14.04.2012. / 10:27

Autor: Hina

Neobično ozračje za Obamu na summitu Amerika u Kolumbiji

Šesti summit Amerika počinje u subotu u neobičnom ozračju u Kolumbiji dan nakon eksplozija koje su popratile dolazak američkog predsjednika Baracka Obame koji želi s južnim susjedima razgovarati o osjetljivim pitanjima poput ilegalne trgovine drogom i Kube.

Barack ObamaBarack ObamaŠesti summit Amerika počinje u subotu u neobičnom ozračju u Kolumbiji dan nakon eksplozija koje su popratile dolazak američkog predsjednika Baracka Obame koji želi s južnim susjedima razgovarati o osjetljivim pitanjima poput ilegalne trgovine drogom i Kube.

Čelnici zemalja Organizacije američkih država sastaju se večeras u karipskoj luci Cartageni na skupu posvećenom regionalnoj integraciji i smanjenju siromaštva.

Prethodni dan obilježila je eksplozija dviju naprava slabe snage u tom turističkom odredištu usprkos osiguranja s 20.000 agenata, i treće naprave blizu američkog veleposlanstva u glavnom gradu Bogoti.

Vlasti nisu zabilježile ranjene niti materijalnu štetu, naviknute na krizna stanja u zemlji s gotovo pola stoljeća sukoba s marksističkom gerilom FARC i ostalim oružanim ilegalnim skupinama.

Prvi posjet Obame Kolumbiji obilježen je i omanjim skandalom jer je nekoliko pripadnika tajne službe SAD-a, elitne policije zadužene za njegovu zaštitu, opozvano zbog "lošeg ponašanja" sa ženama sumnjiva morala.

Svi ti incidenti nisu spriječili pripremu summita tijekom kojeg bi predsjednik SAD-a trebao razmotriti načine "još boljeg poslovanja" s Latinskom Amerikom u koju je već ionako usmjereno 40 posto američkog izvoza.

Njegov kolumbijski domaćin Juan Manuel Santos pozvao ga je da razmisli o "prilikama a ne problemima" te regije gdje polovica stanovništva, približno 250 milijuna osoba, živi u siromaštvu.

Dnevnim redom prevladavat će međutim politika borbe protiv krijumčarenja droge.

Čelnici zemalja Srednje Amerike pozvali su Kolumbiju i Meksiko da organiziraju mini-sastanak u subotu ujutro prije održavanja summita kako bi dogovorili zajednički stav spram SAD-a, prvog svjetskog potrošača kokaina.

Američki predsjednik, u utrci za drugim mandatom na izborima u studenom, morat će upotrijebiti diplomaciju i oko delikatne teme Kube.

Osim Kanade i SAD-a, svi drugi sudionici summita žele da se dopusti nazočnost summitima Kubi koja nije članica Organizacije američkih država od 1962.

Argentinsko potraživanje Falklandskog otočja, 30 godina nakon rata protiv Velike Britanije, također bi mu moglo stvoriti probleme.

Jedan od glavnih animatora summita venezuelanski predsjednik Hugo Chavez ovog puta neće prisustvovati summitu jer na Kubi nastavlja s liječenjem karcinoma.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika