Objavljeno u Nacionalu br. 492, 2005-04-19

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Ako je Papa rekao Sanaderu 'manje jedi, Ivo'

Onda je Vladimiru Šeksu rekao nešto vrlo slično

PROMIDŽBENI PROGRAM
Utorak, HRT 1, 20.05
četiri vijenca
U našem trećem nastavku našeg mini-serijala «Obožavamo našeg Zorana, našeg Pezu» ne bi trebalo zaboraviti ni savršen izraz lica Stefani Hohnjec u ulozi najprije zdvojne a onda razdragane gđice Stele kojoj je, gle čuda iznenadnog, samo jedna kuna iz prošle reklame najednom bila dovoljna za priključak na ‘net’ i jahanje na daščetini zajedno s bolno energičnim Mariom. Svima koji vježbaju oči na cijeloj Steli preporučujemo i detalj: usta njena i Marijeva, dok govore. Bez imalo napora otkrit ćete još jednu od stvari koje ovu reklamu čine savršenom cjelinom: slika i ton se ne podudaraju baš savršeno, jer tako izgledaju sve sinkronizirane strane reklamice koje nam u dugim prijepodnevnim radnim satima prodaju sve što nam trenutno u životu treba. To se nekad zvalo autorska posveta.

Na prijedlog Antimona iz večernje škole država nam za dva tjedna pristupa pokretu nesvrstanih, tamo je Hrvatskoj, po stupnju sloboda, zakonitosti i sigurnosti, oduvijek njeno prirodno mjesto koje je željno iščekujePAPINE PORUKE HRVATIMA
Četvrtak, Z1, 24.00
četiri vijenca
U dokumentarnoj emisiji Branimira Bilića i Luke Mitrovića, koji su prešli kod g. Kuzelea na Z1, evocirane su riječi velikog Pape 20. i 21. stoljeća upućene znamenitim Hrvatima, stanovnicima zemlje pravde i sigurnosti za sve. Najprije je zabunom, jer Z1 je mlada televizija, emitirana poruka Boba Dylana svim stranima turistima koji bi ovog ljeta na naše more (‘people are crazy and times are strange’), a onda je potekla stihovana proza gg. Branimira Bilića i Luke Mitrovića naizmjence. Njih dvojica razumjeli su što je Papa rekao.
Anti Đapiću: Ne prepisuj magisterija svojega.
Ivanu Aralici: Ne piši i ne sramoti se.
Ivici Račanu: Čovječe koji govoriš u snu, ne spavaj dok govoriš i ne govori dok spavaš.
Milanu Bandiću: Ne razvodi se lažno od žene svoje
Pospanom Ivici Račanu: Stavi ruku na usta dok govoriš.
Tipu koji je u Saboru tipkao za Čehoka: Ne kradi.
Andriji Hebrangu: Iš.
Miomiru Žužulu: Iš-iš.
Franji Tuđmanu: Ne mogu se sad točno sjetiti što sam rekao Đapiću.
Vladimiru Šeksu: Imam isti problem i s onim što sam rekao Sanaderu.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa
Voditelj Dnevnika i većinski vlasnik Hrvatske televizije Zoran Šprajc preporučuje dragim pretplatnicima jednu domaću tv seriju tako da se ruga drugoj domaćoj seriji. Preporučuje početničke vježbe u pisanju i režiranju tv-humora («Bitange i princeze»), a ruga se «Dugoj mračnoj noći», rekordno gledanoj seriji neprikosnovenog Antuna Vrdoljaka. Da li to znači da je Šprajcek producent jedne, a tv-kritičar druge serije? Ima li života na Marsu? Tko je Mirko Galić? Zašto ga se ovdje često oslovljava pridjevkom Duvanović? Koji su vaši idući planovi? Pitanja se množe, ali sigurno je samo to da večerašnji prvi nastavak domaće humoristične serije «Bitorajci i princeze» g. Šprajcek najavljuje ‘vako: «Doduše, nema u njoj ustaša, partizana i povijesnih misli, ali malo dobrog humora uvijek dobro dođe». To se on kao šali, lola jedna, što pozdravljamo.
Izlet većinskog vlasnika HRT-a, rečenog g. Šprajca, u kritičare doživljavamo ne samo kao nužno pojačanje, nego i dobrodošlu potvrdu stare istine demonstrirane na primjeru «Duge mračne noći». Stojeći nemoćni pred veličinom duha koji vodi voditelja, prisiljeni smo tu istinu sitno samokritički ponoviti: filmsku i tv kritiku u nas pišu mahom osvjedočeni idioti.

BITANGE I PRINCEZE
Petak, HRT 1, 20.15
vijenac
Serija je čisto smeće, ali neka ga, ne samo jer iza svega stoji preporuka svemoćnog Šprajca, nego prvenstveno zato što malo dobrog humora uvijek dobro dođe, makar tu dobrog humora ima koliko i silovanja u deliktu zvanom «pokušaj silovanja». Što je više takvih pokušaja, bit će više i rezultata. Pogledajte samo Gospić.

POVRATAK UPISANIH
Petak, HRT 2, 20.50
vijenac
Prije tri-četiri petka Antimon, onaj naš crnac, uključio se u gradivo «kako u Europu». Ne u Europu, idemo u nesvrstane, tamo će nas poštivati. Čovjek stvarno ima pravo, pogotovo ako je Turkmenistan u nesvrstanima. Naše je prirodno mjesto tamo. Sad kad smo nadoknadili zaostatak u emisijama, možemo se osvrnuti na večerašnje izdanje, ali samo na potpis, ostalo će Šprajc. Redatelj Vinko Grubišić, osim tradicionalnim uvodnim skidanjem paučine po razredu, prvi put se potpisao i nadimkom. On je sad Vinko Grubišić Cico. Bio on Cico ili ne bio, ne smije samo on imati ilegalni nadimak. Idućeg petka očekujemo širenje povlastica, npr. autori: Vinko Grubišić Cico i Željko Pervan Pico.

ONA ILI ON
Subota, Nova TV, 20.06
četiri kaktusa
Svoju razinu kako opće kulture tako i puke obaviještenosti gđa Bagarić demonstrirala je nedavno u «Piramidi», pa evo i sada, ali nije ona kriva što je lijepa, simpatična i što lijepo poje, makar nije kokotiček. Te tri kvalitete kvalificirale su je, u očima mudrih tv producenata, najprije za komentatoricu tjednih društveno-političkih događaja, a sada za voditeljicu ni manje ni više nego kviza znanja. No kakva je to voditeljica koja umjesto lapsus kaže «lapsuz»? To je naša voditeljica. Nekako bi se još moglo otrpjeti njeno sve stravičnije bosančenje u naglasku, ali ovaj baksuz sa stranim riječima smjestio nam je onaj pokvareni ugursuz i mufljuz koji misli da je pjevačicama da postanu voditeljice dovoljno samo zamijeniti jednu vrstu prenemaganja drugom i sve će biti u redu.

TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?
Nedjelja, HRT 1, 20.10
četiri kaktusa
Na HRT-u pojavio se novinar HRT-a kojeg je ugursuz Tarik škrto predstavio kao samo kao sportskog novinara. Poštenjačina Tariče prešutio nam je da je taj Stipe Sladoljev novinar Sportskog programa HRT-a, faca koju znamo s ekrana. Taj Blažičkov mladi kolega zdipio je 125.000 kuna i podijelio ih s voditeljem Tarikom Filipovićem i ravnateljem Mirkom Galićem D. On je pošteno platio šutnju prvoga i dopuštenje drugoga, pa sad očekujemo nastup i drugih novinara HRT-a u kućnom kvizu.
Sve u svemu, počelo se otvoreno krasti. U «Zlikavcima» u petak navečer onaj komedijaš sa Stojedinice sasvim spontano reklamira svojeg privatnog mesara, čime javna televizija slijedi opći trend bezakonja. Početkom prosinca prošle godine u Saboru je predsjednik odbora za pravosuđe ukrao glas kolegi zastupniku i ostao na svojem poslu. Priznao je da se zove Rade Ivas (HDZ) i da je kršćanin po odgoju. U petak je sudac u Gospiću pustio na slobodu čovjeka teško osumnjičenog za silovanje crne američke košarkašice, samo na temelju njegove izjave da nije kriv. Ako nas zbog naših sudova, policija i gruntovnica ne poštuju u Europi, vođa i narod demokratskog Turkmenistana sigurno će nas znati cijeniti.
Zato treba što prije ukinuti sve sudove u Hrvatskoj, od općinskih do Vrhovnog i Ustavnog, i narodu podijeliti oružje i streljivo. Dosta je bilo izmotavanja. Zašto bi bezakonje bilo samo privilegij izabranih? Neka svi sude.

SHPITZA
Nedjelja, HRT 1, 22.16
vijenac
Grupa «Let 3» u Močvari i «Hladno pivo» u Osijeku – pa od koga bismo mi saznali za te dvije stvari da nije kamere koja je snimila ono bistro muško dijete u Osijeku kako govori «propadamo kao grad». Reportaža s koncerta omiljenog «Leta 3» nekako je promakla urednicima Dnevnika, inače bi je oni sigurno uvrstili u bunker.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika