19.04.2012. / 09:22

Autor: Hina

Sarkozy priznao da je s Gaddafijem razgovarao o reaktoru

Francuska spremnost da Gaddafijevoj Libiji da reaktor postala je vruća tema uoči izbora i zasjenila Sarkozyjevu ulogu u uklanjanju libijskog dikatora s vlasti, što on često prikazuje kao jedno od svojih postignuća

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u srijedu ipak priznao da je razgovarao s bivšim libijskmi čelnikom Moamerom Gaddafijem o prodaji nuklearnog reaktora Libiji oko četiri godine prije no što je Francuska pomogla svrgnuti libijskog diktatora.

Francuska spremnost da Gaddafijevoj Libiji da reaktor postala je vruća tema uoči izbora i zasjenila Sarkozyjevu ulogu u uklanjanju libijskog dikatora s vlasti, što on često prikazuje kao jedno od svojih postignuća.

Sarkozy, koji četiri dana uoči prvog kruga predsjedničkih izbora zaostaje u ispitivanjima javnog mišljenja za protukandidatom socijalistom Francoisom Hollandeom, u utorak je rekao da se "nikada nije postavilo pitanje" prodaje reaktora i zanijekao navode bivše čelnice francuske nuklearne kompanije Areva.

Ocijenivši optužbu "grotesknom" Sarkozy je u srijedu rekao da se 2007. razmatrala samo gradnja postrojenja za desalinizaciju no priznao je da bi za njegov rad bio potreban i nuklearni reaktor.

"Taj je projekt ostao u fazi projekta jer je nekoliko mjeseci kasnije Gaddafi pao u ludilo uništavanja", rekao je Sarkozy u razgovru za postaju BFM TV. "Nikada nije bilo ni sjene mogućnosti da to postane stvarnost".

Narodni ustanak u Libiji počeo je, međutim, tek početkom 2011. a Gaddafi je u međuvremenu u prosincu 2007. bio u državnom posjetu Parizu za kojega je Francuska pristala pomoći Lobiji u gradnji postrojenja za desalinizaciju koje bi pokretao nuklearni reaktor, po tadašnjim Sarkozyjevim izjavama.

"Ima li sadašnja ili prošla Libija pravo na desalinizacijsko postrojenje s francuskom tehnologijom za pokretanje turbina? Odgovor je ima", rekao je Sarkozy. "To je bilo u skladu s međunarodnim pravilima, to nikada nije bila tajna".

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika