16.04.2012. / 18:13

Autor: Hina

Šprem

Sutra odlučujemo o Bleiburgu

Na pitanje o zamjerkama Hrvatske biskupske konferencije kako zakoni u saborsku proceduru idu bez javne rasprave, posebice onaj o umjetnoj oplodnji, odgovorio je kako je pobornik toga da 'osjetljive' zakone treba donositi uz javnu raspravu koliko god je to moguće, ali i da ona bude "optimalna za što bolji ishod tog zakonskog teksta"

Photo. Patrik Macek/Pixsell
creation_date : 20111222 Photo. Patrik Macek/Pixsell creation_date : 20111222 Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izjavio je danas u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" kako se ove godine kalendar državnih blagdana neće mijenjati i smanjivati.

"Zakon o blagdanima i neradnim danima je star već 20 godina i u njemu ima dosta 'organiziranog nereda' pogotovo u nekim datumima", ustvrdio je Šprem.

Mi primjerice danas imamo 25. lipnja Dan državnosti i Dan neovisnosti 8. listopada, a naši ljudi ta dva datuma ne razlikuju, rekao je naglasivši kako se moraju učiniti napori da se ljudima približi duh obilježavanja nekog datuma, a pogotovo tako značanjih kao što su Dan državnosti i Dan neovisnosti.

Šprem je potvrdio kako će Predsjedništvo Sabora sutra zauzeti stav o pokroviteljstvu Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu.

"Kako se predsjedništvo sastoji od tri člana SDP-a, jednog iz HNS-a, dva iz HDZ-a, a ja sam na čelu tog predsjedništva, bit ću konzekventan kao i do sada i neću se izjašnjavati tako dugo dok Predsjedništvo sutra ne zauzme stav", poručio je Šprem napomenuvši ipak kako će svoj prijedlog iznijeti prvi na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva.

Predsjednik Hrvatskog sabora najavio je kako od srijede, kada počinje nova saborska sjednica, slijedi nastavak zakonodavnih aktivnosti sabora. "Desetak zakona koje je vlada dala u proceduru i četiri zakonska prijedloga koje su predložili HDZ i Hrvatski laburisti će se naći na dnevnom redu već ovih dana", rekao je Šprem naglašavajući pri tome kako zakonski prijedlozi opozicije idu na dnevni red. "To je nešto novo, to je nešto što smo sebi zadali kao zadaću, da budemo drugačija vlast i da vodimo računa o pravu predlagatelja zakona također i iz oporbe", poručio je.

Šprem je potvrdio i kako će odmah nakon aktualnog prijepodneva na dnevnom redu biti potvrđivanje novog ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića.

"Žao mi je što je kolega Komadina zbog zdravstvenih razloga bio prisiljen podnijeti ostavku, jer je on čovjek koji je mogao puno napraviti u svom poslu", rekao je Šprem dodavši međutim kako je istovremeno zadovoljan izborom premijera da novi ministar bude Hajdaš Dončić.

Na pitanje građana hoće li uskoro u proceduru promjene zakona o izboru gradonačelnika s obzirom na praksu da je gotovo nemoguće smijeniti gradonačelnike koji se ponašaju "kao bahati šerifi", Šprem je rekao kako će se do idućih lokalnih izbora, za otprilike godinu dana, omogući red i u tom području. Gotovo je siguran, kazao je, da će se to regulirati tako da kada se proračun, kao najvažniji akt lokalne zajednice, ne donese, onda će posljedice morati snositi i skupština odnosno vijeće i izvršna vlast. "Ili da zajedno odu ili nešto drugo što ćemo utvrditi, vidjet ćemo kakva su iskustva drugih zemalja", pojasnio je Šprem.

Na pitanje je li nam potreban zakon o zaštiti hrvatskog jezika, Boris Šprem je rekao kako će se o tome uskoro raspravljati na sjednici Hrvatskog sabora.

"Mišljenja sam da se kultura i opstanak jednog naroda među ostalim temelji i na njegovom jeziku i zato podržavam zaštitu hrvatskog jezika", obrazložio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Šprem je podržao i model zapošljavanja volontera koji je nedavno najavio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a na pitanje o zamjerkama Hrvatske biskupske konferencije kako zakoni u saborsku proceduru idu bez javne rasprave, posebice onaj o umjetnoj oplodnji, odgovorio je kako je pobornik toga da 'osjetljive' zakone treba donositi uz javnu raspravu koliko god je to moguće, ali i da ona bude "optimalna za što bolji ishod tog zakonskog teksta".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 16.04.12. 20:39

Čim ste vi o Blajburgu opet počeli odlučiveti to znači da nam drugi Blajburg spremate kad takvi odlučuju


registracija
14/11/07

laufer, 16.04.12. 22:53

Oni što vole Bleiburg su nas vodili skoro 20 godina, pa vidimo gdje smo.


registracija
29/4/09

florenz, 17.04.12. 09:08

Bleiburg se izrodio u ustašoidnu pozornicu i povezivanje domaćih i stranih NDH-ovaca i zato je sve samo ne memorijalni skup stradalim Hrvatima. On samo podgrijava razdor među Hrvatima na povjesnim činjenicama. A da se s više energije bavimu promjenama u sadašnjosti umjesto prošlosti koju ne možemo primijeniti?


registracija
26/2/12

okvardz, 17.04.12. 09:16

A KADA ĆETE O BUDUĆNOSTI RH.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika