18.04.2012. / 12:35

Autor: Deutsche Welle

Španjolska na pragu dužničke krize

Val nove serije dužničke krize bi uskoro mogao zahvatiti Španjolsku. Prvi put ove godine za desetogodišnji državni dug mora platiti šest posto kamata što je za ekonomiste znak upozorenja. Kakva je zaista situacija?

Je li Španjolska sljedeća?Je li Španjolska sljedeća?Jedna kineska poslovica glasi: „Muha neće na jaje koje nije napuklo". Za špekulante Španjolska nudi najviše pukotina. Jedan od problema je proračunski deficit koji je prošle godine dostigao 8,5 posto bruto društvenog proizvoda. Vlada u Madridu ove godine deficit mora smanjiti na 5,3 posto - inače stižu kritike iz Bruxellesa. Dakle, štednja je najveći prioritet i to u vrijeme kada španskom gospodarstvu ne cvjetaju ruže.

Christian Schutz iz "Berenberg Bank" smatra da postoji opasnost da prevelika štednja može dovesti do veće recesije: „Španjolci i dalje pate zbog krize koja je pogodila sektor prodaje nekretnina koje su dostigle astronomske cijene. Nezaposlenost je porasla zbog kraha građevinske branše".

Nevraćeni krediti

Španjolska u EU ima najveći broj nezaposlenih, čak 23 posto. Španjolske banke su za vrijeme građevinskog buma davale kredite koji sada ne mogu biti vraćeni. Procjenjuje se da je riječ o 150 milijardi eura i da će ta suma biti još veća.

Na financijskom tržištu vlada zabrinutost da za španjolske državne obveznice neće biti kupaca ukoliko bankarski sektor doživi kolaps. Jügen Donges, poznati profesor za ekonomiju na Sveučilištu u Kölnu kaže da do toga ipak ne bi trebalo doći jer velike banke nemaju problema nego štedionice, dakle banke koje isključivo rade sa građanima.

"Postoji jedna vrsta nacionalnog fonda koji bi trebao dovesti do rekapitualcije. Međutim, postavlja se pitanje: da li je to dovoljno i mora li vlada izdvojiti dodatna sredstva", kaže Donges.

Europska pomoć

"Ukoliko vlada u Madridu to ne bude u stanju, onda može posegnuti za fleksibilnim kreditnim linijama", kaže Christian Schulz i objašnjava kojim: „Ukoliko Španjolska na aukciji ne pronađe dovoljan broj kupaca državnih obveznica, onda se može obratiti Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF) ili kasnije, dugoročno, Europskom mehanizmu za stabilnost (ESM) koji će garantirati Španjolskoj da će dobiti kredite po povoljnim kamatama".

Schulz smatra da je to, s obzirom na trenutna previranja na financijskom tržištu, sasvim realan scenarij. Jürgen Donges kaže da Španjolskoj nije potrebna pomoć sa strane i da ona može sama riješiti svoj problem. Gospodarski stručnjak iz Kölna, kao nitko drugi, poznaje i nacionalni ponos Španjolaca: "Španjolcima smeta kada im kažete da će dovesti do propasti eura". Oni bi radije bili dio rješenja i za Europu ostali pouzdan partner.

Autori: Danhong Zhang / Mehmed Smajić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika