18.04.2012. / 16:17

Autor: Hina

Otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije u Hrvatskoj

Predstavništvo Privredne komore Srbije (PKS) otvoreno je danas u nazočnosti predstavnika gospodarskih i političkih institucija dviju zemalja, sa željom da omogući značajniji dolazak gospodarskih subjekata iz Srbije na hrvatsko tržište, kao i jačanje gospodarske suradnje Srbije i Hrvatske.

Miloš Bugarin, predsjednik Privredne komore Srbije, Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Drenislav Žekić, predstavnik Privredne komore Srbije u Hrvatskoj, Ivan Regović, Stanimir Vukičević, veleposlanik Srbije u RH (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL) Miloš Bugarin, predsjednik Privredne komore Srbije, Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Drenislav Žekić, predstavnik Privredne komore Srbije u Hrvatskoj, Ivan Regović, Stanimir Vukičević, veleposlanik Srbije u RH (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL) Predstavništvo Privredne komore Srbije (PKS) otvoreno je danas u nazočnosti predstavnika gospodarskih i političkih institucija dviju zemalja, sa željom da omogući značajniji dolazak gospodarskih subjekata iz Srbije na hrvatsko tržište, kao i jačanje gospodarske suradnje Srbije i Hrvatske.

Bilo bi bolje da je predstavništvo PKS otvoreno prije deset godina, kada je Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvorila svoje predstavništvo u Beogradu, no bez obzira na to cilj je da predstavništvo bude u funkciji srpskog i hrvatskog gospodarstva, te omogući lakšu, bržu i kvalitetniju komunikaciju i donošenje odluka koje će unaprijediti razvoj gospodarskih odnosa dviju zemalja, istaknuo je predsjednik PKS-a Miloš Bugarin.

Poseban je zadatak predstavništva PKS-a poboljšanje regionalne suradnje i zajedničkih nastupa na trećim tržištima, jer tamo gdje su kompatibilna gospodarstva dviju zemalja treba povezati, a u dijelu gdje su konkurentna trebaju se zajednički naći na globalnoj razini konkurencije, rekao je Bugarin.

Zajednički projekti mogu se realizirati na području agrokompleksa, energetike, kemijske industrije, strojarstva, prometne infrastrukture, turizma, IT sektora i metalne industrije, i to, primjerice, na tržištima Libije, Alžira, Kuvajta i Rusije, smatra predsjednik PKS-a.

Imamo dobra iskustva iz desetljetne suradnje dviju komora, a u novim okolnostima ćemo se i silom prilika, zbog globalnih i europskih procesa, međusobno jače integrirati, ustvrdio je predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Očekujem da će se ubuduće intenzivirati nastupi Hrvatske i Srbije na trećim tržištima, kao i ulaganja multinacionalnih kompanija na području dviju zemalja i ostalih država u regiji. Mi na geostrateškom prostoru Istočnog Jadrana možemo biti ulaz svijeta u Europu i europski izlaz prema svijetu, no pitanje je koliko smo politički zreli za to, rekao je Vidošević dodavši kako su ljudi iz ekonomskog svijeta pokazali svoju zrelost kroz brojne inicijative koje su pokretali.

Ako uspijemo prostor Istočnog Jadrana ponuditi kao most suradnje između Europe i svijeta, kao prostor mira i suradnje, živjet ćemo u prosperitetnim zemljama, naglasio je Vidošević.

Veleposlanik Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević izrazio je nadu da se odnosi Srbije i Hrvatske neće zadržati samo na međusobnoj trgovini već će se proširiti i na zajednički nastup na trećim tržištima, gdje mogu postići dobre rezultate.

Direktor predstavništva PKS-a Drenislav Žekić napomenuo je da će predstavništvo savjetovati i podržavati srpske tvrtke pri ulasku na hrvatsko tržište te, u suradnji s drugim relevantnim institucijama, doprinijeti razvoju suradnje u gotovo svim gospodarskim granama.

Ukupna robna razmjena Hrvatske i Srbije prošle je godine iznosila 933,6 milijuna američkih dolara, pri čemu je deficit u robnoj razmjeni na srpskoj strani iznosio 752.000 dolara. Razmjena je u stalnom porastu, no i dalje postoji prostor za značajan rast, ocjenjuju u HGK-u i PKS-u.

U Srbiji posluje više od 200 hrvatskih kompanija, dok u Hrvatskoj posluje tek desetak srpskih kompanija. Od malobrojnih srpskih ulaganja ističu se investicije u konditorskoj industriji i bankarstvu.

Koncern Swisslion Takovo, jedan od najvećih konditora u regiji, kupio je 2008. tvornicu Euro Food Markt iz Siska u vrijednosti od 20 milijuna eura.

Značajna investicija je i Tesla štedna banka s osnivačkim kapitalom od tri milijuna eura, koje su uložili Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije, ujedno vlasnici banke.

Vezane vijesti

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

HGK ponudila 22 investicijska projekta vrijedna više od 2,5 milijarde eura

"Italija je Hrvatskoj najvažniji partner u kontinuirano uravnoteženoj robnoj razmjeni. Italija je i drugi po važnosti ulagač u RH te 65 posto… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika