17.04.2012. / 19:07

Autor: Nacional.hr

'Pametan dom' kojim se upravlja mobitelom

IThome rješenje „Pametan dom“ - koncept modernog doma i ureda koji zbog svoje energetske učinkovitosti donosi znatne financijske uštede, čak i do 30%, te omogućava povećanje sigurnosti i kvalitete boravka u prostoru predstavljen je danas u Zagrebu

Marko KozlinaMarko KozlinaInovativno IThome rješenje u stambenom prostoru povezuje i kontrolira gotovo sve tehničke sustave stanovanja što znači da je u domu ili uredu moguće putem mobitela upravljati rasvjetom, utičnicama, grijanjem, klimom, roletama, tendama, ali i „nadgledati" sigurnosni sustav - protuprovalu, vatrodojavu, alarmiranje kod istjecanja vode, SOS dojave.

"Prvo hrvatsko rješenje za pametan dom - IThome potiče ne samo znatne energetske uštede nego povećava sigurnost i podiže kvalitetu stanovanja, a tehnološki se bazira na cloudu i wirelessu što inače nije slučaj s postojećim sličnim rješenjima" poručio je okupljenima Davor Prpić, direktor tvrtke Inteligentna kuća, čiji je inženjerski tim posljednje dvije godine marljivo radio na izradi pametnog tehnološkog rješenja.

"Ovo rješenje omogućuje korisniku da putem jednostavnog klika na smartphoneu upravlja, primjerice, rasvjetom ili grijanjem u domu i to bez obzira gdje se nalazi, a njegova dodatna pogodnost je izuzetno niska cijena, čak 30 puta manja u odnosu na stranu konkurenciju" dodao je Prpić.

Znatne energetske uštede

Kroz iskustveni prikaz IThome rješenja predstavnicima je medija, ali i široj javnosti, demonstrirana iznimno jednostavna instalacija sustava, primjenjivog i u već gotovim stanovima, i to bez ikakvih građevinskih zahvata. U to, kao i u optimizaciju troškova koju korištenje ovog rješenja donosi, uvjerili su se njegovi brojni korisnici.

"Više mjeseci koristim ovaj sustav i mogu reći da mi se višestruko isplatio jer smo u obitelji s njim uspjeli ostvariti i do 30% ušteda na kućnom budžetu, što nije mala stvar" poručio je posjetiteljima konferencije Nikola Šoško, korisnik IThome rješenja „Pametan dom".

"Zbog užurbanog ritma života i čestih putovanja sustav mi je itekako povećao komfor u vlastitom domu jer, primjerice, ne moram fizički biti prisutan da bih regulirao temperaturu stambenog prostora nego to jednostavno učinim putem mobitela" oduševljeno je pojasnio Šoško.

Vrijednost ovog prvog hrvatskog iznimno povoljnog sustava za pametan dom očituje se i u njegovoj "ekološkoj osviještenosti". Zbog toga što omogućava znatne energetske uštede, IThome rješenje uvelike pridonosi i očuvanju okoliša.

"Energija nam je svakim danom sve potrebnija i trošimo je sve više i više, ali često to činimo neodgovorno i nekontrolirano u svojim domovima i uredima čime dodatno ispuštamo štetni ugljični dioksid u atmosferu te pridonosimo klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju, pa su pametna tehnološka rješenja poput IThome sustava i više nego dobrodošla jer pored omogućavanja sustavnog gospodarenja energijom, kvalitetno upravljaju i tzv. 'skrivenim gutačima' energije, poput brojnih uređaja koje imamo u svojim uredima i domovima u 'standby mode-u'", poručio je Zoran Bogunović iz UNDP-a, predstavnik međunarodne organizacije koja više od 6 godina sustavno provodi program poticanja energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika