Objavljeno u Nacionalu br. 493, 2005-04-25

Autor: Dean Šoša

VIDEO

U slavu režisera 'Bountyja'

'Pobuna na brodu Bounty' i 'Plinska lampa', va remek-djela na kolekciji od 6 oscarovaca nastalih od 1932. do 1944.

Iako je još prerano za bilance, 2005. godinu, kad su u pitanju DVD izdanja klasičnih filmova, već sada možemo proglasiti uspješnom. Od početka godine na tržištu se pojavilo 30-ak kinotečnih naslova, a samo proteklih mjesec dana objavljene su tri odlične DVD kolekcije. Jednu, posvećenu klasičnom “Tarzanu” već smo vam predstavili, dok drugu, kolekciju filmova Martina Scorseseja, predstavljamo u sljedećem broju. Titula DVD događaja travnja ipak pripada trećoj, “Oscar kolekciji”, izdanju 6 klasičnih MGM-ovih filmova koji su između 1932. i 1944. godine nagrađeni raznim Oscarima. “Grand Hotel” i “Pobuna na brodu Bounty” osvojili su Oscare za najbolji film, s tim da je “Grand Hotel” jedini dobitnik glavnog Oscara u povijesti nagrade koji nije bio nominiran ni u jednoj drugoj kategoriji. “Veliki Ziegfeld” okitio se Oscarima za najbolji film, režiju glazbenih sekvenci i glavnu žensku ulogu (Luise Rainer), a “Doviđenja gospodine Chips” nagrađen je Oscarom za glavnu mušku ulogu (Robert Donat). “Gopođa Miniver” Williama Wylera osvojila je šest Akademijinih kipića, za film, režiju, scenarij, crno-bijelu kameru, glavnu i sporednu žensku ulogu (Greer Garson i Teresa Wright), a “Plinsko svjetlo” Georgea Cukora dva, za najbolju žensku ulogu (Ingrid Bergman) i scenografiju.
Svake godine uoči dodjele Oscara novine su pune analiza logike po kojoj se određuju dobitnici te ipak najznačajnije filmske nagrade. Ove je godine otrcana tema bila još zanimljivija zbog toga jer je ponovno kratkih rukava ostao dežurni gubitnik Martin Scorsese. Nema tu puno filozofije. Poput svih drugih umjetničkih nagrada, ni Oscar se ne smije shvatiti ozbiljno. Oscari vrlo rijetko završe u pravim rukama, ali tako je sa svim nagradama; popis velikih redatelja kojima je bio uskraćen nije kraći od popisa velikih pisaca koji nisu dobili Nobelovu nagradu za književnost. Godine 1932., kada je Oscarom za najbolji film nagrađen “Grand Hotel”, Hawks je snimio remek-djelo “Scarface” (“Lice s ožiljkom”) za koje nije ni nominiran. Pa opet, tko se danas sjeća Edmunda Gouldinga dok Hawks slovi kao jedan od najvećih. Godina 1939. bila je prema mnogima najjača hollywoodska godina. Robert Donat uistinu nije loš u drami “Doviđenja gospodine Chips” no ne može se mjeriti s Clarkom Gableom (“Zameo ih vjetar”), Jamesom Stewartom (“Gospodin Smith ide u Washington”) ili Laurencom Olivierom (“Orkanski visovi”) koji su mu bili protukandidati, a genijalni Cary Grant za ulogu u još jednom Hawksovu remek-djelu “Samo anđeli imaju krila” nije bio ni nominiran. Pa opet, Grant je Grant dok se Donata sjećaju tek okorjeli filmofili.
Najveća zanimljivost “Oscar kolekcije” je činjenica da ni jedan od 6 objavljenih filmova nije prikazan u Hrvatskoj posljednjih 15-ak godina. Četiri filma, “Grand Hotel”, “Doviđenja gospodine Chips”, “Veliki Ziegfeld” i “Gospođa Miniver” vrlo su pristojna djelca, no teško ih je usporediti s tadašnjim hollywoodskim vrhuncima kao što je teško usporediti pristojne, ali nezaslužene Oscarovce “Genijalni um” i “Zaljubljeni Shakespeare” s nenagrađenim budućim klasicima poput “Beskrajnog dana” ili “Carlitova načina”. “Oscar kolekcija” zaslužuje najvišu ocjenu ponajprije zbog dvaju neospornih remek-djela, psihološkog trilera “Plinsko svjetlo” redatelja Georgea Cukora i pustolovnog filma “Pobune na brodu Bounty” Franka Lloyda nakon čijeg gledanja VHS snimke kasnijih verzija ove klasične priče slobodno možete baciti u smeće.
Klaustrofobični, subverzivni i prilično pomaknuti triler “Plinsko svjetlo” oduvijek je pratila odlična reputacija koju novo gledanje samo potvrđuje. Potpisnik “Adamova rebra” i “Filadelfijske priče” George Cukor, gay kojem su dugo godina tepali da je “ženski redatelj”, općepriznati je klasik kojeg ne treba puno hvaliti, baš kao ni fantastičnu Ingrid Bergman u ulozi žene koja polako ludi. No zato valja istaknuti redatelja “Pobune na brodu Bounty” Franka Lloyda. Njegov film figurira, doduše, kao klasik, no klasik koji se rijetko gleda i još rjeđe spominje. Sudeći prema “Bountyju”, Lloyd je jedan od onih starohollywoodskih majstora kojima bi dobro došla još poneka revalorizacija. Njegova tzv. nevidljiva režija, koju bi neznalice opisale kao zanat, ravna je režiji najboljih “nevidljivaca” poput Hawksa i Walsha. Lloydov narativni ples uistinu je fascinantan: na njegovu brodu mjeseci i godine prolaze i mi smo toga svjesni, no čini nam se da se cijela drama odigrava tijekom jednog popodneva. Redatelj s nevjerojatnim osjećajem za detalj, prostor, pokret, dijalog i ekonomičnost u pripovijedanju, sposoban u jednoj minuti vješto profilirati dva-tri lika, zasjenio je sve ostale, pa čak i fantastične Clarka Gablea, Charlesa Laughtona i Franchota Tonea. Sva trojica nominirani su za Oscara za glavnu mušku ulogu za isti film, jedini put u povijesti te nagrade. Na njihovu žalost, simpatizeri “Bountyja” među Akademijinim glasačima nisu se mogli odlučiti tko je među njima bio najuvjerljiviji pa se Oscarom okitio glavni junak Fordova “Potkazivača” Victor McLaglen!

OSCAR KOLEKCIJA
ISSA
DVD
Grand Hotel, Mutiny on the Bounty, The Great Ziegfeld, Goodbye Mr. Chips, Mrs. Miniver, Gaslight; 1932.-1944.
R: Edmund Goulding, Frank Lloyd, Robert Z. Leonard, Sam Wood, William Wyler, George Cukor
FILMOVI: 4
DVD: 2

RIBA RIBI GRIZE REP
Blitz
DVD+VHS
Većini kritičara crtić “Riba ribi grize rep” baš se i nije pretjerano svidio. Posljednje digitalno čudo Spielbergova “DreamWorks” studija ne može se, doduše, nositi s odličnim filmom “U potrazi za Nemom”, zadržimo li se u animiranom podmorju, no riječ je o djelcu nimalo slabijem od, primjerice, kudikamo razvikanijeg drugog “Shreka”. Digitalni čarobnjaci osobito su maštovito osmislili cinične njuške morskih pasa. Iako su hrvatske sinkronizacije dugometražnih crtića sve bolje i bolje, odraslima vrijedi preporučiti originalnu verziju u kojoj ribljim kriminalcima glasove posuđuju veterani mafijaških produkcija Martin Scorsese i Robert De Niro. Prema očekivanjima, DVD izdanje sadržava brojne dodatne priloge.

Shark Tale, am. anim. film; 2004.
R: Bibo Bergeron, Vicky Jenson, Rob Letterman
GLASOVI: Will Smith, Robert De Niro, Renée Zellweger
FILM: 3
DVD: 2

PAPRIKA
Discovery
DVD+VHS
Seksi dramica Tinta Brassa “Paprika” prvi je u nizu nekoliko filmova ovoga glasovitog talijanskog erotomana koji će se uskoro pojaviti u našim videotekama. Svaka čast distributeru koji se odlučio na izdavanje ovakvih “rubnih” filmova, no pitanje je koga, uz silni hard-core koji je dostupniji no ikad, još uvijek zanimaju Brassovi erotski filmići, ipak bliži lakrdiji nego porniću? Priča “Paprike” je totalno blesava, tipično brassovska: djevojku iz Pule (?!) dečko namami u bordel no ona odmah počne uživati u svom poslu. Ostatak filma prolazi u nizanju sumanutih dijaloga i još sumanutijih erotskih scena, no “Paprika” nikako ne uspijeva prerasti u dobru parodiju. Sve u svemu, preporučljivo tek najokorjelijim erotofilima.

Paprika, tal. erot. drama; 1991.
R: Tinto Brass
GL: Deborah Caprioglio, Stephane Ferrara, Martine Brochard
FILM: 1
DVD: 0

DE-LOVELY
Continental film
DVD+VHS
Za usporedbu današnjeg i nekadašnjeg Hollywooda bilo bi dovoljno pogledati jednu za drugom dvije biografije legendarnog kompozitora Colea Portera: “Noć i dan” Michaela Curtiza iz 1946. godine i prošlogodišnji nesuđeni hit “De-Lovely” Irwina Winklera, nekoć značajnog producenta (“Dobri momci”, “Razjareni bik”) kojemu vrag nije dao mira pa je početkom 90-ih počeo režirati. Unatoč idiotskom scenariju, neprijateljstvu Caryja Granta, činjenici da je Porter još bio živ te da je tada na filmu bilo nemoguće prikazati njegovu homoseksualnost, redatelj Michael Curtiz “lijevom je rukom” snimio bolji film od Winklera koji je mogao, da je želio, Portera prikazati kao Eskima. Ambiciozni Winklerov “De-Lovely” lako se, doduše, gleda, no još lakše zaboravlja.
De-Lovely, am.-brit. mjuzikl; 2004.
R: Irwin Winkler
GL: Kevin Kline, Ashley Judd, Jonathan Pryce, Sandra Nelson
FILM: 2
DVD: 2

Ostali dvd noviteti
OCEANOVIH DVANAEST – ISSA
ISTRAŽUJUĆI SEKS – CONTINENTAL FILM
MRAČNI KRISTAL – CONTINENTAL FILM
VOD SMRTI – CONTINENTAL FILM
SAN ZA ŽIVOTOM – BLITZ
TAXI – BLITZ
NEOČEKIVANI ZLOČIN – UCD

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika