19.04.2012. / 13:30

Autor: Igor Koruga

Nadahnuti recital Petre Sarić u Matici hrvatskoj

Hrabrim odabirom skladbi predstavila se i ovoga puta pročešljavši povijesnu klavirsku literaturu djelima poput Scarlattijeve Sonate u C-duru, K 159, Bachovog Preludija s pripadajućom Fugom u c-molu, BWV 871, Beethovenove Patetične sonate, op. 13, također u c-molu, Chopinovog Scherza u cis-molu, br. 3, op. 39, Rahmanjinovih Preludija u G-duru i g-molu, br.5, op. 32 i op. 23, te duhovite skladbe domaćeg skladatelja Tomislava Uhlika, Etide br. 4 - varijacija

Petra Sarić
Foto: Mirko CvjetkoPetra Sarić Foto: Mirko CvjetkoBilo bi nepravedno osvrtom zaobići bilo koji koncert iz ciklusa ¨Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj¨, a još se jedan takav dogodio, u ponedjeljak 16. travnja, u dupkom punoj koncertnoj dvorani na Strossmayerovom trgu u kojoj, ponedjeljcima navečer, redovito i nesputano uživa obaviještena zagrebačka publika.

Ovoga puta organizator je predstavio Petru Sarić (1996.), pijanisticu i polaznicu glazbene škole Blagoje Bersa u klasi profesorice Ivane Tukše Jelić koja je do sada prisustvovala seminarima renomiranih pedagoga poput Olge Cinkoburove, Romualda Nolla, Rubena Dalibaltayana i Nine Patarčec i sudjelovala na više školskih, nacionalnih i međunarodnih natjecanja s kojih se vratila s preko 20 nagrada (12 prvih). Prošle je godine dobila nagradu Oskar za izvrsnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a redovito je bila nagrađivana i posebnim nagradama za izvedbe djela hrvatskih autora (Etide i skale 2006, 2008, Zlatko Grgošević 2006, 2010 i EPTA 2009 godine). S navršenih 11 godina dva puta je nastupila sa Zagrebačkim solistima izvodeći osjetljiv Mozartov Klavirski koncert u A-duru, KV 414.

Hrabrim odabirom skladbi predstavila se i ovoga puta pročešljavši povijesnu klavirsku literaturu djelima poput Scarlattijeve Sonate u C-duru, K 159, Bachovog Preludija s pripadajućom Fugom u c-molu, BWV 871, Beethovenove Patetične sonate, op. 13, također u c-molu, Chopinovog Scherza u cis-molu, br. 3, op. 39, Rahmanjinovih Preludija u G-duru i g-molu, br.5, op. 32 i op. 23, te duhovite skladbe domaćeg skladatelja Tomislava Uhlika, Etide br. 4 - varijacija. Petrine izvedbe krasila je naglašena muzikalnost, duboka koncentracija i radost muziciranja, a sasvim osobni interpretacijski stil temeljen na zvonkoj melodici bio je prisutan neovisno o stilskim odrednicama djela. Bachova c-mol studija iz druge knjige Dobro ugođenog klavira bila je odsvirana iznad očekivanja, zrelo, s razumijevanjem neprekinutog melodijskog toka, dok se Scarlatti neznatno, ali i vrlo simpatično i školski - ukočio. Sjajna ravnoteža Beethovenove rane sonate u Petrinoj se interpretaciji uspješno održala unatoč isticanju strasnih solo akorada osjećajnog Gravea, a primjernom izvedbom sažete Uhlikove Etide, temeljene na poznatom kanonu Brateca Martina, mlada je pijanistica dodatno razvedrila prisutnu publiku. Rahmanjinovi Preludiji pokazali su se kao neznatan izazov za glazbenicu Petrinog kalibra, ali su, s pridodanom minijaturom Roberta Schumanna "Des Abends" u Des-duru (Fantasiestücke, Op. 12), doprinijeli vrlo atraktivnom završetku jednog od najposjećenijih koncerata ove sezone.

Petra Sarić ostavila je dojam odlučne umjetnice koja zna što želi i sve više uživa u ulozi koju je započela, najvjerojatnije vrlo naivno, kao sedmogodišnja djevojčica. U dogledno će vrijeme pod njezinim prstima zaobljenost Scarlattijeve domino-estetike zazvučati još uvjerljivije, baš kao što će se i povećati razlučivost Bachove čvrsto postavljene polifonije. Beethovenove ključne sinkope jasnije će podržati dramatiku sonata bonnskog majstora, a smjeli će se Chopinov harmonijski jezik izjednačiti s nedostižnim figuracijama desne ruke.

Na idući koncert ¨Mladih glazbenika u Matici hrvatskoj¨ nećemo dugo čekati, jer se već 23. travnja očekuje nastup Svena Mrđena (1994.) koji će na glasoviru izvesti djela Bacha, Beethovena, Chopina, Liszta i Ravela.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika