16.04.2012. / 13:11

Autor: Hina

Kava u trudnoći ili uz dojenje ne utječe na san beba

Ispijanje šalice ili dvije kave tijekom trudnoće ili dojenja neće utjecati na kvalitetu sna novorođenčeta, pokazalo je brazilsko istraživanje koje je obuhvatilo oko 900 majki i njihovu novorođenu djecu.

Kava ne utječe na san djeceKava ne utječe na san djeceIspijanje šalice ili dvije kave tijekom trudnoće ili dojenja neće utjecati na kvalitetu sna novorođenčeta, pokazalo je brazilsko istraživanje koje je obuhvatilo oko 900 majki i njihovu novorođenu djecu.

"Čini se da kava tijekom trudnoće i dojenja nema posljedica na san novorođenčadi u dobi od tri mjeseca", zaključio je tim znanstvenika predvođen Inom Santos sa saveznog sveučilišta Pelotas u Brazilu.

Tim je od majki prikupio podatke o količini popijene kave tijekom dana i eventualnih problema u spavanju novorođenčadi i nije pronašao nikakvu očitu vezu između unosa kofeina i spavanja beba.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pediatrics pokazalo je da je oko 20 posto anketiranih unosilo velike količine kave odnosno više od 300 mg dnevno što odgovara količini nekoliko šalica espresa.

Iako autori istraživanja ne podupiru konzumiranje velikih količina kave tijekom trudnoće ili dojenja, rezultati su u skladu s ranijim istraživanjima koja su pokazivala da umjerene količine kave ne predstavljaju opasnost za zdravlje djeteta.

"Ovo izvješće dodatni je prilog dosadašnjim radovima koji sugeriraju da je umjereno unošenje kofeina tijekom trudnoće sigurno", kaže William Barth iz Massachusetts General Hospital u Bostonu koji nije radio na istraživanju.

Vezane vijesti

Dojenjem protiv pretilosti

Dojenjem protiv pretilosti

Dojene bebe dobivaju u prvoj godini života manje na težini od beba hranjenih dojenačkim formulama te imaju manje izgleda u budućnosti imati problema… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika