11.04.2012. / 17:53

Autor: Hina

Bauk potvrdio

'10 000 otpuštenih nije bombastična brojka'

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je danas u Slavonskome Brodu da će 10.000 državnih službenika ostati bez posla dodajući kako ipak nije riječ samo o otpuštanju, nego i o umirovljenjima i dokupu staža.

Arsen BaukArsen BaukMinistar uprave Arsen Bauk potvrdio je danas u Slavonskome Brodu da će 10.000 državnih službenika ostati bez posla dodajući kako ipak nije riječ samo o otpuštanju, nego i o umirovljenjima i dokupu staža.

Kolika će biti smanjenja u određenim resorima, ministar Bauk nije precizirao jer je to u ovlasti svakog ministarstva.

Ministar ne misli da je "brojka bombastična" u odnosu na ukupno 250 tisuća zaposlenih u državnoj i javnoj upravi. A među njih 10 tisuća veliki je broj onih koji imaju uvjete za mirovinu, gotovo pet tisuća, rekao je Bauk.

"Razgovarali smo i o provođenju nove uredbe o ustroju državne uprave", rekao je, dodajući da je tom uredbom predviđena racionalizacija državne uprave, tj. 700 radnih mjesta manje. Objasnio je kako nije riječ o izravnim otkazima, nego o smanjenju broja "voditeljskih" i "papirnatih" radnih mjesta. "Politika je vlade racionalizacija i štednja, ne na plaćama, nego na tim dodatnim primanjima", istaknuo je.

Na pitanje hoće li ove godine u državnoj upravi ipak biti novog zapošljavanja, ministar je odgovorio da hoće po "vrlo restriktivnim uvjetima".

"Jače kadrovsko i generacijsko osvježenje u državnoj upravi moglo bi slijediti tek 2013. godine.

Smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi već je u tijeku", rekao je ministar, dodajući kako je od dolaska vlade Zorana Milanovića samo u ministarstvima, po podatcima s kraja ožujka, broj zaposlenih smanjen za 400.

"Dio zaposlenika stekao je uvjete za mirovinu, a nije bilo novih zapošljavanja. To otvara mogućnost novih zapošljavanja, ali vrlo malo i u iznimnim slučajevima", istaknuo je.

Na novinarsko pitanje ministar je danas komentirao i mogućnost promjene teritorijalnog ustroja prije sljedećih lokalnih izbora. "U programu vlade nema smanjenja broja jedinica lokalne samouprave. Izbori 2013. održat će se po sadašnjem sustavu općina i gradova. Razmišljamo isključivo o izmjenama koje se tiču odnosa vijeća i gradonačelnika, vijeća i načelnika, župana i skupštine", rekao je Bauk.

O promjeni teritorijalnog ustroja provest će se široka rasprava, rekao je, dodajući da općine neće ukidati, nego će im dati ovlasti koje one mogu građanima osigurati.

"Za Hrvatsku nisu problem male općine, nego općine koje žive većim standardom od onoga koji si mogu osigurati. Zato ne treba ukidati općine, nego mijenjati sustav financiranja", istaknuo je ministar.

"Analizom uspješnosti malih općina pokazalo se da su one, zbog kvalitetnog vodstva, opravdale svoje postojanje, a analiza je pokazala i da veće jedinice lokalne samouprave nisu opravdale svoje postojanje zbog nesposobnosti vodstva", zaključio je Bauk.

Na pitanje hoće li do lokalnih izbora biti riješeni i birački popisi, ministar je odgovorio kako ga iz Ministarstva unutarnjih poslova uvjeravaju da hoće, tako da će na osnovi novog zakona iz evidencije o prebivalištu biti izbrisani svi oni koji ne žive u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Bauk skratio rokove: Birački popisi bit će riješeni do lokalnih izbora

Bauk skratio rokove: Birački popisi bit će riješeni do lokalnih izbora

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je danas da će pitanje biračkih popisa biti riješeno do lokalnih izbora iduće godine. Komentirajući jučerašnju… Više

Komentari

registracija
20/6/11

etna47, 11.04.12. 18:15

E moj BAUČE ti kažeš da nije BOBASTIČNO ili neznaš što govoriš ili te savjetovao ČAČIĆ. 10 000 - ća u ovom momentu znači 10 000-ća OBITELJI koje trebaju preživjeti,a to je jedan GRAD u ljepoj našoj.
Vaš predizborno obećanje potvrdilo se kako se u nas to kaže LUDOM RADOVANJE.
Niti VLADA ima VIZIJU niti se nečem dobrom možemo nadati u skoro vrijeme.


registracija
18/6/09

Papar, 11.04.12. 18:38

Vjerovali ili ne, preko 90% dobiti HT-a, koja se svake godine izvlači iz naše države u Njemačku u Deutsche Telekom A.G. , ostvaruje se preko infrastrukture koja uopće nema uporabnu dozvolu!!!

Kako je do toga uopće moglo doći?

Poslijednjih 12 godina u upravi HT-a nije bilo niti jednog člana koji je pravne struke. Imali su čak i takve članove koji nikada nisu uspjeli završiti nikakav fakultet.

Član uprave zadužen za tehniku, izvršni direktor podjedinice za mreže i direktor sektora za planiranje i razvoj nisu položili stručni ispit, nisu članovi komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu i nemaju uvjerenje o osposobljenosti u skladu sa Zakonom o gradnji.

Nasuprot tome, kompanija je za predsjednika uprave imala Ivicu Mudrinića koji se od početka svoje karijere u Hrvatskoj služi obmanama i prevarama, te je od početnih pola milijuna njemačkih maraka vrijednog stana kojeg je 1992. godine „trampio“ sa državom, obmanjujući javnost da je u zamjenu državi poklonio svoje patente, stasao u najvećeg balkanskog iluzionistu svih vremena koji svake godine državu košta milijarde kuna.

Međutim dobit ostvarena na takav način je protupravna dobit.

http://pollitika.com/kako-je-banda-ivice-mudrinica-opljackala-drzavu


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 11.04.12. 18:40

NEBI BILO LOSE KAD BI otpustene 1 godinu placao Poslodavac ....


registracija
31/1/10

STTony, 11.04.12. 19:14

Samo 10.000, od toga 5.000 u mirovinu?

Treba to puno više i brže.

A ovi šta kukaju nad njihovom sudbinom - neka fino nađu posao u realnom sektoru kao i svi drugi jadnici koji moraju najvišim porezima plaćati njihovu nesposobnost, bahatost i korumpiranost.

Vrijeme je da se napravi reda u državi, samo što je ovo nažalost premlako i presporo.


registracija
30/9/09

davor12345, 11.04.12. 20:22

Jel to onaj što nikad ništa ne troši, samo slaže plaće na hrpu...


registracija
7/9/07

Vinogradar, 11.04.12. 20:47

Bravo mladfi ministre!
Treba svih 10.000 poslati u mirovinu
jer
Hrvatska ima previše zaposlenih
a premalo umirovljenika!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 22:01

na cetiri milijona stanovnika hrvatska ima:

oko 2 milijona na na drzavnom budzetu
oko 0.3 milijona nezaposlenih

sigurno najveci broj politicara po glavi stanovnika:
-ured bivseg predsjednika sa poslugom i batlerima
-ured predsjednika sa 20 bezveznih savijetnika
-ured premijera sa 20ministara i 100 ministarskih savijetnika
-150+ saborskih bezveznjakovica, oni za manjine i nisu ni posteno birani, pupovac je dozivotno u saboru
-160+ ambasada i konzulata u vukojebinama kao sto su tuzla, mostar kosovo, peru
-zupanije i zupaniske skupstine
-opcine i opcinske skupstine
- milijun komora, drzavnih agencija, i svakog drugog sranja


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 23:19

u americi ti treba tjedan dana, i jedan salter, sa 50 USD da bi otvorio svoj mali privatni bussines.

u hrvatskoj ti treba 6 mjeseci, stotine i tisuce dolara, i obilazak 20+ bezveznih ured....onda dolazi reket komora, koje niti budala ne bi plaitla

mislim da je jasno sto treba ciniti da bi se povecala zaposlenost.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 12.04.12. 09:06

ništa nova. Na žalost, samo dokaz da nismo svoji na svome. Sve je rasprodano i k tome smo se zadužili do guše. Kreditni rejting nam nije smanjen, a i novaca nam još treba. Smanjivanje državnog aparata, smanjenje investicija, itd, je samo muzika međunarodnih financijskih institucija po kojoj mi moramo plesati. A uz takvu muziku, od pjevanja preostaje jedino kuknjava, jer dužnickom robstvu se ne pjevaju ode.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika