13.04.2012. / 18:29

Autor: Deutsche Welle

E-automobili samo za bogataše?

E-automobil je postao praktično najvažniji projekt u pokušaju zaštite klime i okoliša. I vlada Savezne Republike Njemačke odlučila je subvencionirati električna vozila. No, oni su meta oštrih kritika - i to Greenpeacea.

Električni PorcheElektrični PorcheNeprofitna organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace neočekivano oštro je kritizirala uaganja u razvoj električnih automobila.

E-automobili (poput BMW-a i8) trenutno nisu ni štedljiviji od "običnih" vozila, a niti oni doprinose zaštiti klime, izjavio je Greenpecov ekspert za promet Wolfgang Lohbeck na jednom kongresu magazina "auto motor und sport" u Stuttgartu pred oko 300 stručnjaka za automobilizam.

Lohbeck se u svojoj argumetaciji oslanja na aktualnu mješavinu u proizvodnji električne energije koji ne smatra idealnim. Osim toga, on tvrdi da su električni automobili cijenom apsolutno nedostižni većem dijelu stanovništva u Njemačkoj. E-auto je jednostavno preskup, smatra Greenpeacov stručnjak:

"Ja nisam prijatelj jedne vrste mobilnosti koja isključuje puno ljudi. To je onda mobilnost za bogate." Lohbeck nije zadovoljan ni kretanjem cijena ključnog elementa e-automobila: samih baterija.

Loša ekološka bilanca

Električni automobili, kritizira njemački stručnjak, uopće zapravo ni nemaju ekološku prednost u usporedbi s konvencionalnim modelima. Električnu se struju u Njemačkoj još uvijek proizvodi uglavnom uz pomoć fosilnih izvora energije, obnovljivi izvori još uvijek igraju zanemarivu ulogu, zbog toga je i ekološka bilanca e-auta loša. Električni automobili u konačnici u atmosferu ispuštaju i više ugljičnog dioksida nego novi modeli štedljivih benzinaca.

Greenpeace zato vjeruje i očekuje da će i u idućih 10-15 godina motori s unutarnjim sagorijevanjem dominirati na tržištu. Lohbeck upozorava da je baš zato važno da proizvođači automobila razviju i znatno štedljivije benzinske motore od postojećih:

"Budućnost je u downsizingu i superchargingu (smanjenju veličine motora uz istovremeno povećanje njihove snage uz pomoć turbo-punjača, op.a.). To je najbolje rješenje. Put do manje potrošnje nafte vodi najprije preko štedljivih benzinaca."

Očajna politika i političari

Premijer njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann iz Stranke zelenih, u kojoj sjedište imaju neki od najvećih njemačkih auto-giganata (Daimler, Porsche), sličnog je mišljenja. "Motori s unutarnjim sagorijevanjem će još dugo vremena biti važni", izjavio je on na kongresu u Stuttgartu.

Kretschmann u e-automobilu vidi rješenje za mobilnost budućnosti, ali upozorava da se ne valja vezati uz samo jednu tehniku: "Moramo biti otvoreni i prema drugim tehnološkim rješenjima." Ovaj političar nije siguran koja će tehnologija "pobijediti", koja će na duži rok biti dominantna na tržištu. "Ne može se sve baciti na jednu kartu", tvrdi Kretschmann.

Šef vlade jedne od najrazvijenijih njemačkih saveznih pokrajina od Baden-Württemberga očekuje da i ubuduće bude "autozemlja broj 1." u Njemačkoj, odnosno da proizvođači i ubuduće nastave razvijati nova tehnološka rješenja.

VW kao zaštitnik klime

Najveći europski proizvođač automobila i trenutno drugi u svijetu ima ambiciozne planove. Do 2018. Volkswagen želi postati vodeći u dvije kategorije: u kategoriji broja prodanih vozila i kategoriji proizvođača koji najviše čine na polju zaštite klime i okoliša. Šef istraživanja i razvoja u VW-u, Ulrich Hackenberg, najavio je u Stuttgartu da će njegov koncern u idućim godinama investirati "visoki dvoznamenkasti" iznos u razvoj ekološkijih modela.

Najkasnije 2018. sve tvornice Volkswagena bi trebale trošiti 25% manje energije i vode, odnosno za četvrtinu smanjiti količinu otpada i emisije štetnih tvari.

Ne bi dakle samo automobili trebali postati "zeleniji", već i sami proces njihove proizvodnje. U ovom trenutku četvrtina ukupne emisije štetnih tvari nekog vozila dogodi se - tijekom njegove proizvodnje. VW želi i napredak na području učinkovitijeg korištenja benzinskih Otto-motora.

"Uz pomoć odgovarajućih tehnologija moguće su uštede goriva i do 20%", smatra Hackenberg.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika