16.04.2012. / 13:13

Autor: Hina

Kurkuma može postoperativno štititi srce

Ekstrakt začina kurkume, poznatog kao antioksidansa i po protuupalnom učinku, može također smanjiti rizik za 65 posto od srčanog udara kao postoperativne komplikacije kod osoba koje su podvrgnute ugradnji srčanih premosnica, pokazalo je tajlandsko istraživanje.

Kurkuma može zaštiti srce nakon operacijeKurkuma može zaštiti srce nakon operacijeEkstrakt začina kurkume, poznatog kao antioksidansa i po protuupalnom učinku, može također smanjiti rizik za 65 posto od srčanog udara kao postoperativne komplikacije kod osoba koje su podvrgnute ugradnji srčanih premosnica, pokazalo je tajlandsko istraživanje.

Tijekom tih operacija srčani mišić može biti oštećen zbog smanjene opskrbe krvlju što povećava rizik od razvoja infarkta. Novo istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Cardiology sugerira da kurkuma može umanjiti te rizike.

Znanstvenici su proučavali 121 bolesnika kojima su ugrađene premosnice u razdoblju od 2009. do 2011. godine. Polovici operiranih davana je kapsula kurkume od jednog grama četiri puta dnevno tijekom osam dana, počevši od trećeg dana uoči operativnog zahvata.

Utvrđeno je da je tijekom oporavka od bypass operacije 13 posto onih koji su uzimali ekstrakt kurkume imalo srčani udar za razliku od 30 posto onih koji nisu uzimali taj ekstrakt.

Zaključci su doneseni na osnovu proučavanja relativno malog broja pacijenata i treba ih potvrditi u većem istraživanju, kažu autori istraživanja koje je vodio Wanearang Wongcharoen sa sveučilišta Chiang Mai.

Ekstrakti kurkume već se dugo koriste u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini.

Znanstvenici sugeriraju da upalni procesi igraju ulogu u razvoju niza bolesti uključujući i bolesti srca i kurkuma bi mogla djelovati na taj proces, kaže Bharat Aggarwal koja istražuje djelovanje kurkume u liječenju raka na Medicinskom centru za bolesti raka u Houstonu u SAD-u.

Vezane vijesti

Optimizam bi mogao štititi protiv bolesti srca

Optimizam bi mogao štititi protiv bolesti srca

Sretni i optimistični ljudi izloženi su bitno manjem riziku infarkta ili moždanog udara, sugeriraju rezultati istraživanja koje su proveli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika