11.04.2012. / 12:16

Autor: Hina

Srbija: WAZ prodaje svoje udjele u medijskoj kući Politika

Njemački medijski koncern WAZ ponudio je beogradskom poduzeću "Politika AD" svoj udio od 50 posto u zajedničkom poduzeću "Politika novine i magazini", tražeći za njega 4,7 milijuna eura, piše u srijedu beogradski dnevnik "Danas", pozivajući se na predsjednicu Upravnog odbora "Politika AD" Sonju Liht.

WAZ odlazi iz SrbijeWAZ odlazi iz SrbijeNjemački medijski koncern WAZ ponudio je beogradskom poduzeću "Politika AD" svoj udio od 50 posto u zajedničkom poduzeću "Politika novine i magazini", tražeći za njega 4,7 milijuna eura, piše u srijedu beogradski dnevnik "Danas", pozivajući se na predsjednicu Upravnog odbora "Politika AD" Sonju Liht.

Liht je za "Danas" kazala kako WAZ za 50 posto udjela u tvrtki "Politika novine i magazini" traži 4,7 milijuna eura plus ispunjavanje još nekih financijskih obaveza koje u ponudi nisu specificirane.

"Budući da odluka o tome nije u nadležnosti Upravnog odbora, o ponudi smo se informirali, pa smo je proslijedili nadležnoj Skupštini dioničara i većinskom vlasniku", rekla je Liht.

U dioničkom društvu "Politika AD", kako piše "Danas", još razmatraju datum kada ističe rok za odgovor. Tom je listu neslužbeno rečeno da je "Politika AD" zainteresirana za ponudu, ali bi se još trebali usuglasiti neki detalji, prije svega financijski.

Skupština dioničara "Politike AD" zakazana je za 17. travnja ove godine, ali prije nego što je stigla ponuda WAZ-a.

Prvih deset pojedinačno najvećih vlasnika "Politike AD" su, kako se navodi, Republika Srbija (31,06 posto), Dioničarski fond Republike Srbije (21,45 posto), Elektroprivreda Srbije (12,12 posto), Fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije (4,32 posto), Komercijalna banka (2,6 posto), poduzeće Dipos d.o.o. (2,42 posto), AIK banka (1,82 posto) i Elektrodistribucija Beograd (1,42 posto).

Ravnatelj za korporativne komunikacije WAZ-a Paul Binder sredinom veljače je, u razgovoru za list Danas, izjavio kako ta njemačka medijska tvrtka vodi razgovore sa svim zainteresiranim strankama o prodaji svojih vlasničkih udjela u Srbiji.

"Naša odluka da napustimo srpsko tržište je konačna i u našoj strategiji nema promjena", kazao je tada Binder.

WAZ ima vlasnički udjel u tri srbijanska dnevna lista – "Politici", "Večernjim novostima" i novosadskom "Dnevniku", a država Srbija još vlasnik značajnih udjela u sva tri lista.

Prema ondašnjem pisanju Danasa, udio njemačke tvrtke u vlasništvu tvrtke "Politika novine i magazini" iznosi 50 posto, udio u "Večernjim novostima" nije poznat javnosti i podložan je sasvim različitim tumačenjima njemačkih i srbijanskih izvora, dok udio u novosadskom "Dnevniku" iznosi većinskih 55 posto.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika