12.04.2012. / 10:27

Autor: Hina

SAD će isplatiti milijardu dolara američkim indijancima

Tim su sporazumom u visini 1,023 milijarde dolara zaključene tužbe ponekad stare više od 100 godina te pregovori dugi 22 mjeseca između predstavnika plemena i savezne vlade

Zgrada KongresaZgrada KongresaSAD je pristao isplatiti više od milijardu dolara plemenima američkih indijanaca, njih 41, u okviru parnice o korištenju njihove zemlje i dobara, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Tim su sporazumom u visini 1,023 milijarde dolara zaključene tužbe ponekad stare više od 100 godina te pregovori dugi 22 mjeseca između predstavnika plemena i savezne vlade.

Njime se završava "dugotrajna parnica podnositelja tužbe i SAD-a", tvrdi se u priopćenju ministarstva pravosuđa objavljenom u srijedu.

"Tim se sporazumom na pravedan i častan način rješavaju povijesne nepravde nad američkim indijancima koje su puno predugo bile izvor sukoba između indijanskih plemena i SAD-a", piše u priopćenju ministra pravosuđa Erica Holdera.

Visina odštete isplatit će se iz posebnog fonda namijenjena upravo podmirivanju financijskih sporazuma u parnicama u koje je umiješana savezna vlada.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 12.04.12. 11:08

Nema casnog i pravednog rjesenja. To su sve mrvice koje im bijelci daju. Pravedno bi bilo 100 milijardi.

Prvo su im osvojili zemlju a nad indijancima su skoro pocinili genocid a sad ih podmicuju da ne bi vise radili probleme na sudu.


registracija
20/8/10

McCoy, 12.04.12. 16:54

@torpedo
"...skoro pocinili genocid..."

Ne skoro nego jesu i to na najbrutalniji nacin. Otimali zemlju, ubijali, proterivali a ono malo pripadnika najbrojnijih plemena, planski pokrstavali, davali engleska imena, zabranjivali obrede, trovali alkoholom i ubijali zaraznim bolestima. U zadnjih 50 godina situacija se samo malo promenila i to samo za pripadnike malog broja plemena zbog mogucnosti da otvaraju kockarnice i budu oslobodjeni placanja poreza na odredjena dobra. A cak i to ne u svim drzavama USA.


registracija
9/3/10

nostradurus, 12.04.12. 21:50

Dobra fora. Uzeli su im šume, napravili papir i obojali ga. I eto lako isplatili dug. Mašala.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika