12.04.2012. / 15:27

Autor: Hina

Karzai razmišlja o promjeni u planu povlačenja NATO-a

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u četvrtak je izjavio da razmatra promjene u rasporedu za predsjedničke izbore 2014. ili za prijenos sigurnosnih ovlasti na afganistansku vojsku u toj godini, kako zemlja ne bi bila preopterećena.

Hamid KarzaiHamid KarzaiAfganistanski predsjednik Hamid Karzai u četvrtak je izjavio da razmatra promjene u rasporedu za predsjedničke izbore 2014. ili za prijenos sigurnosnih ovlasti na afganistansku vojsku u toj godini, kako zemlja ne bi bila preopterećena.

I Afganistanci i strane vlade strahuju da će planirano povlačenje većine NATO-ovih borbenih postrojba do kraja 2014. i izbori u istoj godini dovesti do sukoba u toj zemlji.

Po ustavu izbori se moraju održati do kraja 2014. kako bi se izabrao Karzaijev nasljednik koji mora otići jer je u 2009. dobio drugi petogodišnji mandat.

Postoji bojazan da uz smanjivanje broja NATO-ovih vojnika slaba afganistanska vojska neće moći zajamčiti sigurnost nakon niza talibanskih bombaških napada i propasti mirovnih pregovora između pobunjenika i Sjedinjenih Država.

Karzai kaže da s bliskim suradnicima već mjesecima raspravlja o tome pitanju, da odluka nije donesena, ali da će biti donesena uskoro.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika