19.04.2012. / 12:51

Autor: Nacional.hr

Suđenje za Hypo banku

Kulterer - Nisam se sastao sa Sanaderom u Klagenfurtu

Na pitanje Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković o tome da li se ikad kao primatelj provizije spominjao Ivo Sanader, Kulterer je odgovorio kako on nikad nije spominjao Sanadera kao primatelja provizije

Wolfgang KultererWolfgang KultererSuđenje Ivi Sanaderu u slučaevima Hypo i Ina-MOL nastavljeno je na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočenjem bivšeg šefa uprave Hypo banke, Wolfganga Kulterera.

Tužiteljica Tamara Laptoš pokušala je od Kulterera saznati na koji se način odvijao ulazak Hypo banke u Hrvatsku te kakvu je ulogu u svemu tome imao Ivo Sanader, prenosi Večernji list.

Kulterer je rekao kako je Sanadera slučajno upoznao otprilike mjesec dana prije službenog termina. Istaknuo je kako su na službenom sastanku uz njega i Sanadera bili i Striedinger i možda Franz Hasslinger.

Istaknuo je kako su se na službenim sastancima vodili zapisnici odnosno protokoli koje mu je i pokazao državni odvjetnik iz Klagenfurta. Jedna od bilježaka, koje je sastavio Striedinger sadržava Sanaderovo obećanje Kultereru da će Hypo banka u daljnjim financiranjima za Hrvatsku imati povlašteni položaj.

Kulterer je pojasnio kako bi kao protuuslugu za 250 tisuća šilinga konzorcijske naknade, država obavijestila Hypo banku kada bi se pojavila potreba za financiranjem nekog posla. Dodaje i kako su u Hypo banci očekivali da će u slučaju da još netko da ponudu oni dobiti posao.

Ispričao je kako su se sa Sanaderom, kad je bio premijer sastajali barem tri puta godišnje. Prije toga, bilo je nekoliko službenih sastanaka s Matom Granićem u Koruškoj.

Na pitanje tužiteljice o tome kada je prestalo vrijediti obećanje o povlaštenom položaju Hypo banke pobunio se Sanader rekavši kako Kulterer nikad nije rekao da mu je Sanader obećao povlašteni položaj već da je on očekivao povlastice. Međutim, Kulterer ga je demantirao rekavši kako on to shvaća kao osiguranje da će biti pozvani na sve javne natječaje.

"Od političara ne očekujem obećanja jer nisu vječni", rekao je Kulterer. Pojasnio je kako nitko nije obećao da će odmah dobiti posao, već je težište na namjeri.

Tužiteljica je u bilješci pročitala kako je "Kulterer dogovorio sa Sanaderom da se 50 posto plaća pri prihvaćanju govora, a nakon potpisivanja ostatak" na što je Kulterer rekao da je proviziju dogovarao s Eugenom Laxom i to u kafiću, a o tome je obavijestio i Sanadera.

Pojasnio je kako je Laxa bio posrednik i lobist.

Na pitanje tužiteljice o visini i načinu isplate provizije, Kulterer je rekao kako je visina ovisila o važnosti posla, a kretala se od dva do pet posto te se isplaćivala u gotovini.

"O tome postoji potvrda o isplati, vidio sam da postoji i točan datum isplate", rekao je Kulterer te nastavio kako je isplaćeno Eugenu Laxi u nekoliko navrata, a on je bio prisutan u četiri slučaja.

Rekao je kako je provizija išla na trošak Hypo banke.

Na pitanje Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković o tome da li se ikad kao primatelj provizije spominjao Ivo Sanader, Kulterer je odgovorio kako on nikad nije spominjao Sanadera kao primatelja provizije. Nakon isplaćene provizije više nije kontaktirao s Laxom.

Kulterer je opovrgnuo iskaz Drage Vidakovića da su se Sanader i on sastajali u Klagenfurtu. Rekao je kako su se susreli samo u Bad Kleinkircheimu. Također, odbacio je Vidakovićevu tvrdnju da je Sanaderu predao žutu kovertu u Klagenfurtu.

Zanimljivo je da je tijekom cijelog Kultererovog svjedočenja bilo problema s prijevodom s njemačkog. Točnije, Sanader je u nekoliko navrata prigovarao da prevoditeljica ne prevodi točno Kultererove odgovore odnosno pitanja tužiteljice. Sudac Turudić u tim je slučajevima ponovio pitanje Kultereru koji je ponovno davao iste odgovore te je zaključio kako je prijevod ipak točan.

Sudac Turudić najavio je da će u nastavku suđenja sutra svjedočiti Davor Vanđelić, a sljedećeg tjedna na klupu za svjedoke sjesti će Davor Štern i Ratko Maček.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 19.04.12. 14:04

Primjetio sam i ja da se ni moje ime nije nikada spominjalo!


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 19.04.12. 15:21

Jedino mi ostaje nada Turudić i to kako će prepoznati kriminalca Kulterera koji se ničeg ključnog ne sjeća, a radilo se o tako važnoj stvari. Kako tako nesposoban čovijek može raditi tako odgovoran posao, a da to niko ne vidi.


registracija
11/12/07

time, 19.04.12. 16:07

Kulterer je vješti kriminalac i jako dobro se snalazi u laganju. Proviziju je on dijelio sa Sanaderom a siromh Laxa za kojega nitko nikada čuo nije nalazi se na drugom svijetu (možda i zaslugom ovih mafijaša).Kako Kulterer to lijepo kaže " Provizije su bile uobičajene u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji..." Pa nije u tom kolu bio jedino Sanader. Gdje su Mate Granić, Pašalić, Ježić, Jakovčic, Kalmeta i ostali HYPO prijatelji.


registracija
18/4/12

Olesja22, 19.04.12. 18:19

Čudo kao Sanader ima sada problema s njemačkim jezikom, a tako mu je glatko išao kad je sklapao "poslove"


registracija
12/1/11

siziff, 20.04.12. 17:10

Zar svi ljudi kojima prezime počinje sa Kutle moraju biti lopine?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika