Objavljeno u Nacionalu br. 857, 2012-04-17

Autor: Sandra Bartolović

Egzodus iz medija

Novi ešalon novinara u političkim vodama

Dušan Miljuš (arhiva)Dušan Miljuš (arhiva)Katastrofalna situacija u medijima, kako materijalna, tako i profesionalna, sve više novinara upućuje na izlet u politiku i zapošljavanje na glasnogovorničkim i savjetničkim mjestima u Vladi. Relativno lako i brzo zapošljavanje na pozicijama ministrove desne ruke i najbližeg suradnika bez javnog natječaja Vlada je omogućila izmjenom Zakona o državnim službenicima koja je inaugurirala posebno kategoriju službenika koji bi s ministrima dolazili i odlazili, bez obveze njihova zadržavanja u državnoj službi. Vlada je Zakon mijenjala uz argumentaciju kako je ministrima bitno da u najbližem okruženju imaju osobe od posebnog povjerenja.

Dugogodišnji politički i gospodarski novinar i komentator Zoran Daskalović odnedavno je preuzeo posao savjetnika za medije ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, napustivši redakciju Business.hr-a. Ministar zdravlja Rajko Ostojić kao glasnogovornicu je angažirao novinarku Hine Tamaru Marinković, koja je godinama pokrivala sektor zdravstva. I drugi Ostojić, Ranko, ministar unutarnjih poslova, savjetničko-glasnogovornički kadar regrutirao je iz novinarskih redova. U poslovima odnosa s javnošću njegov čovjek će biti Dušan Miljuš, nagrađivani novinar Jutarnjeg lista, koji je čitavu karijeru pratio pravosuđe i crnu kroniku, a zbog svojih napisa i razotkrivanja kriminalnih poslova bio je i fizički napadnut. Još jedan kolega iz istog sektora, pravosuđe i crna kronika, pridružio se Vladinoj glasnogovorničkoj ekipi – Sergej Abramov iz Novog lista.

Preuzima posao glasnogovornika ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Bivša novinarka koja je PR posao kalila u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića, Renata Ivanović, bit će imenovana glasnogovornicom ministra koji će također tek biti imenovan na ovotjednoj sjednici Sabora, Siniše Hajdaša Dončića koji na mjesto ministra pomorstva, prometa i infrastrukture dolazi nakon ostavke Zlatka Komadine. Svog glasnogovornika uskoro bi trebao dobiti i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a prema informacijama iz SDP-ovih kuloara, to je mjesto namijenjeno Jurici Meiću, ambicioznom zagrebačkom SDP-ovcu, vijećniku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Samo se čeka da Meić uskoro diplomira na Ekonomskom fakultetu.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika