18.04.2012. / 19:28

Autor: Hina

Vekić: Merčep je mogao nositi oružje, boriti se i poginuti

Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić posvjedočio je danas da je veza između njegovog bivšeg savjetnika Tomislava Merčepa i pričuvne postrojbe MUP-a u Pakračkoj Poljani bila neslužbena, nazvavši je "bratstvom po oružju".

Ivan Vekić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)Ivan Vekić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić posvjedočio je danas da je veza između njegovog bivšeg savjetnika Tomislava Merčepa i pričuvne postrojbe MUP-a u Pakračkoj Poljani bila neslužbena, nazvavši je "bratstvom po oružju".

Vekić, koji je na čelu MUP-a bio od kolovoza 1991. do travnja 1992., izjavio je u nastavku suđenja Merčepu da je optuženog za savjetnika ministra u kolovozu 1991. "doveo ili preporučio" Josip Manolić.

Tvrdi da je Merčep kao savjetnik jedino imao ovlasti nositi oružje, boriti se i poginuti.

Suprotno tvrdnjama optužbe da je pričuvnom postrojbom MUP-a koja je odvodila, mučila, zatočavala i ubijala civile zapovjedao Merčep, svjedok je rekao kako pripadnici te postrojbe nisu imali dužnost izvršavanja Merčepovih zapovjedi i da postrojba pod nazivom "merčepovci" nikada nije osnovana.

"Drugi su je nazivali 'merčepovom', ne ja, to treba pitati druge i novinare koji su tražili senzacije", kazao je Vekić, ustvrdivši da za njega ne postoje "merčepove ni glavaše postrojbe jer vojska nije privatna".

Svjedok je rekao da ne zna je li Merčep sudjelovao u akcijama postrojbe iz Pakračke Poljane ali misli da je u toj postrojbi bio jer je u njoj imao znance. U postrojbi mu je, kaže, mogao zapovjedati vođa akcije. Kazao je da u MUP-u nema odluke kojom bi Merčep bio postavljen za zapovjednika bilo koje postrojbe.

Nije mu poznato da je u Pakračkoj Poljani bio zatvor u koji su dovođeni civili, a dok je on bio ministar nije znao ni da su na tom području pronađeni mrtvi civili.

Upitao se pritom što su civili u ratu i je li to osoba u civilu koja nosi oružje, no sudac mu je objasnio da je pojam civila određen Ženevskom konvencijom.

Svjedok je ispričao da je nakon ubojstva zagrebačke obitelji Zec osobno otišao obavijestiti predsjednika Franju Tuđmana koji je zaplakao kad je čuo da je među ubijenima i dijete.

Nekoliko dana kasnije policija je uhitila nekoliko osoba osumnjičenih te su ih ispitali, pritvorili i poslali materijal državnom odvjetništvu, kazao je Vekić kojemu se čini da je on potpisao kaznenu prijavu.

Ustvrdio je da taj zločin nitko nije mogao povezati s Merčepom te da bi u suprotnom on bio uhićen.

Rekao je i da on osobno nije dobivao izvješća o stanju na bojištu te da nije znao da su drugi pripadnici postrojbe iz Pakračke Poljane činili kaznena djela.

Nije mu poznato da je protiv Merčepa zagrebačka policija podnijela kaznenu prijavu, a misli da bi ga ga o tome netko bio obavijestio.

Kazao je da je prije njegovog dolaska u MUP pronađena zakonska mogućnost da se za obranu angažira neograničen broj pričuvnih policajaca, pri čemu je selekcija bila isključena jer je svatko tko je bio voljan uzeti pušku u ruke mogao dobiti iskaznicu.

Nakon ranjavanja u zapadnoj Slavoniji Merčep je odveden u Zagreb na liječenje nakon čega se vratio u MUP, kako je rekao Vekić, na puko činovničko mjesto, gdje je primao ljude iz Slavonije i pomagao im u ostvarivanju njihovih prava.

Merčep je tijekom Vekićevog svjedočenja zaplakao, a po završetku ročišta svjedok i optuženi su se zagrlili.

Suđenje se nastavlja 24. travnja.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 18.04.12. 20:18

Vekic; "Mercep je mogao nositi oruzje, boriti se i poginuti". Nije ocito, jer je mogao i prezivjeti. Da li je u tome imao samo puno srece ili je u tome uspio zbog nekih drugih ''razloga''? Vidjet ce se jos tijekom sudenja, zar ne?


registracija
11/1/10

fluid, 18.04.12. 20:27

Potpuno je jasno da se Merčepu pokušava suditi po zapovjednoj odgovornosti.To je nedopustivo.I Vekić je potvrdio kako nije službeno postavljen ni na kakvu funkciju.Radi se o perfidnoj prevari i laži MUP-a gdje se usmena naređenja ne odbijaju(takav je ustroj policije).Usmeno su oformljavane Ratne policijske postaje na čije čelo su usmeno postavljani zapovjednici tih formacija.Danas i Jarnjak kaže da koliko zna,Merčep nije bio "službeno nigdje postavljen"!?Pa naravno da nema službenog traga jer ga MUP nikada nije htio izdati.I naravno da je apsurdno pitanje zapovjedne odgovornosti Merčepa kada on nije bio nitko i ništa i ni pri kojoj borbenoj formaciji,formalno.Računica je vrlo jednostavna.Jarnjak insinuira kako se Merčep sam postavio na čelo tamo neke formacije i zapovjedao,odlučivao pa možda i ubio.Tu nema onda Jarnjakove odgovornosti.,ili drugih zapovjednika MUP-a.Po zapovjednoj odgovornosti.No pitanje je čiju uniformu su nosile te formacije,kao i oružje i tko im ih je dao?Sve je dobijeno od MUP-a a sve je i funkcioniralo po zapovjednoj liniji od vrha vlasti.Ali samo usmeno.No postoje pisma-depeše iz tog razdoblja,koje zadatke ratne pol.postaje moraju odraditi.Osobno posjedujem dva takva pisma-depeše.Nema nitko pravo prozivati bilo koga,pa ni Merčepa za zapovjednu odgovornost,kada mu ta odgovornost formalno i namjerno nije ni dana.Usmeno da ali to nije relevantno uopće..Čista manipulacija situacijom.Vekić mi je osobno rekao još 97.god.kako je to nedopustivo ali da je tako sam vrh tražio da bude.Dakle fantomska vojska policije od 10 000 ljudi koja formalno ne postoji.Po usmenom naređenju,mora izvršavati zadatke?Kako pokvareno i prljavo.Čista farsa iza koje stoji osobno Tuđman i MUP.Svi znaju za Ratne policijske postaje iz 90.god.,što je i logično.No neka bilo tko pokuša iskopati bilo kakav pisani trag da su te postaje uopće postojale.Sjećamo se Bošnjak Stpana i 12 pobijenih policajaca u Borovu Selu,zatim niza policijskih postaja koje su napadane i gdje se ginulo.Nema danas tih postrojbi.One nikada nisu postojale.Ostojićuu,Kosoriceeeeeeeeeee,braniteljiiiiii. FUJ !


registracija
10/2/12

Hazu, 18.04.12. 20:30

Fluid svaka čast!!!!


registracija
1/3/11

Laudate, 18.04.12. 21:22

Poslije bitke lako je biti general. Danas je sve tako jednostavno, no 1991 nije bilo.


registracija
12/11/11

Janko1979, 18.04.12. 21:39

Najobicniji ratni zlocinac,klasik.


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.04.12. 21:41

Kamo sreće da se cijeli DR odvijao na rekla-kazala. Povjerenje, pamćenje i golub pismonoša. Pa dokle ide, ide. Ovako se mi, novopečeni samostalci, suverenisti, nazovi Hrvati, pokušali igrati punopravne članice UN-a. Kao priznali su nas, nema više nazad?! Jeba te, kako smo ispali glupi! Zamislimo da je 1997. u Haag doveden kakav pismonoša, umjesto Mesića!? Danas bi Gotovina, Markač, Praljak i Kordić bili na slobodi! Duvali bi marihuanu, poput pola kukuriku vlade!

Zapovjedna odgovornost, udruženi zločinački poduhvat; izmišljeni ad-hoc instituti međunarodne nepravde za lakovjerne budale, kao pas ovčar koji ima utjerati ovce u tor. Druga je to strana one Ashdownove "mrkve i batine"! Šta se dogovorilo na Krfu 1917. to se provodi u Haagu 100 godina kasnije! Pitam sve ubrojive; da nema UZP-a i zapovjedne odgovornosti, da li bi Hrvat bio u Haagu, od politike do generala? Nula, zero, nobody! Samo razbojnici poput Naletilića-Tute. A za takve Haag i jest!

Kako kažu hrvatske vlade - ako želiš ne riješiti problem, osnuješ povjerenstvo!
Kako kaže Haag - ako želiš nevinog osuditi, izmisliš zapovjednu odgovornost i udruženi zločinački poduhvat!

Još mi zvoni u ušima, nakon vatrometa i proslave 3. siječanjske diktature - individualizacija krivnje, individualizacija krivnje, individualizacija krivnje....!
Jest, individualizirali su krivnju ali su odgovornost suzili i prebacili na cijeli jedan, i još napadnut narod. Kako se samo ljudima može manupulirati? Razmjeri su zabrinjavajući! Ne zovu medije 7. silom zabadava!

Izmisle nam kost i bace među nas da se glođemo! Ono što ne prolazi u Vrapču, prolazi kod Hrvata! Kad peta kolona ovlada državom i institucijama, i Bog može umrijeti!


registracija
28/1/12

Bvalen16, 18.04.12. 22:08

Merčep grli ovog majmuna jer ne kuži da ovaj u stvari brani sebe tj.ograđuje se od odgovornosti i da će sve pasti na njega......stari bandit Jarnjak laže ko' pas


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 19.04.12. 04:21

fluid, ne izgledaš mi ni malo naivac, a po ovome što si napisao, počeo si naginjati upravo toj naivnosti. Zar ne vidiš koliko se ovo godina rasteže? Zar ti nije palo na pamet da su Vekić i krezumi Jarnjak godinama učili i naučili što će reći na današnji dan? Merčep je bio strah i trepet od prvog momenta kad je osjetio da bi mogao napokon biti "veliki" dečko. Svi odgovorni zaju tekst napamet, a sada ovako izrauban i jadan bivši "veliki" nikome ne treba. Sjeti ga se po Latinicama kako je u trečem licu sebe podizao do nebesa. Pa nije valjda da niko od Vekića i krezumice Jarnjaka i pijandure Šeksa i svih koji su nešto značili u ovoj sprdačini nije pogledao ni jednu Latinicu. Dobro ti to zboriš, ali nije baš tako iako logika navodi da bi tako moglo biti. U ovoj i ne samo ovoj sprdačini od sudstva i istrage, niko, niko nikada nije dobro napravio ako hoćeš procesuirao niti jedan slučaj. Ovaj sada već dugo minijaturac Merčep, platio je jedan dio onoga za što ga terete, a drugi dio bi mu bio dovoljan da ga sada puste neka se ovako kljakav mući ako treba i 100 godina. Njegov ponos je srozan na -100 metara pod zemljom i najveća mu je kazna život. Zamisli kako će se oporaviti ekonomija ako bude riješavana ovakvim tempom kao recimo ovaj nakaradni slučaj?


registracija
26/10/11

iznogud, 19.04.12. 07:41

A da provjere po kojoj je osnovi Merčep umirovljen. Što mu je od ratnog ranga i staža upalo u penziju, pa će onda doći do toga što je stvarno bio.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.04.12. 08:22

da je bio u CETNICIMA nebi ga Sudili..he.he.he


registracija
16/6/10

nosonja, 19.04.12. 11:13

Iznogudu sjedi,imaš čistu PETICU za svoj komentar!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika