17.04.2012. / 09:44

Autor: Deutsche Welle

Slijepi otkrivaju rak

Metoda pronalaženje raka dojke od strane slijepih u Njemačkoj uzima sve većeg maha. Ova vrsta dijagnostike bi trebalo pomoći u suzbijanju raka dojke i u zemljama u razvoju

IlustracijaIlustracijaU Njemačkoj godišnje 74.000 žene oboli od raka dojke od čega njih 17.000 od te opake bolesti i umre. U otkrivanju karcinoma liječnici u Njemačkoj se koriste raznim metodama poput mamografije ili ultrazvuka. No još uvijek se najviše polaže u preventivne preglede. Tako se svakoj ženi preporučuje da mjesečno barem jednom opipom sama na sebi izvrši pregled. Dva puta godišnje taj pregled bi trebao obaviti ginekolog. U potrazi za što uspješnijim metodama ranog otkrivanja raka mnogi njemački liječnici posežu za neobičnim suradnicima - slijepim osobama koje svojim posebnim osjetilima mogu pomoći u ranim fazama pronalaženja zloćudnog tkiva.

"Discovering Hands"

Jedna od njih je i Marie-Louise Voll koja je u s 52 godine oslijepila od posljedica glaukoma. Kao "medicinska kontolorka opipavanjem" Marie-Louise već nekoliko godina radi u ginekološkoj ordinaciji dr. Franka Hoffmanna koji je i osnivač inicijative "Discovering Hands" ("Otkrivajuće ruke"). Unutar ove inicijative zaineteresirane slijepe osobe se mogu obučiti na polju anatomije ali i terapije i dijagnostike. "Prvo smo izučavali anatomiju, na početku teoriju a zatim smo na posebnim edukacijskim predlošcima trenirali i opipavanje i pronalaženja sumnjivog tkiva na dojci", objašnjava Marie-Louise Voll. Jedna od metoda prilikom pregleda je podjela dojke na zone pomoću posebnih traka. Na taj način slijepi mogu lakše lokalizirati eventualno otkrivene anomalije i prenijeti ih liječniku. Ovakav pregled traje mnogo duže nego klasični pregled ali je mnogo temeljitiji. Osim toga je, kako svjedoči Marie-Louise Voll i za pacijenta ugodniji. "Prije samog pregleda porazgovaram s pacijenticom, pokušavam stvoriti ugodnu atmosferu kako bi joj odagnala eventualni strah od pregleda", kaže Voll.

Primjena i u siromašnim zemljama

Ova metoda je već naišla na pozitivan odjek kod mnogih liječnika a u međuvremenu je struka prihvatila i rezultate ovakvog načina donošenja dijegnoza. "Činjenica je da se u sklopu istraživanja moglo dokazati da je ova metoda opipavanja jednako tako dobra kao i pregled kod liječnika specijalista. Pritom treba spomenuti da smo još na početku i da se mogu očekivati daljnji uspjesi", smatra Frank Hoffmann. U nekim slučajevima slijepe dijegnostičarke su prepoznale milimetarske promjene na tkivu. Ovakvi pregledi su posebice korisni za mlade pacijentice koje u Njemačkoj ne podliježu programima redovitih mamografija za pacijentice starije od 50 godina.

Pritom je posebice kod mlađih žena posljednjih godina primjetan porast broja oboljelih. Stručnjaci međutim širu primjenu ove jedinstvene metode vide i tamo gdje nema ultrazvuka i ostalih modernih medinckih aparata. "Ja sam uvjeren u to da je posebice u zemljama u razvoju ova metoda više nego prikladna kod prevencije", kaže dr. Hoffmann. Metodu "Discovering Hands" su u međuvremenu otkrile i međunarodne organizacije koje pomažu projekte od socijalnog značaja i koje su u ovoj inicijativi otkrile i novu mogućnost pronalaženje životnog poziva za mnoge mlade žene bez vida.

Autori: Christina Beyert/Nenad Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika