10.04.2012. / 16:30

Autor: Hina

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom zaštitnih sredstava za razminiranje i strojeva za razminiranje, rekli su predstavnici libijskoga izaslanstva tijekom posjeta Hrvatskome centru za razminiranje u Sisku.

IlustracijaIlustracijaLibija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom zaštitnih sredstava za razminiranje i strojeva za razminiranje, rekli su predstavnici libijskoga izaslanstva tijekom posjeta Hrvatskome centru za razminiranje u Sisku.

U libijskome izaslanstvu bili su predstavnici ministarstava obrane i unutarnjih poslova, nacionalnog centra za razminiranje i libijske Zaklade za razminiranje.

Predsjednik libijske Zaklade za razminiranje Abdulhakim A. Elamri rekao je kako je na temelju lani potpisanoga petogodišnjeg ugovora suradnja počela poučavanjem djece o opasnostima od mina i vježbom instruktora, što su u Libiji provele Zaklada "Hrvatska bez mina" i Hrvatski centar za razminiranje. "Taj program nastavljamo i želimo ga proširiti suradnjom s hrvatskim tvrtkama", rekao je Abdulhakim A. Elamri.

Predstavnici libijskog izaslanstva i upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje "Hrvatska bez mina" Đurđa Adlešič, koja je boravila u Libiji, govorili su o visokoj zagađenosti te zemlje minama. Istaknuli su da su čak i parkovi u središtu Tripolija još pod minama te da još nije poznat broj žrtava od mina u Libiji, a dosad je izvađeno oko 25.000 mina.

Libijci će, rečeno je, primjenjivati hrvatski model pregledavanja minski sumnjivih područja, evidencije i razminiranja, koji je u svijetu dobio najviše ocjene.

Ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Zdravko Modrušan gostima je prenio hrvatska iskustva u borbi protiv mina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika