19.04.2012. / 15:15

Autor: Hina

Prva "Noć knjige" u Hrvatskoj 23. travnja

Na manifestaciji "Noć knjige" kojom se 23. travnja prvi put u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, sudjelovat će više od 150 autora, prevoditelja i urednika, a tim će povodom knjižare i knjižnice diljem Hrvatske, publici ponuditi raznovrstan program, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ljubitelji knjiga doći će na svojeLjubitelji knjiga doći će na svojeNa manifestaciji "Noć knjige" kojom se 23. travnja prvi put u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, sudjelovat će više od 150 autora, prevoditelja i urednika, a tim će povodom knjižare i knjižnice diljem Hrvatske, publici ponuditi raznovrstan program, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

"Noć knjige" održat će se u 45 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu. U programu će sudjelovati više od 50 knjižnica, šest nakladnika, a prodajne akcije odvijat će se u više od 120 knjižara, najavio je voditelj projekta Stjepan Balent.

Središnji događaj manifestacije bit će tribina "Knjiga u krupnom planu" u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci (NSK) u sklopu koje će se problematizrati položaj knjige u današnjem društvu, a najavljeno je i sudjelovanje ministrice kulture Andreje Zlatar Violić te ravnateljice NSK Dunje Sajter Šverko.

U povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava u NSK će se održati međunarodno javno čitanje u sklopu kojega će, prema najavama Dobrile Zvonarek iz NSK, diplomatski predstavnici, članovi uglednih međunarodnih institucija u Hrvatskoj i studenti čitati odabrane književne tekstove na izvornim jezicima te na hrvatskom jeziku.

Bit će organizirana i izložba u povodu 80. obljetnice međunarodne bibliografije prijevoda Index Translationum "Čitamo se... Značajni prijevodi iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu" te "Book Crossing", odnosno razmjena knjiga.

"Riječ je o međunarodnom pokretu koji nastoji knjige s polica preseliti među ljude. Ideja je da čovjek uzme knjigu, pročita je i vrati je na za to predviđeno mjesto kako bi je uzeo netko drugi i opet tu knjigu oslobodio", pojasnila je Zvonarek, te dodala da su se tom projektu priključile 23 knjižnice.

Viša knjižničarka u KGZ-u Zdenka Sviben kazala je da će od 40 knjižnica, koliko ih postoji u mreži KGZ-a, u "Noći knjige" raditi 10, pa će se programi odvijati u "Gradskoj knjižnici", "Marija Jurić Zagorka" na Krvavom mostu, "Bogdan Ogrizović" na Cvjetnom trgu, "August Cesarec" u Šubićevoj, "S.S. Kranjčević" na Peščenici, "Vladimira Nazora" na Črnomercu, "Tin Ujević" na Trešnjevci, "Novi Zagreb" u Travnom, "Savski Gaj" na Nehruovom trgu i u knjižnici "Ante Kovačića" u Zaprešiću.

Koordinatorica događanja Iva Perković istaknula je da će, osim klasičnog predstavljanja knjiga, autora, tribina i razgovora o knjizi, manifestaciju obilježiti i radionice za djecu, izložbe, koncerti, kazališne predstave, projekcije filmova, glazbene slušaonice, nagradne igre i javna čitanja.

Od autora će u "Noći knjige", uz ostale, sudjelovati Zoran Ferić, Edo Popović, Ludwig Bauer, Viktor Žmegač, Tonko Maroević, Krešimir Mišak, Marinko Koščec, Velimir Grgić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović, Nikica Petković, Olja Savičević Ivančević, Renato Baretić i Zvonko Karanović.

Na upit novinara o ukupnoj vrijednosti projekta, Balent je rekao da je projekt vrijedan 50 tisuća kuna, te da je Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA izdvojila 30 tisuća kuna, dok će još 20 tisuća izdvojiti Ministarstvo kulture.

Organizatori prve 'Noći knjige' su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika