17.04.2012. / 14:17

Autor: Hina , Nacional.hr

Reljić (po)tvrdio:

Svi su znali što Merčep radi

Reljić, koji je na dužnost u MUP-u imenovan u rujnu 1991., i čovjek koji je kao šef tajne policije tijekom 90-ih prisluškivao i uhodio nezavisne novinare i intelektualce, rekao je da su on i njegov zamjenik Marijan Benko slali izvješća uredu ministra unutarnjih poslova, predsjedniku vlade i predsjedniku države u kojima su se iznosile sumnje o nezakonitim događajima na bojištu, a u kojima je Merčep bio "nezaobilazna tema"

Svjedok Smiljan Reljić, SZUP. Photo: Žarko Bašić/PIXSELLSvjedok Smiljan Reljić, SZUP. Photo: Žarko Bašić/PIXSELLBivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova za javnu sigurnost Smiljan Reljić posvjedočio je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da je bivši državni vrh primao izvješća o događajima u Pakračkoj poljani, gdje su, po optužnici, takozvani "merčepovci" krajem 1991. odvodili, zatvarali, mučili i ubijali srpske civile.

Znali su predsjednik, ministar unutarnji poslova i premijer

Reljić, koji je na dužnost u MUP-u imenovan u rujnu 1991., rekao je da su on i njegov zamjenik Marijan Benko slali izvješća uredu ministra unutarnjih poslova, predsjedniku vlade i predsjedniku države u kojima su se iznosile sumnje o nezakonitim događajima na bojištu, a u kojima je Merčep bio "nezaobilazna tema".

Ispričao je da je o tome razgovarao s predsjednikom Franjom Tuđmanom, premijerima Franjom Gregurićem i Nikicom Valentićem te predstojnikom Ureda za zaštitu ustavnog poretka Josipom Manolićem, za koje je rekao da su znali više nego što je navedeno u izvješćima.

Reljić: Gregurić je znao sve; Gregurić: Ništa nismo znali

Ratni premijer Franjo Gregurić jučer je, pak, rekao da on i njegov uži kabinet nisu znali ništa o Merčepovim vojnim aktivnostima i da njegova vlada nije dobivala izvješća.

Reljić je rekao da su s terena primali protuslovne informacije jer su neki ljudi nestajali, a zatim bi se pojavili na drugome mjestu.

Tvrdi kako Tuđman nije tražio da se zaustave postupci protiv osumnjičenih za zločine u Pakračkoj poljani.

Teško da mu je netko mogao zapovijedati

Izvješća su, po njegovim riječima, spominjala Merčepa u vezi s pričuvnom postrojbom MUP-a koja je bila na Zagrebačkom velesajmu, a zatim u Pakračkoj poljani i kojom je, po optužnici, zapovijedao Tomislav Merčep.

Postrojba je, rekao je Reljić, imala 200 pripadnika, a osnovana je nakon Merčepova povratka s gospićkoga bojišta.

Priča o Merčepu: Kako je država postala suučesnik u zločinu

Postrojba je službeno imala zapovjednika, ali je Merčep boravio s njom u Pakračkoj poljani, a zbog slike koju su o njemu stvorili mediji i politika, teško da mu je netko mogao zapovijedati, ocijenio je svjedok.

No, rekao je kako ne zna za dokument kojim je osnovana postrojba ni da je Merčep bio imenovan zapovjednikom.

Zločinac s aureolom heroja

Svjedok Smiljan Reljić, SZUP. Photo: Žarko Bašić/PIXSELLSvjedok Smiljan Reljić, SZUP. Photo: Žarko Bašić/PIXSELLSvjedok je ispričao da su prikupljali podatke i pokušavali proniknuti u glasine o Pakračkoj poljani, ali su im posao otežavala ratna zbivanja. No, kako je rekao, okidač je bilo ubojstvo obitelji Zec krajem 1991. u Zagrebu, nakon čega su uhitili osumnjičene, a zatim potvrdili sumnje vezane i uz Pakračku poljanu.

Za vrijeme tih uhićenja Merčep je bio u SAD-u, a početkom 1992. zagrebačka policija podignula je protiv njega kaznenu prijavu, rekao je svjedok, kojemu nije poznato je li se po toj prijavi dalje postupalo.

Policija se sumnjivim događajima počela baviti krajem 1991., pošto je osnovan Zbor narodne garde, ali je to, po riječima svjedoka, bilo "dosta delikatno" jer je Merčep bio savjetnik u MUP-u, imao je svoje ljude na ratištu, a nakon ranjavanja dobio je "aureolu" heroja.

Za Merčepa je rekao da je figurirao kao osoba zaslužna za obranu Hrvatske.

Reljićeva "neka trupla"

Svjedok je kazao da je nekoliko puta razgovarao s Merčepom o indicijama koje su imali, a on mu je rekao kako to treba istražiti i kazniti odgovorne.

"Bio je svjestan tih stvari, počinitelje je pokušao opravdati obiteljskom situacijom u Vukovaru, ali nije odobravao ono što se dogodilo", dodao je svjedok.

Reljić je kazao da zna za zatvor u Pakračkoj poljani u koji su odvođeni ljudi, a čini mu se da su nakon odlaska postrojbe ondje pronađena neka trupla.

Sutra će biti ispitani bivši ratni ministri unutarnjih poslova Ivan Vekić i Ivan Jarnjak.

Druga potvrda da je vrh sve znao

Reljić je drugi svjedok koji je eksplicitno potvrdio da je tadašnji državni vrh, predvođen Franjom Tuđmanom, znao za ono što se događa u Pakračkoj Poljani. Prije njega isto je tvrdio i nekadašnji pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška i načelnik SIS-a Josip Perković.

Perković je rekao da je o tome pisao izvješća koja je podnosio ministru obrane te su ona stizala do državnog vrha, a nakon pritužbi čak i Vladinog povjerenika za Vukovar, vraćen je u Zagreb.

Za razliku od rečenog dvojca, Vladimir Šeks je na jučerašnjem svjedočenju kazao da saznanja o slučaju Pakračka Poljana ima iz medija te uvida u spis dok je bio javni tužitelj od 10. travnja do 10. kolovoza 1992., a prije toga nije nije imao nikakvih službenih ni neslužbenih informacija.

Na upit je li mu poznato da su na području Pakračke Poljane bili uhićeni i zatočeni civili, kazao je da je kao javni tužitelj iz spisa crpio takve informacije.

Slično je svjedočio i ratni premijer Franjo Gregurić, dok se njegovo svjedočenje i izravno suprotstavlja današnjim Reljićevim tvrdnjama, koji je dakle danas rekao da mu je redovno slao izvješća sa informacijama o Merčepu; Gregurić je, naime, jučer kazao kako njegova vlada nije bila upoznata s vojnim aktivnostima na terenu te da on i njegov uži kabinet nisu znali ništa o Merčepovim vojnim aktivnostima, a da je, poput Šeksa, o tome doznao iz medija.

Uhićenja, mučenja, pokolj

Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991., kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu i kao savjetnik u MUP-u, osobno naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubojstva civila. Optužen je i da je znao da njegovi podređeni nezakonito uhićuju, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile, ali da nije ništa učinio da to spriječi i suzbije.

Među žrtvama su i tri člana obitelji Zec - Mihajlo, Marija i njihova 12-godišnja kći Aleksandra, koji su ubijeni u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. Iako su pred istražnim sucem petorica "merčepovaca" priznali zločin i protiv njih je podignuta optužnica, zbog proceduralne pogreške - ispitivanja bez branitelja, nikada nisu kazneno odgovarali za taj zločin.

Merčepu se na teret stavlja da je osobno bio u Pakračkoj poljani kada je onamo dovedeno i mučeno barem osam civila, od kojih su trojica ubijena, a dvojica nestala.

Elektrošokovi

Po optužnici, osobno je sudjelovao i u ispitivanju Đorđa Gunjevića, tadašnjega vladina povjerenika za Pakrac kojega su šest dana držali u zatočeništvu, mučili elektrošokovima, tukli i prisiljavali da pozdravlja uzvikom "Za dom spremni" te mu oduzeli 20.000 njemačkih maraka i 100 tisuća dinara. Nakon svega, Merčep ga je pustio uz objašnjenje da se radilo o pogrešci.

Po zapovjednoj je odgovornosti Merčep optužen i za zločine u Pakračkoj poljani za koje se već sudilo pripadnicima njegove postrojbe te za smrt 27 neidentificiranih osoba pogubljenih i pokopanih u grobištima na Velikome jarku, Malome gaju, Bujavici i južno od mjesta gdje su pripadnici pričuvnog sastava MUP-a bili smješteni u Pakračkoj poljani.

Tereti ga se po starom zakonu (Osnovni krivični zakon RH) kojim je za ratni zločin protiv civila bila predviđena zatvorska kazna od pet do 20 godina. On od početka tvrdi kako nije kriv.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
6/1/12

UnDeR, 17.04.12. 15:03

Only in Croatia, relevantni svjedoci su bivši udbaši i ratni profiteri tipa Reljić i čovjek pod međunarodnom tjeralicom Perković


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 17.04.12. 15:16

I retardirani znaju šta su ustaše i četnici radili....tzv domoljubi radili.....i nikom ništa.Poražavajuće je kad te i takve monstrume brane neki "ljudi".


registracija
10/2/12

Hazu, 17.04.12. 16:40

mA KAKO U DETALJE ZNATE SVE O TIM ŽRTVAMA ,a ništa neznate o Škabrnjskim koljačima,a rodbinski su povezani sa Zecom i ostalim tim žrtvama majku vam jebem četničku i komunjarsku divlju


registracija
11/1/10

fluid, 17.04.12. 17:01

Kako sam i tvrdio u zadnjem tekstu,Reljić je potvrdio moju tezu kako ne postoje službeni dokumenti ni o ustroju bilo kakvih ratnih policijskih postrojbi niti službena imenovanja o postavljenju zapovjednika na čelo tih,evidentno,paravojnih formacija.No kako je MUP bio najorganiziraniji dio "pod oružjem",,ustroj je trebao garantirati i odgovornosti.Hierarhijske ponajprije.Dakle od vrha prema dnu ustroja.Što će reći;Tuđman je izdao zapovjed za ustroj a prema niže postoji čitav lanac po zapovjednoj odgovornosti o formiranju i funkcioniranju oružanih policijskih formacija.To će i Vekić potvrditi.Nitko to ne negira(osim kukavica tipa Šeks,Gregorić...).Međutim,da hierarhija nebi bila odgovorna za eventualne neželjene posljedice,nije bilo formalnih propisa niti o uspostavljanju takvih ratnih policijskih postaja niti službenih postavljenja zapovjednika.Sve je bilo na bazi okupljanja pričuvnog sastava policije.Što je nevjerovatno i neprihvatljivo.Barem po pitanju odgovornosti po svim pitanjima o postupanju tih formacija.To je jednostavno bilo prvo "topovsko meso"koje i je otrpilo prve ratne udare na samim počecima.Ne mjesec dana,ne tri nego gotovo 10 mjeseci od prvih okupljanja i rasporeda.Sve do 22.9.91.kada ZNG preuzimaju sva ratna zbivanja od te paravojne foracije ratnih policijskih postaja.Jedino ostaju još specijalci.No to je druga priča.I prilično čista.Ni danas se te formacije ne vode nigdje kao takve uz službeni stav samoga MUP-a kako "rat nije bio predviđen Zakonom organa unutarnjih poslova pa time ni mjesta zapovjednika ni samih policijskih postaja".!? I to je sva nakarada takvog tumačenja stvarnosti.Sada je jasno da su se na taj način željeli zaštititi najviše glavonje u strukturama vlasti i MUP-a.Ujedno se i desetine tisuća pripadnika nije moglo ni na šta pozivati u ostvarenju svojih prava.Oni koji su poginuli ili ranjeni (ili prolupali),o takvima je brinuo Zakon o hrv.braniteljima.Ostalih jednostavno nema ni u kakvim borbenim formacijama.Oni ne postoje osim kao popis MUP-a o pričuvnom sastavu.Sljedom toga svega,ovo sa Merčepom je službena farsa i izbjegavanje odgovornosti.Naravno da i Šeks i Greegorić lažu,i to svjesno i namjerno.U cilju osobne zaštite.Ni danas se Ostojić ne trudi (čak izbjegava)uopće razjasniti tu situaciju u MUP-u (unatoč obećanjima o ispravljanju nepravdi?).Ništa od toga.To je nepoželjna priča za sve strukture.Ujedno je danas i teret ukoliko bi se postupalo pošteno.Važno je da ima 250.000 lažnih branitelja sa kojima neznaju šta bi.Zaslužnima od prvoga dana rata,nema mjesta čak ni u spiskovima a kamoli ostvarenja ratnih prava tipa "Hrvatski branitelj",borbene formacije ili sl.Tako hrvatska revolucija pojela svoje prvijence.Potezom birokratskog pera.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 17.04.12. 17:13

@Hazu,
raduje je me kad vidim da u umobolnicima pacijentima kao što si Ti
dozvoljvaju pristup na internet.
Psihijatrijske bolnice kod nas očito prate najnovija znanstvena dostignuća u liječenju teško oboljelih.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 17.04.12. 17:23

@fluid,
ovo o čemu već u nekoliko navrata pišeš o pripadnicima pričuvnog sastava policije i njihovom angažmanu na najistaknutijim ratištima gdje se gubila glava i postajalo invalidima (od Vukovara pa nadalje), a danas potpuno nestalih sa spiskova,
je priča i meni poznata.
Ali, zaista je nevjerojatno da nitko ništa ne poduzima da stanje izmjeni kao ni da stotine tisuća lažnih branitelja izbriše.
Nadajmo se da će do toga jednog dana ipak doći. Nadajmo se.
Pozdrav


registracija
11/1/10

fluid, 17.04.12. 17:40

Vinogradar@ Nikada !Nikada nitko neće "podmetnuti leđa da to ispravi".Ja se borim već 15 godina oko toga i znaš šta je odgovor;Podsmjeh.O čemu ja to pričam:No 250.000 lažnih branitelja nisu čak ni tema.Pa vidio si šta je Matić izjavio;ako netko od lažnjaka ima tri stana(dobiveni vjerovatno kao neki privilegij u statusu branitelja-invalida),bilo bi pošteno da vrati dva!?Koji cinizam i okretanje pile naopako.AKO SE I UKINE PONEKI LAŽNJAK(PONIŠTI STATUS),OSTALO ĆE JOŠ ČISTITI.IZ ČISTO FINANCIJSKIH RAZLOGA.UOSTALOM,PRIČA O RATU POSTAJE VEĆ VRLO DEGUTANTNA.Pa tko još želi pričati o ratu?Sve je rečeno u odgovoru da "rat nije predviđen zakonom MUP-a".To govori o količini licemjerja i prikrivenih namjera o izbjegavanju odgovornosti najviših.Pa imaš zapovjednika -pazi sad-Ratne policijske postaje u Škabrnji.Svi znamo šta i kako se tamo odigralo i koje žrtve i teror su prošli ti ljudi.Do danas taj čovjek nije niti će ikada.riješiti svoj status Zapovjednika.Nema uporište u zakonu jer rat nije predviđen!?Može li netko ovo smisleno objasniti?Može MUP.Jednostavno oni "imaju svoje mišljenje u svezi toga".Živi užas od odnosa najodgovornijih.A sada se sudi Merčepu po "zapovjednoj odgovornosti"!?Čega je on bio zapovjednik?Paravojne formacije koju je Tuđman osobno naredio i uspostavio a MUP onako,preko koljena,odbacio glupim mišljenjem.Grotesno da ne povjeruješ ali čista istina.Pozdrav.


registracija
30/12/08

csiki, 17.04.12. 18:05

Vlada od devedesetih moglo bi se uciti u visoj skoli mafije niko nista ne zna niko nista nije video i onda se postavlja pitanje kakav je to bio rat ko se branio ko napadao jer po ovome rat vec poceo pocetkom 1990. Mercep ce biti oslobodjen i bice jedan od prvih heroja i primer danasnoj omladini i zahvaljuci njemu i slicnima RH je etnicko cist. Bogatasi ce mu podici spomenike jer i njemu mogu zahvaliti bogatstvo, a siromasni mogu otici u crkvu na pricest da bar imaju taj zalogaj u ustima


registracija
14/4/07

sabo, 17.04.12. 20:06

Hazu, 17.04.12. 16:40

mA KAKO U DETALJE ZNATE SVE O TIM ŽRTVAMA ,a ništa neznate o Škabrnjskim koljačima,a rodbinski su povezani sa Zecom i ostalim tim žrtvama majku vam jebem četničku i komunjarsku divlju
......HAZU, imaj na umu-koji ti izgleda manjka, NE ZABORAVI da i OPSOVANI, da ti istom merom uzvrate IMAJU ALATA i za tebe, a da nece to mimoici ni TVOJU MAJKU i ostalo po spisku .....!?

-------------------------------------------------------------------------------


registracija
21/4/11

spBN, 19.04.12. 20:05

U Hrvatskoj su pocetkom 1991 godine postojali logori,uhicenja,mucenja i egzekucije civila srpske nacionalnosti!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika