18.04.2012. / 14:36

Autor: Renato Baretić

Baretić: Holystički pristup kontejnerskoj problematici

Sav porezno-obveznički novac uložen u nabavku i razmještanje raznobojnih kontejnera za razdvajanje kućanskog otpada bačen je u smeće ukoliko se ne napravi raspored odvoženja u različitim terminima, različitim kamionima i na različite lokacije. Ako se na kraju opet sve smiješa u isti (piiiiiip!) iz različitog pakovanja, džaba smo krečili, poštovana ministrice!

U mojem kvartu, kao i u većini splitskih, nedavno su uz stare sive metalne kontejnere za smeće osvanuli i novi plastični. Plavi za stari papir, žuti za plastičnu ambalažu. Ovi drugi, žuti, imaju blokiran poklopac i na njemu dva crna otvora za ubacivanje boca i bočica, zaštićena prorezanom tvrdom gumom, koja zna lijepo ogrebati nadlanicu kad kroz nju uguravate praznu bočicu šampona ili tekućeg sapuna. Međutim, mnogo veći problem od tih ogrebotinica meni predstavlja dvojba: da li da u žuti kontejner uturujem i plastične boce od vode i sokova, ili da ih nastavim bacati po starom, u metalni kontejner?

Nemam tu nikakvih problema ekološke naravi, jer u oba će slučaja te moje boce ionako završiti u reciklaži: pitanje je samo hoće li ih pokupiti sirotinja koja kopa po kontejnerima, ili sirotinja koja kopa po deponiju smeća. Naime, smetlarski kamion u mojem kvartu, a vjerojatno i u ostalima, jednostavno dođe pa u sebe utrese prvo sivi kontejner, za njim i žuti, a plavi samo ako higijenski savjetnik (jedan od one dvojice što stoje straga na kamionu) osobno ocijeni da je dovoljno napunjen za trud oko njega.

Seljačina ili eurokurčenje?

Velim, nije moja dvojba ekološke naravi, nego sasvim sebične: počnem li opet bacati plastične boce u sivi kontejner, neki će eko-osviješteni susjed zacijelo holystički zaključiti: "Ma gle one seljačine Baretića!", a ako ih nastavim po novome uturivati, jednu po jednu, u žuti, sigurno će neki drugi susjed pomisliti da se sad ja tu nešto eurokurčim i otimam sirotim kontejnerašima od usta. Mislim, zaboli mene kontejner za to što susjedi misle, ali sâm se sa sobom osjećam prilično glupo u toj situaciji: kakve veze ima koje je boje kontejner, ako na kraju sve smeće ipak završi izmiješano u utrobi istoga kamiona, pa onda iskrcano na isti deponij?

I zato sam danas odlučio: uzimat ću si za bacanje plastičnog smeća ubuduće barem pet minuta, pa jednu bocu u sivi, jednu u žuti, pa jednu u sivi, pa jednu u žuti... Em ću zadovoljiti (pa čak i zabaviti!) sve susjede, em ću podjednako pomoći sirotinji na obje strane, a sam ću se pritom osjećati em plemenito, em ekološki osviješteno.

Bacanje kuna u smeće

IlustracijaIlustracijaUkratko, da ne tupim dalje: sav porezno-obveznički novac uložen u nabavku i razmještanje raznobojnih kontejnera za razdvajanje kućanskog otpada bačen je u smeće ukoliko se ne napravi raspored odvoženja u različitim terminima, različitim kamionima i na različite lokacije. Ako se na kraju opet sve smiješa u isti (piiiiiip!) iz različitog pakovanja, džaba smo krečili, poštovana ministrice! Separirano odvoženje separiranog otpada (sivi kontejneri po dosadašnjem ritmu, triput tjedno, a žuti i plavi - ali samo oni! - jednom do dvaput) vjerojatno bi otvorilo i poneko novo radno mjesto stražnjeg higijenskog savjetnika. S obzirom na to kako mi na poslovnom planu ide zadnjih mjeseci - možda čak i za mene. Lijepo je meni govorio tata: ti buš završil na stražnjoj papučici smetlarskog kamiona...

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.04.12. 14:47

Treba samo imati i raznobojne kamione.


registracija
30/11/10

jato, 18.04.12. 15:12

Može ona gadura progutati spermu, bacam sve i svašta u jednu kantu tako će i biti.
Kad mogu bacam smeće i u rijeku, i more,u planinama, joj kako volim zagađivati...
kad mogu seronje od političara zagađivati zrak koji udišemo mogu i ja pridonjeti sveukupnom zagađenju.
He he he, dobru spodobu su izabrali za smeće,....he he he


registracija
23/1/12

maremare, 18.04.12. 22:47

kod nas u Biogradu plastične boce ( koje se otkupljuju ) svi bacaju u zelene kontejnere, iz tih kontejenera ih vade i odnose prodati, ali to rade i smetlari Komunalca, oni ih odvajaju i onda prodaju Konzumu pa tamo marendaju, inače Konzum otkupljuje boce koje se nose kroz cijelu trgovinu ( između hrane), u skladište gdje je opet hrana


registracija
26/11/09

CH2710, 28.04.12. 19:11

jato, 18.04.12. 15:12
============================================

Samo ti zagađuj... pametnjakoviću jedan... ali ne zagađuješ samom sebi, nego i idrugima... i tvojoj dragoj ženici (ako imaš), pa djeci, baki, djedu, tvojim unucima, prapraunucima itd...


registracija
3/5/12

anchorman, 03.05.12. 05:42

izgleda da svatko u nas može biti kolumnist i jos za to biti plaćen...Zašto nazivati naciju govnima nije mi jasno???Mi nismo ništa bolji ni lošiji od drugih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika