16.04.2012. / 13:12

Autor: Nacional.hr

Brin: Google nikad ne bi uspio da je tada postojao Facebook

"Principi otvorenosti i univerzalnog pristupa koji su podupirali stvaranje interneta prije tri desetljeća su pod najvećom prijetnjom dosad", tvrdi Brin

Sergey Brin (Wikipedia)Sergey Brin (Wikipedia)"Da je u vrijeme nastanka Googlea internetom dominirao Facebook, kao što je to slučaj danas, sigurno ne bismo uspjeli stvoriti veliku internetsku tražilicu", rekao je u intervjuu za Guardian jedan od suosnivača Googlea Sergey Brin.

Ističe kako slobodi izražavanja na internetu prijete politike svjetskih vlada i uspon 'ograđenih utočišta' Facebooka i Applea.

"Principi otvorenosti i univerzalnog pristupa koji su podupirali stvaranje interneta prije tri desetljeća, pod najvećom su prijetnjom dosad", tvrdi Brin i dodaje kako je riječ o cijelom nizu 'snažnih sila' sa svih strana svijeta.

Najveća prijetnja dolazi od kombinacije političkih vlasti koje pokušavaju kontrolirati pristup i komunikaciju svojih državljana, industrije zabave koja pokušava stati na kraj piratstvu te Facebooka i Applea koji strogo kontroliraju koji software će se pojaviti na njihovim platformama.

Dodajmo kako se Brina smatralo odgovornim za djelomično povlačenje Googlea iz Kine 2010. godine, zbog optužbi oko kineske cenzure interneta i hakerskih napada. Kaže kako prije pet godina nije vjerovao da Kina ili bilo koja druga država može zabraniti internet, ali uvjerio se u suprotno.

Nastavlja kako je zabrinut zbog država kao što su Kina, Saudijska Arabija i Iran, ali ga zabrinjavaju i Facebook te Apple, koji kontroliraju pristup korisnicima, zagušuju inovacijama i 'balkaniziraju' internet. Dodaje kako su Facbookova pravila veoma rigorozna, a kritizira ih i zbog toga što korisnicima ne olakšava prijenos podataka drugim servisima iako se koristi tuđim putem Gmail-a.

Brin zna kako su neki ljudi tjeskobni zbog količine podataka koji su u dosegu američkih vlasti zato što su pohranjeni na Googleovim poslužiteljima. Tvrtka je povremeno prisiljena predati ih o čemu ponekad ni ne obavijesti korisnike, jer joj to zakoni ne dozvoljavaju.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika