12.04.2012. / 11:54

Autor: Totalsport

Veslačka elita na Jarunu

- Teško nam je bilo i smjestiti sve utrke u dvodnevni program pa će eliminacijske utrke u subotu startati već od 7.30, a finalne od 14 sati

Foto: Ilustracija (Pixsell)Foto: Ilustracija (Pixsell)U petak je održana konferencija za novinare povodom 29. izdanja međunarodne veslačke regate Croatia Open na kojoj su predstavljene ponajveće zvijezde, kao i sve bitne pojedinosti vezane za regatu koja će se održati 14. i 15. travnja na Jarunu.

U ime organizatora regate, Veslačkog saveza Zagreba (VSZ), i suorganizatora Veslačkog kluba Croatia, tajnik VSZ-a Srećko Šuk izvijestio je kako će ovogodišnja regata okupiti predstavnike čak 53 veslačka kluba iz devet država (Austrija, Estonija, Italija, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Turska i Hrvatska), a čak za osam država-sudionica jarunska će regata biti ujedno i kriterijska za sastav reprezentativnih posada.

- Teško nam je bilo i smjestiti sve utrke u dvodnevni program pa će eliminacijske utrke u subotu startati već od 7.30, a finalne od 14 sati. S ovakvim odazivom imamo regatu koju je, zbog kratkog vremena trajanja, teže organizirati i od Svjetskog prvenstva, svakih četiri, pet minuta startat će jedna utrka, 410 ih je u subotu, 350 u nedjelju. Prijavljen nam je čak 71 skif pa smo prinuđeni uvesti i pravilo prolaska dalje po vremenu, a ne po plasmanu - referirao je Šuk.

Sudeći prema prijavama, u četrdesetak će finalnih utrka u dva dana nastupiti više od 700 posada, a među njima i dvadesetak olimpijaca iz Sydneyja, Atene i Pekinga (vlasnici zlatnih, srebrnih i brončanih odličja), odnosno finalisti Svjetskog prvenstva seniora.

Poslastica je nastup hrvatskog olimpijskog četverca na pariće: David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković (zlato na SP-u 2010. i bronca 2011.), koji će, osim u svojoj najjačoj disciplini, prethodno odmjeriti snage i u samcima, te dvojcima na pariće, a parirat će im Slovenci, predvođeni iskusnim Čopom i Špikom, kao i iznimno respektabilni Estonci koji se mjesec dana pripremaju u našem Skradinu.

David Šain je najavio da će četverac na pariće u nedjelju pokazati pravo lice, a Valent Sinković se dobro nasmijao na pitanje: tko će biti drugi u finalu samaca! Sinković je potvrdio da im zasad dobro ide u novome čamcu, iako ga još uvijek uštimavaju i prilagođavaju mu se. I nova vesla, pristigla ovih dana, u fazi su prilagodbe.

Potencijalni londonski olimpijac Mario Vekić također se nada dobrome nastupu na Croatia Openu i vjeruje da ga u tome neće spriječiti ni najavljena kiša.

Tradicionalno, na regati Croatia Open su i dvije memorijalne utrke - juniorskih dvojaca bez kormilara „Niko i Jure" (u čast mladih veslača VK Croatia smrtno stradalih u Domovinskom ratu), te osmeraca mlađih juniora „Zdravko Grahovac" (po dugogodišnjem veslačkom djelatniku i predsjedniku VK Croatia).

Vezane vijesti

Zlato za četverac na pariće

Zlato za četverac na pariće

Hrvatski četverac na pariće osvojio je prvo mjesto u A finalu na drugoj regati Svjetskog kupa u Luzernu. Četverac u sastavu David Šain, Martin… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika