18.04.2012. / 09:15

Autor: Hina , Nacional.hr

Napetost raste

Novo zveckanje raketama

Sjeverna Koreja u srijedu je poručila da je spremna uzvratiti na osudu međunarodne zajednice zbog lansiranja dalekometne rakete, zbog čega je sve izglednije da se ta zatvorena, komunistička zemlja sprema i na treći nuklearni pokus, piše Reuters

IlustracijaIlustracijaSjeverna Koreja u utorak je odbacila kritiku Vijeća sigurnosti UN na njezino neuspješno lansiranje rakete dugog dometa i rekla da je više ne obvezuje sporazum s SAD-om o moratoriju na testiranje raketa i nuklearnog oružja te o inspekcijama oružja.

Vijeće sigurnosti u ponedjeljak je osudilo Pjongjang zbog lansiranja rakete prošloga petka i upozorilo da će poduzeti dodatne mjere ako ta zemlja provede novi nuklearni pokus.

"Mi odlučno i u cijelosti odbacujemo nerazumno ponašanje Vijeća sigurnosti UN-a koje krši naše legitimno pravo na lansiranje satelita", rekla je Sjeverna Koreja u izjavi koju prenosi državna novinska agencija KCNA.

Neprijateljska namjera

Potez UN-a osmislio je SAD u neprijateljskoj namjeri da Sjevernoj Koreji uskrati pravo na miroljubivo istraživanje svemira, kaže se u izjavi.

"S obzirom da je SAD prekršio sporazum DNR Koreje i SAD-a od 29. veljače neprikrivenim neprijateljskim činom, on nas više ne obvezuje", kaže se u izjavi u kojoj se referira na sporazum s Washingtonom o moratoriju na testiranja raketa i nuklearne tehnologije u zamjenu za pomoć u hrani.

"Stoga možemo poduzeti nužne mjere odmazde, slobodni od sporazuma", rekao je Pjongjang ne najavljujući mjere koje će poduzeti.

U pitanju je i sudbina planiranog posjeta međunarodnih inspektora sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju predviđena sporazumom od veljače.

Admiral Samuel Locklear potvrdio je za Reuters da su sve opcije otvorene kada je u pitanju sprečavanje Sjeverne Koreje u izvršavanju novih nuklearnih testiranja.

"Mogu reći da su u dogovoru sa saveznicima sve opcije otvorene" odgovorio je admiral na pitanje postoji li mogućnost da će SAD u u slučaju nastavka razvijanja nuklearnog programa napasti Sjevernu Koreju.

Odgođen posjet agencije

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je objavila kako više nije vjerojatno da će posjetiti Sjevernu Koreju nakon što je Pjongjang objavio da ga više ne obvezuje sporazum sa SAD-om o moratoriju na nuklearne pokuse i testiranje raketa.

IAEA je prošloga mjeseca počela razgovore sa Sjevernom Korejom o mogućem posjetu inspektora toj zemlji, ali je početkom travnja rekla da joj je potrebno još informacija prije no što na poziv Pjongjanga pošalje inspektore u Sjevernu Koreju iz koje su prije tri godine istjerani.

"S obzirom na tu objavu mislim kako nije vjerojatno da će agencija poslati izaslanstvo u Sjevernu Koreju na njezin poziv", rekla je glasnogovornica IAEA Gill Taylor.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika