17.04.2012. / 08:50

Autor: Hina

Clinton:

"Sjevernoj Koreji bi bolje bilo da nahrani ljude"

"Novo čelništvo Sjeverne Koreje ima jasan izbor; mora razmotriti svoju politiku, prestati s provokacijama", rekla je Clinton na tiskovnoj konferenciji u Braziliji. "Oni moraju svoje stanovnike staviti ispred ambicija da postanu nuklearna sila", dodala je

Umjesto da se trude postati nuklearna sila, sjevernokorejske vlasti morale bi razmotriti svoju politiku i prvo nahraniti svoje stanovništvo, izjavila je u ponedjeljak u Brazilu američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Novo čelništvo Sjeverne Koreje ima jasan izbor; mora razmotriti svoju politiku, prestati s provokacijama", rekla je Clinton na tiskovnoj konferenciji u Braziliji. "Oni moraju svoje stanovnike staviti ispred ambicija da postanu nuklearna sila", dodala je.

Do izjava američke državne tajnice došlo je samo nekoliko sati pošto je Vijeće sigurnosti UN-a oštro osudilo Pjongjang zbog lansiranja rakete i pozvalo na učvršćenje postojećih sankcija protiv te komunističke zemlje.

Sjeverna Koreja lansirala je u petak rano ujutro dalekometnu raketu koja se nedugo nakon lansiranja raspala i pala u more na zapadnoj strani Korejskog poluotoka. Pjongjang je lansirao raketu unatoč pritiscima iz SAD-a i drugih zemalja, a čak je i njegov bliski saveznik Kina upozoravao protiv takvog poteza.

Clinton je izjavila da je lansiranjem nestalo mogućnosti da se sklopi sporazum o pružanju pomoći u hrani Sjevernoj Koreji i upozorila na "nove posljedice" ne odustane li Pjongjang od provokativnih akcija.

Američka državna tajnica kazala je i kako SAD zadržati sankcije i ostale oblike pritiske na Iran s ciljem okončanja njegova nuklearnog programa. Zapadne sile i Iran novi krug pregovora o toj temi trebaju održati u svibnju u Bagdadu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 17.04.12. 16:45

tAKO JE hILARRY


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika