11.04.2012. / 09:17

Autor: Nacional.hr

Ljubo Jurčić

Brinuti i o građanima, a ne samo o HEP-u

Komentirajući najavljeno poskupljenje cijene električne energije, Jurčić je rekao da bi Vladin prioritetni zadatak trebao biti očuvanje standarda građana, a ne samo dobrobit HEP-a

Ljubo Jurčić (arhiva)Ljubo Jurčić (arhiva)Struja će poskupjeti više od 13 posto i to najvjerojatnije u sljedećih mjesec i pol, najavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. HEP će od Vlade navodno tražiti da to poskupljenje bude i veće, a sindikatima nije jasno tko će plaćati račune kada su građanima već i sada previsoki.

Iz Hrvatske elektroprivrede priopćeno je kako konačni zahtjev za poskupljenje još nisu poslali. U HEP-u tvrde da je poskupljenje struje nužno zbog suše koja traje već 16 mjeseci, pa su povećani proizvodni troškovi i troškovi nabave električne energije na tržištu.

Stalna poskupljenja goriva, te najavljena poskupljenja struje i komunalija, ne bi trebala izazvati poskupljenje hrane, smatra ekonomski analitičar Ljubo Jurčić. Za Dnevnik 3 HTV-a je rekao kako vjeruje da će, zbog smanjene kupovne moći građana, prehrambene tvrtke i trgovački lanci, najavljena poskupljenja pokušati pokriti unutarnjim rezervama. To će ih dovesti u još teži položaj, dodao je.

Komentirajući najavljeno poskupljenje cijene električne energije, Jurčić je rekao da bi Vladin prioritetni zadatak trebao biti očuvanje standarda građana, a ne samo dobrobit HEP-a. Vlada nije samo vlasnik Hepa, nego je i Vlada cijeloj državi i ima prioritetan cilj da čuva standard. Standard građana ovisi o nivou cijena i rastu osobnih dohodataka, moj prijedlog je da barem godinu dana ne dižu cijene energenata, a dajmo Vladi godinu dana prostor da poveća dohodak hrvatskih građana, istaknuo je. Spašavajući HEP dovodimo u nezgodnu poziciju stotine drugih poduzeća, naglasio je Jurčić.

Jurčić ove godine očekuje inflaciju veću od 3 posto, a realni dohodak za one koji imaju plaću manju od prosječnih 5.000 kuna, mogao bi pasti 7-10 posto.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

registracija
9/3/11

poluprovokator, 12.04.12. 13:41

HEP detaljno istražiti, napraviti reviziju svakog ugovora i svakog priključka, zapljeniti imovinu i procesuirati sve koji su "tržili" struju u akcijama poput bosanskih aluminijotvoraca. Istražiti sve nabavke struje i cijene po kojima su dogovorene jer čim je bilo makinacija s izvozom, sigurno ih ima i pri uvozu koji je višestruko obilniji.
Po svemu objavljenom HEP je pun "mračnih tajni"...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika