13.04.2012. / 18:15

Autor: Hina

David Cameron i Aung San Suu Kyi za suspenziju sankcija

Britanski premijer David Cameron, u povijesnom posjetu Mianmaru, te oporbena čelnica Aung San Suu Kyi predložili su zajednički u petak da se suspendiraju sankcije toj zemlji kako bi se podržao reformski proces u zemlji.

David CameronDavid CameronBritanski premijer David Cameron, u povijesnom posjetu Mianmaru, te oporbena čelnica Aung San Suu Kyi predložili su zajednički u petak da se suspendiraju sankcije toj zemlji kako bi se podržao reformski proces u zemlji.

David Cameron razgovarao je u Jangonu s dobitnicom Nobelove nagrade za mir nakon susreta s mianmarskim predsjednikom Theinom Seinom.

"Dobro je odgoditi sankcije protiv Mianmara, odgoditi, ne ukinuti ih", izjavio je Cameron, ističući da se odgoda ne bi odnosila na embargo na oružje. "Mislim da je važno poslati signal da želimo podržati promjene koje mogu donijeti više slobode, ljudskih prava i demokracije u vašoj zemlji".

Suu Kyi složila se s njime i rekla kako bi suspenzija sankcija "ojačala ruke reformatorima".

Cameron je došao u Mianmar kao prvi zapadni čelnik koji nakon pola stoljeća stiže u tu zemlju kojom je desetljećima vladala vojska, a prije godinu dana prepustila je vlast civilima i počela reforme.

Mianmar godinama živi pod zapadnim sankcijama jer vojna hunta krši ljudska prava od puča 1962. Nakon izbora 2010., generali su prepustili vlast civilima, iako su to bivši vojni časnici, a oporba je izbore ocijenila namještenima u korist provojne stranke koja je pobijedila.

Nova je vlada, međutim, oslobodila stotine političkih zatvorenika, uključujući i Suu Kyi, ublažila medijsku cenzuru, dopustila rad sindikata i prosvjede, počela dijalog s nacionalnim manjinama i pobunjenicima, te gospodarske promjene.

Odluka EU o sankcijama Mianmaru očekuje se 23. travnja u Luxembourgu. Toga će dana Suu Kyi prvi put sjesti u nacionalni parlament.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika