18.04.2012. / 16:43

Autor: Hina

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Direktor Muzeja suvremene umjetnosti u gradu Casoria blizu Napulja počeo je u utorak spaljivati djela prosvjedujući protiv velikih proračunskih rezanja za kulturu, javljaju u srijedu mediji.

ScreenshotScreenshotDirektor Muzeja suvremene umjetnosti u gradu Casoria blizu Napulja počeo je u utorak spaljivati djela prosvjedujući protiv velikih proračunskih rezanja za kulturu, javljaju u srijedu mediji.

Krajem poslijepodneva utemeljitelj i direktor muzeja Antonio Manfredi zapalio je djelo francuske umjetnice Severine Bourguignon koja je prethodno odobrila taj čin i pratila ga izravno putem Skypea.

"Tisuću djela koja izlažemo u svakom slučaju bit će uništena zbog ravnodušnosti vlade", rekao je Manfredi i najavio da će svakog tjedna u sklopu inicijative "Art war" (rat umjetnosti) spaljivati po tri djela.

Ogorčen mafijaškim prijetnjama i vladinom pasivnošću da spasi talijansku kulturnu baštinu, Manfredi je lani izašao iz anonimnosti kada je pismom kancelarki Angeli Merkel zatražio azil u Njemačkoj.

"Njemačka je jedna od rijetkih zemalja koja nije srezala proračun za kulturu", rekao je i u znak privrženosti takvoj politici istakanuo njemačku zastavu pred muzejom.

"Ako vlada dopušta propast Pompeja, ostavite svaku nadu za moj muzej", poručio je Manfredi aludirajući na urušavanje Kuće gladijatora u Pompejima zbog nemara.

Kancelarka Merkel nije odgovorila Manfrediju, no "umjetnički azil" ponudio mu je Tacheles, poznati skvoter iz Berlina.

Ministarstvo kulture je među sektorima koji su najviše pogođeni programom štednje talijanske vlade. Ministarstvo kulture je nedavno objavilo da će pod zaštitu staviti Maxxi, muzej suvremene umjetnosti u Rimu koji je u dugovima. Subvencije tome muzeju smanjene su za 43 posto u odnosu na 2010., godinu dana nakon svečanog otvaranja.

Talijanska vlada izdvaja samo 0,21 posto svog proračuna za kulturu, a na njezinu je tlu polovica svjetske kulturne baštine.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika