16.04.2012. / 10:39

Autor: Hina

U usklađenim talibanskim napadima u Afganistanu 47 mrtvih

Četrdeset i sedam osoba, 36 talibana, osam pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i troje civila, poginulo je u usklađenim talibanskim napadima na Kabul i u još nekoliko afganistanskih pokrajina u nedjelju i ponedjeljak, objavile su afganistanske vlasti.

Borbe su napokon okončane rano jutrosBorbe su napokon okončane rano jutrosČetrdeset i sedam osoba, 36 talibana, osam pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i troje civila, poginulo je u usklađenim talibanskim napadima na Kabul i u još nekoliko afganistanskih pokrajina u nedjelju i ponedjeljak, objavile su afganistanske vlasti.

Uz 47 mrtvih, četrdesetak pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti kao i 25 civila ranjeno je u napadima, objavilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Žestoke ulične borbe između talibana i afganistanskih snaga sigurnosti u središtu Kabula završene su u ponedjeljak ujutro nakon 18 sati okršaja, objavili su policijski dužnosnici.

Bitka koja je počela u nedjelju oko podneva i trajala do zore u ponedjeljak završila je pogibijom posljednjeg talibana koji je pružao otpor pokraj zgrade parlamenta. Nešto ranije snage sigurnosti "očistile" su talibansko uporište na jednom gradilištu s kojeg puca pogled na stožer NATO-a i nekoliko veleposlanstava.

Nedjeljeni talibanski napad bio je početak njihove proljetne ofenzive, kako je rekao njihov glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

U Kabulu su u nedjelju raketama napadnuti zgrada parlamenta, strana veleposlanstva i sjedište NATO-a. Uz parlament u zapadnome dijelu grada napadnuta je dobro čuvana diplomatska četvrt u središtu Kabula. Bilo je i nekoliko pokušaja samoubilačkih napada. Bio je to jedan od najtežih talibanskih napada na Kabul od njihova svrgavanja s vlasti 2001. godine.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika