18.04.2012. / 14:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Aktualno prijepodne

Premijer oporbi - Postavljajte konkretna pitanja

Nakon utvrđivanja dnevnog reda, Sabor će sjednicu uobičajeno početi aktualnim prijepodnevom tijekom kojega će zastupnici postavljati pitanja premijeru Zoranu Milanoviću i članovima Vlade

ArhivaArhiva

Hrvatski sabor jutros je počeo svoju 4. sjednicu u sedmom sazivu koja bi trebala trajati četiri tjedna, odnosno do 11. svibnja.

U dnevni red uvršten je i HDZ-ov prijedlog za iskazivanje nepovjerenja ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.

Milanović u raljama banaka

Čelnik Laburista Dragutin Lesar pitao je premijera do koje će granice dopustiti smanjenje cijena rada u Hrvatskoj, upozorivši na pad standarda hrvatskih građana.

"Nije dobro. Posao premijera nije da širi optimizam, ne tražim to ni od vas. Nakon što čujem ovakve stvari zaista ispada kao da nema izlaza. Nisam maneken niti trgovac optimizmom. Ne tražimo krivce u prošlosti već radimo svoj posao. Držimo se one kad nema vjetra, veslaj. E pa, mi veslamo. Nema ni jednog rješenja za probleme koje ste naveli osim gospodarskog rasta. Borit ćemo se da zaštitimo najslabije. To je odgovor na Vaše pitanje, to nije pravi odgovor. Odgovora na Vaše pitanje ustvari nema", istaknuo je premijer Zoran Milanović.

"Podsjećate me na film 'Štefica Cvek u raljama života'. Vi ste upali u ralje stranih banaka, rejting agencija i krupnog kapitala", konstatirao je Lesar nakon Milanovićevog odgovora, zatraživši pismeni odgovor na svoje pitanje.

Pomažete kapitalistima

Zlatko Tušak iz Hrvatskih laburista rekao je ministru Mirandu Mrsiću da čuje kako njegovo ministarstvo priprema volontere kako bi pomogli kapitalistima da ne plaćaju radnu snagu.

"Kad će biti otvaranje radnih mjesta koje će trebati plaćati", pitao ga je Laburist, podsjećajući na daljnji porast nezaposlenosti, porast umirovljenika, a sve manju plaću.
U samo par mjeseci više ih je za 2000, od prosinca do danas primjetan je pad zaposlenih za 18 tisuća, a nezaposlenih je više od 24 tisuće. Tu je i rast cijena i najavljuju se stečajevi. U svemu tome, najavljuje se besplatna radna snaga.

Mrsić mu je odgovorio kako se ne radi o besplatnoj radnoj snazi, već da je riječ o mladim ljudima koji nemaju radnog iskustva pa tako ne mogu konkurirati za radna mjesta, te da je pitanje o volonterima sasvim promašeno.

U zdravstvu se radilo loše

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas da je Ministarstvo zdravstva u prošlom mandatu loše radilo te da je Ustavni sud utvrdio da je radilo i nezakonito, čime je odgovorio na prozivke svoga prethodnika, HDZ-ovog zastupnika Darka Milinovića kako je u prvih više od sto dana nove Vlade vidljiv kolaps zdravstvenog sustava.

"Činjenice nedvojbeno govore da se u protekle četiri godine nije dobro radilo, a i Ustavni sud je odlučio da ste nezakonito spajali bolnice", poručio je ministar Milinoviću, koji ga je u saborskom aktualnom prijepodnevu upitao koje su to tri ključne mjere kojima kani spriječiti vidljivi kolaps zdravstvenog sustava.

Milinović je Ostojića prozvao i da je on obmanuo javnost kada je ustvrdio da je bivša vlast prešutila da je dug zdravstva 7 milijardi kuna, a ne 2 kako je navedeno, ističući da je i novo Upravno vijeće HZZO-a navelo da je dospjeli dug 2 milijarde kuna.

Ostojić je, pak, naglasio kako o ogromnom dugu u zdravstvu svjedoči i upozorenje veledrogerija da bolnice, klinike i domovi zdravlja ne plaćaju lijekove i medicinski materijal i do tisuću dana.

Što se smijete

Josip Salapić je u ime HDZ-a prigovorio Vladi da u Sabor šalje premalo zakona, i to gotovo sve po hitnom postupku, što je, ocijenio je, potvrda da Vlada ne radi dovoljno, a i da on sam ne može pratiti utvrđivanje dnevnog reda jer nije dobio materijale, što je izazvalo smijeh među njegovim kolegama zastupniciima.

"Molim kolege da se ne smiju i cerekaju na pitanja koja su normalna. Mi smo u Saboru i ovo nije cirkus da se smijete. Molim vas da zakoni po hitnoj proceduri ne ulaze u Sabor jer nije istina da Zakon o grobljima mora ići po hitnoj proceduri. Molim vas predsjedniče da utječete na dignitet Sabora", poručio je Salapić.

Odgovorio mu je predsjednik Sabora Boris Šprem, ističući kako nije istina da Vlada ne radi dobro svoj posao, a zanimljivim je ocijenio to što je HDZ svoje zakonske prijedloge u proceduru uputio po hitnom postupku.

Protiv hitnosti postupka za predložene zakone izjasnio se i HDSSB.

HDSSB je zatražio stanku kako bi iznio svoj stav o odluci saborskog Predsjedništva da Sabor ukine svoje pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu, no Šprem je kazao da će stanku odobriti nakon aktualnog prijepodneva, odnosno kada Sabor počne raspravljati po dnevnom redu.

Zoran Vinković je u ime HDSSB-a naglasio kako spomenuta odluka Predsjedništva zahtijeva raspravu na plenarnoj sjednici, prigovorivši što Šprem nije odmah odredio stanku, te zatražio da se o tome očituje Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Milanović oporbi: Postavljajte konkretnija politička pitanja

Milanović je apelirao na zastupnike oporbe u Hrvatskom saboru da postavljaju konkretnija politička pitanja.

Salapić je postavio pitanje premijeru Milanoviću vezano uz poskupljenja, pad standarda građana i povećanje PDV-a: "Što građani mogu očekvivati od poteza vaše vlade osim straha?"

Milanović mu je poručio da na takvo pitanje - nema odgovora.

"Na pitanje kojim sugerirate raspad, strah i nered ne mogu vam ni zamjeriti niti sam toliko pretenciozan kao što vi pretenciozno upozoravate ljude na njihovo ponašanje", rekao je premijer.

Naglasio je kako se Vlada bori da očuva hrvatski socijalni model i stvori model skupe, ali efikasne moderne države u kojoj će ljudi dobiti kvalitetnu uslugu, gdje će biti posla posebice za visokoškolovane mladi ljude podržavši model Mrsićeva ministarstva.

"Nećemo upirati prstom u vas, niti se izvlačiti na svjetsku krizu već ćemo tu nastojati pronaći svoje mjesto i krenuti u veće investicije i preuzeti ono malo što je pokrenula bivša vlast", rekao je HDZ-ovom zastupniku Milanović.

Salapić je ustvrdio da mu premijer nije objasnio poskupljenja te da je drugačije govorio prije nekoliko mjeseci, a drugačije danas. "Moram priznati da ste u zadnjih 100 dana malo govorili, malo komentirali i da ste se ponašali kao tajnik prvog potpredsjednika vlade", rekao je Salapić.

Na tu tvrdnju predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem poručio je Salapiću da ima pravo na svoje mišljenje, ali da "ne treba pretjerivati".

HDZ-ov zastupnik Franjo Lucić pitao je premijera hoće li i kada vlada pomoći Požeško-slavonskoj županiji koja je u izuzetno teškoj situaciji ustvrdivši da bez te pomoći županija neće moći funkcionirati te da do sada na to pitanje nisu dobili ni pismeni ni usmeni odgovor iako su ga tražili u nekoliko navrata.

"Ispričavam se ako je to točno", odgovorio je premijer Milanović napominjući kako dogovor za sastanak stoji, ali da ova Vlada nikoga neće politički favorizirati zato što je vladajuće opcije niti penalizirati zato što je iz HDZ-a ili neke druge stranke naglašavajući da od prvog dana pričuvu raspoređuju na otvorenom dijelu vladine sjednice.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 18.04.12. 13:11

Mrsić: Otvaranje radnih mjesta nije resor moga ministarstva,....
Ako je komunjarski gmizavac to izjavio treba dati ostavku...
Ne da nije to zadaća njegovog ministarstva već je to zadaća svakog zaposlenog u Vladi,......kojoj se tolko vjeruje ( a vjeruju samo ovce.......beeeeeeee beeeeeee)


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 18.04.12. 13:24

otvaranje radnih mijesta i stvaranje blagostanja nije u nadležnosti vlade. Niti jedna vlada ne može stvoriti Intel, Google, Microsoft, Pfizer, malu privredu koja zapošljava veliki dio stanovništva u razvijenim stabilnim zemljama i gospodarstvima. Sve to stvaraju sposobi i radišni ljudi.

Cilj vlade je da maksimalno omoguči sposobnim i radišnim ljudima svih profila da ostvare maksimalno koliko umiju.

Znači vlada i sabor moraju stvarati zakonodavstvo koje ima smisla u praksi, osigurati da sudstvo rade neovisno o kriminalu i politici i odgovorno prema građanima, i vlada mora što je manje potrebno opterečivati porezima građane. Porezi služe samo za zdravstvo, infrastrukturu, školstvo i zannost, oppća dobra.

Kod nas vlada sve radi obrnuto. Podravku siluje ONO i DSZ obrazovan manager, Plivu je do smrti silovala nekvalificirana seljačina koju je vlada postavila na čelo kompanije, onda su tu neobrazovane seljačine tipa brune orešara, i guzica tipa Todoriča, javno bilježničke komore, odvjetničke komore, i hrvatskih banaka u stranom vlasništvu, te narcisoidna crkva.

Vlada nema ni pameti ni snage da se kotrolira sve te negativne lobije, već u očaju stavlja prepotetnog frontmana Čačiča kako bi ismijavao građanstvo svojom bahatošču. Što samo potvrđuje tezu: Iza svake prepotencije krije se neka impotencija, impotencija HR sabora i vlade, dvije totalno bezvezne inistitucije koje nisu sposobne obavljati svoje dužnosti prema građanstvu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.04.12. 14:58

ankica,ovo je skroz potentno,bravo i potpisujem.
Dodat ću,što kani vlada s kriminalom koji ima ime i prezime,dokad će rješavanje pretvorbenog kriminala,dakako i novijeg poput Kamenskog,biti prepušteno samo jednoj jedinoj osobi,Bajiću, u koju ni majka nema povjerenje,a država ima?
Da se barem netko od glavatih dohvati,bilo bi i narodu malo lakše.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.04.12. 17:32

E da,premijeru je nedavno postavljeno konkretnih tisuću pitanja,a on je odgovorio na izabranih 38.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.04.12. 17:34

Konkretno:Gdje je Ninoslav Paviać?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika