Objavljeno u Nacionalu br. 857, 2012-04-17

Autor: Robert Bajruši

Finski spas zvan megatvrtka

Milanovićev holding mora izbjeći Bandićev model

Premijerova tročlana delegacija u tajnoj izvidničkoj akciji sastala se sa članovima finske vlade kako bi preuzela ideje za stvaranje kompanije koja bi okupila državne firme

U apsolutnoj diskreciji u Helsinkiju su se u četvrtak, 12. travnja, troje izaslanika premijera Zorana Milanovića sastali s predstavnicima finske vlade. Cilj posjeta tročlane delegacije koju su činili Siniša Petrović, član Nadzornog odbora Ine, Tamara Obradović-Mazal, zamjenica ministra gospdarstva i Mladen Pejnović, šef Ureda za upravljanje državnom imovinom, trebalo je biti preuzimanje finskog iskustva u stvaranju golemog državnog holdinga koji u jedno poduzeće okuplja tvrtke u kojima tamošnja vlada posjeduje vlasničke pakete. Domaćini su to napravili prije četiri godine i danas - u neusporedivo uređenijoj državi i društvu nego što je hrvatsko - finski nacionalni holding ostvaruje profit od preko pola milijarde eura.


Zoran Milanović bi volio nešto slično napraviti u Hrvatskoj i zbog toga je u Helsinki poslao ekipu u koju ima ogromno povjerenje, premda je riječ o dužnosnicima takozvanog drugog ešalona. U svakom slučaju, riječ je o diskretnom suradnicima predsjednika vlade koji nisu pristali otkriti detalje prošlotjednog sastanka. "Bio je to neformalan susret i dok se cijela situacija ne formalizira, ne možemo pričati za medije", poručili su preko vladine službe za medije na pitanje iz redakcije Nacionala.

No podosta toga već je otkrio Milanović. U intervjuu koji je dao Jutarnjem listu povodom stotinu dana na mjestu premijera Milanović je predstavio finsko iskustvo kao nešto što bi se moglo prenijeti i u Hrvatsku: "Jako me privlači model Finske koja je prije dvije godine potpuno promijenila, odnosno unaprijedila sustav upravljanja državnom imovinom. Već sam dogovorio da se grupa eksperata za financijsko i trgovačko pravo na licu mjesta upozna s tim, po meni, superiornim sustavom. Nadam se da bi se neke njegove ključne odrednice i ovdje mogle primijeniti", izjavio je Milanović.

Finski državni holding zove se Solidium, a osnovan je 2008. i okuplja ukupno 12 tvrtki. Finska vlada je na Solidium prenijela upravljanje vlasništvom koje je imala u osam tvrtki. Međusobne razlike su velike jer u nekima Finska ima relativno skromnih od šest do deset posto udjela, a u nekima solidnih 30 posto vlasništva. Nakon toga državnom holdingu preneseni su udjeli još jedne tvrtke, a sam holding je kupio dionice u još tri tvrtke. Približna vrijednost 12 tvrtki u kojima finska vlada ima suvlasništvo približno iznosi sedam milijardi eura, a zapošljavaju preko 30.000 tisuća ljudi. Holding čine tvrtke koje se bave potpuno različitom djelatnošću, od metalurgije i telekomunikacija pa do trgovanja nekretninama.
Rezultati su više nego dobri. U prošloj godini Solidium je u državni proračun uplatio dobit od 660 milijuna eura. Iako je Finska nekoliko puta razvijenija od Hrvatske, postoje i neke sličnosti. Još prije tri desetljeća Finci su bili relativno slabo razvijeni, a gospodarstvo se temeljilo na preradi drva i još nekoliko staromodnih industrija. Današnja situacija u Hrvatskoj podsjeća na Finsku u 70-ima, a osim toga obje zemlje su slične i po tome što imaju podjednak broj stanovnika.

U međuvremenu Finska se strahovito razvila i Milanović je procijenio da ne bi bilo loše pokušati prekopirati dio iskustava ove sjevernoeuropske države. Ali sama ideja ipak ne pripada sadašnjem hrvatskom premijeru.
U Hrvatskoj je ideju o stvaranju državnog holdinga prvi iznio Dragan Kovačević u izbornoj kampanji 2007. Kovačević je predložio da se ujedine Fina, Hrvatska banka za obnovu i razvoj i još neke tvrtke. Međutim, ni opozicija, a kamoli HDZ nisu prihvatili ovaj savjet. Pet godina kasnije reaktualizirao ju je Zoran Milanović, s kojim se Kovačević sukobio 2008. kada je napustio SDP i prešao u Hrvatsku narodnu stranku.
Inicijativa o stvaranju državnog holdinga još je u povojima, ali postoje naznake kako bi bila puno šira od prvobitne Kovačevićeve zamisli. Holding bi uključio i moćna poduzeća kao što su Hrvatske vode, Hrvatske šume, a možda i Hrvatsku elektroprivredu i još nekoliko tvrtki u kojima hrvatska država posjeduje velike udjele. S obzirom na to da su na diskretni susret s finskim dužnosnicima poslali osobe od izrazitog Milanovićevog povjerenja, očito kako u Banskim dvorima ozbiljno razmišljaju o osnivanju državnog holdinga. Uostalom, trojka koja je išla u izvidničku akciju obavlja važne poslove za aktualnu Vladu.

Mladen Pejnović, u široj javnosti nepoznati ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom, u veljači ove godine je postao glavni kadrovik i osoba od najvećeg povjerenja premijera Zorana Milanovića. Kako bi zaustavio skandale poput pokušaja Radimira Čačića da u Nadzorni odbor Janafa ubaci Srećka Ferenčaka koji je nepravomoćno osuđen zbog financijskih malverzacija, Milanović je upotrijebio autoritet predsjednika vlade i jednu od ključnih organizacijskih uloga u državi prepustio Pejnoviću.

Tamara Obradović-Mazal je najbliža suradnica potpredsjednika vlade Radimira Čačića. U visokoj politici je već desetak godina - u vladi Ivice Račana bila je pomoćnica ministra europskih integracija, a u Sanaderovom mandatu radila je kao državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva. Kao stručnjakinja za pitanja brodogradnje nedavno je u Bruxellesu objašnjavala odluku Milanovićeve vlade o privatizaciji ovdašnjih brodogradilišta.
Siniša Petrović, profesor Trgovačkog prava, dugogodišnji je Milanovićev prijatelj. Početkom godine imenovan je za jednog od premijerovih specijalnih savjetnika, a prije dva tjedna vlada ga je kooptirala na iznimno važan položaj člana Nadzornog odbora Ine.
U Helsinkiju su proveli nešto manje od 48 sati i stekli prve direktne dojmove o funkcioniranju uspješnog mega-holdinga. Sada vlada treba procijeniti može li se slična stvar primijeniti i ovdje i na taj način ostvariti dvostruki efekt: važna nacionalna poduzeća zadržati u pretežno hrvatskom vlasništvu, a usput još i pristojno zaraditi.

Na žalost, jedino dosadašnje iskustvo nije tako lijepo.

Najpoznatiji sličan poslovni primjer u Hrvatskoj je Zagrebački holding. Osnovan je krajem 2005. kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio spajanje 23 trgovačka društva u vlasništvu Grada Zagreba u tzv. holding i pritom najavio velike financijske uštede. Umjesto toga, Zagrebački holding postao je primjer neuspješnog vođenja megatvrtke; dok su u 2000. godini trgovačka društva koja danas čine Holdingove podružnice imale 100 milijuna kuna dobiti, ista su 2010. imala 500 milijuna kuna minusa. Podjednako loša bila je i 2011. u kojoj je, dakle već drugu godinu za redom, zabilježen financijski gubitak od oko 550 milijuna kuna, ponajviše upravo u javnom prijevozniku ZET-u.

Posljedica slabog vođenja Holdinga jesu poskupljenja komunalnih usluga u Gradu Zagrebu. Prijedlog poskupljenja je bio spreman i prije izbora, ali tada o njemu nije htio odlučivati ni gradonačelnik Milan Bandić koji je išao na izbore i bez čije suglasnosti se ne mogu dići cijene, niti SDP koji nije želio nikakve turbulencije prije parlamentarnih izbora.
Sve u svemu, Zagrebački holding stvarno jest megatvrtka, ali i megaproblem za stanovnike glavnog grada. Ima previše zaposlenih, nije funkcionalan i stvara goleme gubitke.
Bilo bi dobro ako bi Milanovićeva vlada, osim usvajanja pametnih finskih poteza, napravila sve da izbjegne loša zagrebačka iskustva.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika