17.04.2012. / 14:48

Autor: Hina

NASA odobrila let privatnog svemirskog broda na ISS

NASA je dala zeleno svjetlo za probni let teretnog svemirskog broda u vlasništvu privatne tvrtke Space Exploration Technologies (SpaceX) prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), izvijestila je NASA, dodavši da je lansiranje predviđeno za 30. travnja.

Međunarodna svemirska agencija ISSMeđunarodna svemirska agencija ISSNASA je dala zeleno svjetlo za probni let teretnog svemirskog broda u vlasništvu privatne tvrtke Space Exploration Technologies (SpaceX) prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), izvijestila je NASA, dodavši da je lansiranje predviđeno za 30. travnja.

Letjelica Dragon bit će prvi privatni svemirski brod koji će posjetiti ISS, istraživački laboratorij vrijedan 100 milijardi dolara u posjedu SAD-a, Rusije, Europe, Japana i Kanade. ISS se nalazi u orbiti na oko 384 kilometra iznad Zemlje.

Kada je u pitanju opskrba ISS-a, NASA sada računa i na privatne tvrtke, poput Space X-a i Orbital Sciences Corp., čiji ugovori o opskrbi ISS-a vrijede 2,8 milijardi dolara.

Do sada je NASA u raketoplane i teretne kapsule SpaceX-a uložila 391 milijun dolara, a ostalih 700 milijuna uložili su tvrtka i ulagači, kazao je osnivač tvrtke i izvršni direktor Elon Musk.

NASA u budućnosti planira koristiti raketu Falcon 9 i letjelice Dragon za slanje astronauta na ISS.

"Ovo je probni let i možda nećemo stići do ISS-a....imamo velike šanse, ali je važno priznati da puno toga može krenuti po zlu", rekao je Musk.

Letjelica će ponijeti 521 kilogram hrane i opreme koja nije hitna, a trebala bi na Zemlju vratiti 660 kilograma tereta, mnogo više od ruske letjelice Sojuza.

SAD želi prekinuti monopol Rusije kada je u pitanju prijevoz posade na ISS. Troškovi prijevoza samo jedne osobe iznose više od 60 milijuna dolara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 17.04.12. 15:05

Da li će voziti svemiski kauuboji?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika