Objavljeno u Nacionalu br. 488, 2005-03-22

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

O mačcima i muškarcima

Prijateljicama uvijek, kad im ode muž, kažem, nemojte im oduzimati djecu, dajte im djecu ako želite da vam se vrate. Nema te ljubavnice koja će se grčiti u orgazmu dok je gleda dvoje ili troje tuđe deriščadi

Njuškicu je držao na rubu tanjura, ispružio jezičić, taknuo komadić hrane i odustao. Otvorila sam novu konzervu, na čisti tanjurić složila komadiće mesa u obliku srca, ispružio je jezičić, taknuo. Krenuo je prema kauču. U malom tijelu nije bilo snage. Uzela sam ga u ruke i položila na kauč. Petar Krešimir disao je brzo, bio je vruć, nije podnosio moje milovanje. Nikad se ništa novo ne dešava. Naš pokojni mačak Ivan Zvonimir bio je u sličnom stanju. Zvala sam veterinara, u njegovu riticu uvalio je tri igle, nikad ga više nismo vidjeli. Zašto umiru naši mačci? Zato jer dobivaju imena po hrvatskim kraljevima? Ja želim da moje životinje nose imena velikih ljudi. Voljeni mačak ne smije se zvati Franjo ili Stjepan!

Muškarci vole strasne ljubavnice, na filmu im one uvijek deru leđa. Moj muž Miško na leđima ima debelu kožu, puknuo mi je nokat na kažiprstu Skupljam Životinjsko carstvo. Ako imate vunastog mamuta, javite mi se, imam dva iguanodona, tri uhata klobuka, dvije liječničke pijaviceMoj se ljubavnik zove Miro, zovem ga Miško. Nešto ću vam reći. Ovih dana mnogi muževi ostavljaju moje prijateljice i svoju djecu. Moje prijateljice plaču, taje od djece da je tata otišao, analiziraju svoje greške, odbjeglom mužu šalju SMS poruke, nikad više nećeš vidjeti svoju djecu, nikad. Na kraju rečenice ne stave uskličnik. Ja mojim prijateljicama uvijek, kad im ode muž, kažem, nemojte im oduzimati djecu, dajte im djecu ako želite da vam se vrate. Nema te ljubavnice koja će se grčiti u orgazmu dok je gleda dvoje ili troje tuđe deriščadi. Normalna žena ne može svršiti ni kad je gledaju vlastita djeca. Ne slušaju me, te preglupe žene.

Već sam rekla, mnogi su muževi otišli ovih dana, zato sam odšetala do male Martine, ona na Vidikovcu ugrađuje najbolje nokte u gradu. Ovo nije reklama, nitko ne zna gdje je Vidikovac, a ako neke žene i znaju gdje je Vidikovac, kakve to veze ima je li ovo reklama ili nije? Volim pomoći ljudima. I onima koji rade divne nokte i onima koji ih nose. Skočila sam do male Martine, htjela sam unijeti živost u svoj brak. Mislila sam, kad Miško, muža zovem Miško, legne na mene, svojim ću mu dugačkim noktima na leđima napraviti krvave rezove. Muškarci vole strasne ljubavnice, na filmu im one uvijek deru leđa. Moj muž Miško na leđima ima debelu kožu, puknuo mi je nokat na kažiprstu, zato sam opet krenula do Martine, onda u grad.

Sjela sam u Dva slona, oko mene tužne žene. Gospođa u zelenoj košulji govorila je gospođi u svijetlozelenoj majici, pušenja sam se odvikla hipnozom, Seka nam je rekla, gospodin svakoga izliječi. Nakon hipnoze gospodin je i meni i mužu rekao, više nećete pušiti, ipak nađite neku radost, život je besmislen ako je tužan. I ja bih morala prestati pušiti, rekla je svijetlozelena gospođa, ali se bojim debljine. Zelena žena je rekla, mi sakupljamo sličice Životinjsko carstvo. Kakvo životinjsko carstvo, rekla je ona druga žena. Kupili smo Krašov album Životinjsko carstvo, svakoga dana kupimo tridesetak čokoladica, lijepimo ih u album, volim čokoladice, a čovjek nešto i nauči, i moj Miško voli čokoladice. Trgnula sam se kad sam čula kako tamnozelena žena izgovara “Miško”, pa sam se opustila i uvalila usta u makjato. Svi su muškarci Miško. Kakvo Životinjsko carstvo, pitala je ona druga žena. Čudilo me da ne kuži osoba koja je izgledala kao normalno biće. Imala je skupu torbu, zelenu majicu, cipele Camper, krasne nokte. Drago mi je da maloj Martini dobro ide. Kako netko tko ima toliko love ne zna da je sakupljanje sličica Životinjsko carstvo najpoznatiji hrvatski antistres program. I Miško i ja sakupljamo te sličice. Meni nedostaje vunasti mamut. Imamo mnogo duplih sličica ali ni jednu nepojedenu čokoladicu. Da sam jaka ličnost, da sam osoba sigurna u sebe, priznala bih koliko čokoladica dnevno pojedem. Nisam takva osoba. Miško je sinoć progutao devet komada. Miško, rekla sam mu sinoć dok je trpao svijetlosmeđe pločice u razvaljena usta, ne mogu očima vjerovati. Slavim, rekao je, dobio sam tiranosaura. Njemu je tiranosaur, to je životinja velike glave duge do jedan metar sa snažnim i oštrim zubima na debelom vratu, značio ono što meni znači vunasti mamut, najpoznatiji sisavac ledenog doba. Bio je visok oko pet metara, taj vunasti mamut, težak nekoliko tona, na velikoj glavi imao je dugo rilo… Ako imate vunastog mamuta, javite mi se, imam dva iguanodona, tri uhata klobuka, dvije liječničke pijavice…. Da ne nabrajam. Ona zelena žena je rekla svijetlozelenoj ženi, daj mi cigaretu. Nisi normalna, rekla je ta žena, mislila sam da si na Životinjskom carstvu, da više ne pušiš... Slobodno? To je mene pitao komad, oko četrdeset. Rekao mi je, nemam djece, gospođo. Ne znam kako smo došli na razgovor o vunastom mamutu, ja nisam kurva i nikad, nikad ne bih s nepoznatim muškarcem krenula u njegov stan da nije rekao, ajmo k meni, imam tri vunasta mamuta, vi ćete meni sutra donijeti jastreba kokošara. Kad je legao na mene, noktima male Martine derala sam mu leđa, nije bilo krvi, i on ima debelu kožu. Vrištala sam, Miško, Miško. Danas ću mu odnijeti podzemnog rovca, on će meni dati štitonosnu strigu. Jesam li vam rekla da nije imao vunastog mamuta?

Jučer smo bili kod veterinara. Petar Krešimir trebao je dobiti drugu injekciju. Držite ga za kožu na glavi, čvrsto, to je veterinar rekao meni. A vi ga, gospodine, držite za noge, čvrsto, to je veterinar rekao mom mužu. Ja to ne želim gledati i neću u tome sudjelovati, plaćam vašu uslugu, zašto nemate pomoćnika, to je veterinaru rekao moj muž koga zovem Miško, pa je izašao iz ambulante. Sama sam morala pridržavati Petra Krešimira. Zato se ne osjećam krivom što moji nokti ne deru samo jedna leđa. Ako imate vunastog mamuta, i vama ću… Što je Petru Krešimiru, je li nešto opasno, pitala sam doktora. Ništa opasno, rekao je doktor, gospođo, došlo je proljeće.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika