17.04.2012. / 16:42

Autor: Hina

Karadžić: Zagorec odgovorio na sva pitanja

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izvijestio je u utorak Haaški sud da je bivši pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec u skladu sa subpoenom sudskog vijeća u ponedjeljak "odgovorio na sva pitanja njegova pravnog savjetnika Petera Robinsona", objavio je ICTY.

Radovan KaradžićRadovan KaradžićBivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izvijestio je u utorak Haaški sud da je bivši pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec u skladu sa subpoenom sudskog vijeća u ponedjeljak "odgovorio na sva pitanja njegova pravnog savjetnika Petera Robinsona", objavio je ICTY.

Karadžić, kojemu se pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije sudi za genocid u BiH, ove je godine podnio zahtjev za razgovorom njegova zastupnika sa Zagorcem 16. travnja u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu.

Karadžić smatra da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove obrane, bio izravno uključen u dogovore oko slanja oružja iz Irana preko Hrvatske za bosanske muslimane tijekom 1994-95 godine. Zagorec je tijekom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu. Karadžić tvrdi da su u tom razdoblju tisuće tona pješačkog oružja i drugog oružja krijumčarene iz Irana i drugih islamskih zemalja vojsci bosanskih muslimana preko Hrvatske te da je "mnogo od toga oružja završilo u tzv. zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gdje je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima".

Karadžić je potrebu razgovora sa Zagorcem obrazložio time što takve informacije nije potvrdio u svom ranijem razgovoru s bivšim ravnateljem HIS-a Miroslavom Tuđmanom.

Zagorec je u Hrvatskoj na odsluženju sedmogodišnje kazne nakon što je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz Ministarstva obrane. Osuđen je jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima.

Nakon pravomoćne presude u slučaju "dragulji" nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao je bez čina i odličja.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika