18.04.2012. / 14:23

Autor: Hina

'Branitelji će legalizirati objekte jeftinije'

Ministar branitelja Predrag Matić danas je ocijenio da je pitanje stambenog zbrinjavanja branitelja jedan od većih problema te je najavio da će, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva, branitelji većinom biti oslobođeni 50 posto iznosa za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Predrag MatićPredrag MatićMinistar branitelja Predrag Matić danas je ocijenio da je pitanje stambenog zbrinjavanja branitelja jedan od većih problema te je najavio da će, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva, branitelji većinom biti oslobođeni 50 posto iznosa za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

To je ministar odgovorio na pitanje SDP-ovog zastupnika Damira Rimca, a na upit HDZ-ovog zastupnika Tomislava Ivića zašto do sada nisu isplaćene stipendije djeci iz Fonda hrvatskih branitelja premda su za to postojali svi uvjeti, odgovorio je kako će isplate krenuti krajem travnja.

"Jedini razlog zašto to do sada nije učinjeno je izvješće upravitelja Fonda", rekao je i dodao da će, budući da je po tom izvješću prihodovano manje novca od planiranog, svih 44 milijuna kuna dati upravo za stipendiranje djece hrvatskih branitelja.

Ivić je na to kazao da izvješće društva za upravljanje imovinom Fonda nije ni bilo potrebno i da se već odavno trebalo početi s isplatama stipendija, ali da nije jer "Ministarstvo branitelja nije odradilo posao kako treba", budući da je Upravni odbor Fonda formiran tek u ožujku.

Na pitanje Franka Vidovića (SDP) hoće li Vlada RH prepustiti jedinicama lokalne samouprave tzv. neperspektivne vojarne, potpredsjednik Vlade Neven Mimica je odgovorio da je to potencijal za jačanje decentralizacije i jačenje investicija. Zato će se, dodaje, razgovarati unutar MORH-a da se i dodatni objekti proglase nepotrebnima kako bi se još povećala brojka od 200 objekata koji mogu biti potencijal, osobito na jadranskoj obali.

Dinko Bošnjak (HDZ) pitao je prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića što namjerava poduzeti u vezi usklađenja cijena električne energije i naknade za korištenje prostora elektrana.

Čačić mu je na to odgovorio da u EU, osim Hrvatske i Slovenije, ne postoji ni jedna vlada koja i pomišlja da bi se stavila u ulogu da formira cijene energije jer je to pitanje tržišta.

"Nažalost, 2009. Vlada Jadranke Kosor je donijela neprimjerenu odluku koja nema relaciju s tržišnim odnosom", kazao je Čačić i dodao kako pretpostavlja da će uspjeti promijeniti to da se vladu proziva za cijene na koje ne mogu utjecati, niti će ijedna vlada to moći.

Kad je riječ o naknadi za korištenje prostora elektrana Čačić je rekao da te standarde treba razmotriti i korigirati i da će to i učiniti.

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak je na pitanje HNS-ovog zastupnika Gorana Beusa Richembergha što je s provedbom zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim objektima odgovorio kako sporost u lokalnoj samoupravi po pitanju rješavanja zahtjeva za legalizacijom neće više biti dopuštena i da će doći pod mjeru inspekcije.

Izmjenama zakona više nećemo imati sedam-osam tisuća zahtjeva za legalizacijom nego i po 100 tisuća, kazao je ministar te dodao da je po novim procjenama u Hrvatskoj oko 300 tisuća nelegalno sagrađenih objekata.

Vezane vijesti

Treba lučiti pravi PTSP od lažnoga

Treba lučiti pravi PTSP od lažnoga

PONEDJELJAK, 11. LIPNJA Relativno miran vikend je iza mene. Da nije bilo učestalih telefonskih poziva u subotu i nedjelje, mogao bih reći da sam ga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika