12.04.2012. / 12:00

Autor: Nacional.hr

Reakcija na HČSP-ov miting

Država zabranila skup ultradesnice: 'To je boljševizam'

Skup u organizaciji HČSP-a na koncu je zabranjen od strane državnog aparata, odnosno administracije akualne Vlade

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je održavanje dvaju skupova ekstremnih desničarskih stranaka koje je u petak i subotu namjeravala organizirati Hrvatska čista stranka prava (HČSP), a o toj je odluci na današnjoj sjednici vlade izvijestio premijer Zoran Milanović poručujući da su razlozi zabrane svjetonazorski i politički.

"Oni koji u svojim programima, a takvi su najavljeni (na skup), pozivaju na rušenje hrvatskog ustavnog poretka, na grabež dijelova hrvatskog teritorija, takvi u Hrvatsku mogu doći kao turisti, ali kao politički protivnici ne mogu doći", poručio je Milanović objavivši odluku ministra Ostojića da se zabrane skupovi najavljeni za 13. i 14. travnja.

To pravo nigdje ne postoji i nigdje ga nema, kazao je premijer i naglasio da "oni koji organiziraju takve prosvjede moraju znati da to neće proći".

Naglasio je i kako pritom postoji obveza Vlade "prema našim ljudima i građanima" da se takvim idejama suprotstavi. "Dakle, to neće moći ni sad ni ubuduće", rekao je Milanović.

"Da se još radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom na to da se radi o jednoj solidarnoj internacionali mogu samo reći da toga u Hrvatskoj neće biti. Oni koji pozivaju na progon manjina, Židova, Roma, na grabež tuđeg teritorija, ti će se prvo međusobno pohvatati, što će se dogoditi vrlo brzo, ali to neće raditi na hrvatskom teritoriju ni u Zagrebu, ni u Splitu, Rijeci, Međimurju, Baranji i u svim onim dijelovima za koje su hrvatski građani svih vjera i nacionalnosti davali svoje živote, svoju krv, da bi to danas bila Hrvatska", poručio je Milanović.

Naglasio je kako će se vlada u ovakvim situacijama ponašati vrlo jasno i s odlučnim porukama. "Takvog međunarodnog okupljanja i te finte u Hrvatskoj neće proći. To nebu išlo", zaključio je.

HČSP je u petak namjeravao u Zagrebu organizirati Međunarodnu nacionalističku konferenciju na koju su dolazak najavili predstavnici desničarskih, esktremističkih stranaka iz nekoliko europskih zemalja, a među njim i mađarska stranka Jobbik koja iskazuje otvorene pretenzije prema dijelovima hrvatskog teritorija. HČSP je u subotu namjeravao organizirati i mimiohod za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, a prema najavama HČSP-a, na njemu bi sudjelovali i sudionici Međunarodne nacionalističke konferencije.

Ostojić: Ništa od okupljanja

Ministar policije Ranko Ostojić nakon sjednice Vlade objasnio je razloge zabrane.

"Donio sam rješenje za okupljanje, odnosno oba okupljanja i već sutra u 18 sati iz formalnih razloga zato što nije na vrijeme to napravljeno i što je konferencija prešla javno okupljanje na javnom mjestu. Mimohod koji je bio predviđen za subotu prihvatio sam obrazloženje koje je dala Policijska uprava zagrebačka da svi koji bi trebali doći, s obzirom da potiču na nasilje i da su svi elementi protivni Zakonu o javnom okupljanju, donio sam rješenje na koje se oni mogu žaliti Upravnom sudu Republike Hrvatske", istaknuo je Ostojić.

Miljak: Boljševizam

Čelnik HČSP-a Josip Miljak najavio je tužbu protiv Vlade koju optužuje za boljševizam i udar na demokraciju. Josip Miljak je najavio da će razmisliti i o drugačijim metodama djelovanja.
"Raduje nas izjava premijera Milanovića da oni mogu doći kao turisti pa ćemo ih provesti na Markov trg da vide gdje je ta Vlada", rekao je Miljak koji smatra da će zabrana odjeknuti u Europi. Danima je HČSP na svojim internetskim stranicama objavljivao najave za skup nacionalista u Zagrebu, ali danas se one više ne mogu vidjeti, jer je stranica od jutra nedostupna.

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 12.04.12. 11:58

Dobro da je ovako reagirao.

Mozda je to trebao i ranije, ali bolje ikad nego nikad.


registracija
26/12/06

capica, 12.04.12. 12:31

To je najbolje rješenje. Mi imamo normalnu desnicu koju predstavljaju Srb, Ruža Tomičić itd, pa tko voli nek izvoli .HČSP također iskazuje teritorijalne pretenzije prema susjednim suverenim državama (BiH, Crna Gora, Srbija). Narodu je dosta rata.


registracija
24/7/11

mrvek, 12.04.12. 12:39

Normalno da treba zabraniti. Dosta je bilo patnje ovom narodu. Zar ne bi trebalo uhititi one klince kad se slikaju u ustaškim uniformama i sa rukom u zraku???


registracija
28/4/10

Zvonko, 12.04.12. 14:27

S pozicija demokratske prakse upitnim je zabranjivati u današnje vrijeme razno-razna prigodničarenja. U izostanku zabrana i dopuštanju javnog iznošenja svojih političkih pozicija je glavna razlika između demokratskih sustava i totalitarnih režima. Tako da se danas smatra demokratskim lakmusom poduprijeti jedan Gay mimohod ili slično.

Osobno sam očekivao neki skup potpore na godišnjicu izricanja nepravomoćne presude generalima u Haagu, kojim bi se podsjetilo narod na svu nepravednost te institucije i jasan znak što misle Hrvati o njemu. No, da je HČSP sam, bez uvoznih stranka o kojima mediji bruje da su nacističke, iako neznam konkretnije o istima, organizirao skup potpore, mogao bi i proći. Ovako, organiziranje skupa sa strankama koje su u najmanju ruku upitnih političkih programa, najviše štete upravo nose generalima u Haagu, pa time skup gubi svoj smisao. Nisam za ovakve skupove.

S druge strane, postavlja se pitanje! Kvaka 22. Što ćemo sa skupom u Srbu ili skupom u Kumrovcu? Onaj u Srbu, umotan u lažni antifašistički veo, veliča četnički zločin nad civilima, a onaj dernek u Kumrovcu veliča komunističkog megazločinca J.B.Tita. Oba skupa su preplavljena zastavama s petokrakama, kapama trorogama i četničkim kokardama, istim onima pod kojima su nas htjeli istrijebiti 91.-95. i istim onima pod kojima su učinjeni poratni zločini u svibnju 1945. godine.

Ako idemo prema društvu koje želi učiniti otklon od totalitarnih momenata iz svoje prošlosti, onda ne smije biti izuzetaka, neovisno o garnituri na vlasti ili obiteljskim poveznicama. Bio Miljakov otac ustaša ili Josipovićev partizan, mora postojati konsenzus u osudi i jednih i drugih, koji treba stvoriti uvijete za stvarnu pomirbu, bez koje ova iscrpljena zemlja i ljudi, ne mogu očekivati svjetliju sutrašnjicu svakodnevno trošeći energiju na prošlost namjesto na budućnost.


registracija
24/7/11

mrvek, 12.04.12. 14:42

Ne mogu čitati gluposti koje zvončica piše. Dajte netko neka kaže ukratko jel napisao nešto pametno ili opet lupa gluposti.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 12.04.12. 15:43

Ološi treba zabraniti sve živo.


registracija
9/2/12

bobance, 12.04.12. 16:40

Bice guzve - svi ste Vi ustase.


registracija
24/7/11

mrvek, 12.04.12. 16:46

bobance pojedeš mi hrvatsko govance!!! Mi zabranjujemo ustaše a vi u Smrdiji amnestirate onog bradatog smrdljivog četnika koji je imao punu bradu buha kad su ga uhvatili. I to još ga njegov dragi Vojvoda Kalabić izdao. Jadan ste vi narod. Izdaju se, ubijaju i gube sve ratove. LOL


registracija
9/2/12

bobance, 12.04.12. 17:07

mrvek ko jebe bradatog Drazu, Mi smo cetnici - Vi ste ustase, sta ces tako je.


registracija
23/1/07

boltek, 12.04.12. 17:15

@Zvonko
Jest da si radikalni desničar i to je tvoje pravo. Kao i moje da budem negdje u sredini ili malo lijevo. Zar si toliko plitak da ne vidiš da ovo nema veze s demokracijom. Nacionalisti Mađarski po prirodi mrze hrvatske u druge. Hrvatski nacionalist mrze Srpske Mađarske i druge nacionaliste. Da nije tako ne bi bili nacionalisti. Nacionalisti se ne udružuju u Nacionalističke internacionale, već u neofašističke i nacističke. S njima je lako upravljati jer im je obrazovanje na nivou kakvom je i poput tebe ne mogu vidjeti da su oružje u rukama drugih.Mađarski desničari traže Međimurje i Rijeku. Talijanski znaš da hože od Istre do Dalmacije. Srbi nikada nisu prestali sanjati o Velikoj Srbiji. Isada se HČSP hvata s njima u kolo. Ostavi se Tita i Boljkovca. To je prošlost. Ovi tvoji te opet hoće prodati. Jebe se njima za Hag i Gotovinu. Izgubili su na izborima i sada se okreću drugom ne demokratskom načinu da ostanu u javnosti. Kažeš da ne znaš ništa konkretnije o uvoznim strankama. Pa to je tvoja sramota. Kog k...a ideš onda nešto komentirati o čemu nemaš pojma. Glavno da melješ. Odi s njima na vježbe u Janka Puszta ako znaš kaj je to. Tamo će te dočekati dečki iz Yobbika i dati pusu u čelo.


registracija
24/7/11

mrvek, 12.04.12. 17:18

nego bobance govance daj mi reci jel ono malo srba što ima u Vojvodini sprema traktore za bježaniju sad kad Vojvodina postane republika. Opet ćete kao '95 pjevati u koloni: Spremte se spremte četnici, silna će bježanija da bude.


registracija
24/7/11

mrvek, 12.04.12. 17:23

boltek
to i je problem sa Zvončicom. On piše samo ono što su ga naučili u crnotorbarskoj središnjici i što mu oni kažu da piše. Nikad nije imao argumenata i tko o čemu on o komunistima. Brani lopove, pedofile i ostale "hrvatine". KRADEZE ideologija.


registracija
6/4/12

elem, 12.04.12. 17:48

Da ovdje Zvonkec ne komentira ne bi bilo zabavno.
On mene uvijek nasmije sa svojim komentarima.
Meni dođe kao dvorska luda.


registracija
6/1/12

UnDeR, 12.04.12. 17:54

elem evo ti banana, na


registracija
1/3/11

Laudate, 12.04.12. 18:28

Bravo Milanović.
Sviđa mi se obrazloženje iako se bojim da taj svjetonazor nećemo vidjeti uobličen da o njemu raspravimo.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.04.12. 18:58

Ja iskreno ne volim te fasiste. Medutim ustavno pravo slobode govora jer gradani ne trebaju velikog tatu da im kaze sto smiju slusati i gledait a sto ne.

da su ti fasisti odrzali svoj skup, najbolje bi pokazali kolike su budale, i jadnici. Ovako ce sada izigravati mucenike

Ja stalno pisem kako su Cacic, vlada, i sabor nekompetentniovdje na forumu. Sto sada treba cekati da Zoki kaze urednistvu nacionala da se ne smije pricati lose o Cacicu?

Hvala Zoki na brizi, ali mi smo svi dovoljno pametni da znamo razluciti sto valja a sto ne valja.


registracija
10/2/12

Hazu, 15.04.12. 12:16

Ostavka vlade DA
Fašisti NE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika