19.04.2012. / 09:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Kulterer se vraća na suđenje

Kulterer je svjedočio početkom ožujka, no pozvan je na još jedno ročište jer nije stigao odgovoriti na pitanja obrane, suda i optuženog Sanadera

Photo: Davor Višnjić/PIXSELLPhoto: Davor Višnjić/PIXSELL

Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer danas na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno svjedoči na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu optuženom za ratno profiterstvo zbog primanja provizije, nakon što je Hrvatskoj 1995. odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Kulterer je prvi puta svjedočio 2. ožujka, a tjedan dana kasnije kada je trebao nastaviti odgovarati na pitanja tužiteljstva svoj je nedolazak ispričao bolešću.

Bivši čelnik Hypo banke u svom je prvom pojavljivanju pred sudom kazao da se Sanader tek pred kraj pridružio pregovorima o kreditu koje je vodio bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić te da je provizija isplaćena osobi pod imenom Eugen Laxa.

No, pp tvrdnjama ostalih austrijskih svjedoka provizija je isplaćena Sanaderu za razvoj tržišta u Hrvatskoj, ali i kao uvjet za zaključenje kredita s Hrvatskom.

Bivši direktor Hypo Leasinga u Hrvatskoj Drago Vidaković ranije je posvjedočio da je vidio kako Kulterer 1995. u Klagenfurtu daje omotnicu tadašnjem zamjeniku hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanaderu, nakon što je u toj banci čuo da mu se treba isplatiti provizija.

Sanadera, koji sve optužbe od početka odbacuje, USKOK tereti da je 1995. od austrijske banke dobio primio 3,6 milijuna kuna, zbog čega je optužen i za ratno profiterstvo s obzirom da se Hrvatska tada još nalazila u ratnoj opasnosti.

U objedinjenom postupku sudi mu se i za 10 milijuna eura mita od uprave mađarskog MOL-a, kako bi toj naftnoj kompaniji omogućio preuzimanje većinskih upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

O tom bi slučaju nakon Kulterera danas trebao svjedočiti član Ininog nadzornog odbora Damir Vanđelić.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika