20.04.2012. / 08:06

Autor: Hina

Predstavljena knjiga

"Tito i drugovi"

Negativnosti koje autor knjige veže uz Tita jesu "progoni poslije rata, Goli otok te obračun s drugovima, a (Andrija) Hebrang je možda i najveća žrtva", rekao je

Knjiga "Tito i drugovi" slovenskog povjesničara Jože Pirjevca predstavljena je u četvrtak u Zagrebu, a autor predgovora ocijenio je kako 30 godina od Titove smrti još nije odmak dovoljan da se objektivno i mirno govori o njemu.

O knjizi koju je sa slovenskoga prevela Nina Sokol, a koja je u Sloveniji izašla prije godinu dana, govorili su povjesničar Tvrtko Jakovina, predsjednik Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose Budimir Lončar, autor Jože Pirjevec i urednik izdavača Mozaik knjige Vid Jakša Opačić.

Nevjerojatna naklada

Autor predgovora Jakovina rekao je kako "svi koji se bave Titom privuku interes javnosti", pa je i knjiga "Tito i drugovi" u Sloveniji postigla "nevjerojatnu nakladu". Po Jakovininim riječima, u Hrvatskoj, u kojoj deseci tisuća ljudi svake godine posjećuju Titov rodni Kumrovec, a istovremeno se za svibanj najavljuju demonstracije protiv zadržavanja imena Trga maršala Tita, očito "trideset godina (od Titove smrti 1980.) nije dovoljan odmak da bi se propitivalo Tita, jer Hrvatska živi podjelu".

"Glavno pitanje u našem svakodnevnom političkom životu i dalje je 'Da li Tito ili Tuđman'", rekao je Jakovina. "Nakon raspada Jugoslavije i historiografije su podijeljene državnim granicama", rekao je i dodao kako je "mnogo novca potrošeno, a pitanje je što smo istražili". "Povijesna znanost u te teme mora ulaziti više, hrabrije i spremna na raspravu, s mogućnošću da i jedna i druga strana prihvati argumente", rekao je i dodao kako je on s time vezi "pesimističan".

Budimir Lončar pozvao se na srbijansku političarku i historiografkinju Latinku Perović koja je za knjigu rekla da nije riječ "samo o još jednoj knjizi, nego o dosad najkvalitetnijoj" knjizi o nekadašnjem jugoslavenskom predsjedniku.

Negativne strane

Autor je u predstavljanju Titovu ulogu ocijenio kao slojevitu, s mnogo pozitivnih i negativnih strana, "ali su pozitivne strane imale veću težinu i veći utjecaj na sve nas".

Njvažnijom pozitivnom stranom Titove ličnosti Pirjavec smatra njegovo djelovanje u Narodnooslobodilačkoj borbi. "NOB je bio najveća gerila u povijesti, dala je narodima povijesnu dimenziju na kojoj su mogli izgraditi svoju budućnost", rekao je. Druga je njegova pozitivna strana "sukob sa Staljinom, bez kojega ne bismo bili to što jesmo. Bez Tita ne bi bilo ni pobjede nad Staljinom, to je postignuće velikog državnika".

Treća je Titova velika kvaliteta nesvrstanost, rekao je, pomoću koje je "postao ličnost svjetskih dimenzija", a četvrta što je "otvorio granice", ocijenio je autor.

Negativnosti koje autor knjige veže uz Tita jesu "progoni poslije rata, Goli otok te obračun s drugovima, a (Andrija) Hebrang je možda i najveća žrtva", rekao je.

Knjiga Tito i drugovi (Tito in tovariši), predstavljena je kao djelo koje na 750 stranica donosi dosad najdetaljniji pregled Titove ratne, političke i državničke karijere, nove detalje iz privatnoga života, njegov odnos sa suradnicima poput Milovana Đilasa i Edvarda Kardelja, ali i niz dosad nepoznatih pojedinosti i svjedočenja, te materijale iz privatnih i državnih arhiva.

Nastala je na temelju monografija koje je autor objavio u proteklim desetljećima, ponajviše Povijesti Jugoslavije između 1918. i 1991. godine, kao i studije posvećene raskolu između Tita i Staljina između 1948. i 1949. godine. Autor je knjigom, kaže, želio osvijetliti Titov lik, ali i naslikati skupni portret političke elite koja je djelovala njemu uz bok.

Vezane vijesti

Marasovićev skandalozni sat povijesti

Marasovićev skandalozni sat povijesti

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) smatra skandaloznom jučerašnju izjavu HDZ-ova zastupnika Dujomira Marasovića… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 20.04.12. 09:47

Zločinac,zabranitit prikazivanje i veličanje ovog zločinca


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 20.04.12. 10:02

od 1945 pa do 1957 su DRUGOVI ubili 567.000 HRVATA toliko o TITU I DRUGOVIMA...he.he.he


registracija
9/2/12

bobance, 20.04.12. 11:39

Pavelic, Tito i Gotovina, najveci zlocinci na Balkanu.


registracija
24/11/10

aabar, 20.04.12. 11:57

Koji umovi,nije vredno komentirati..


registracija
20/6/11

etna47, 20.04.12. 12:07

Neznam gdje se ova tz. knjiga o Titu može nabaviti upoterebio bih je kada mi nestane toilet papira.


registracija
6/1/12

UnDeR, 20.04.12. 14:08

9 najveći zločinac u svjetskoj povijesti


registracija
10/2/12

Hazu, 20.04.12. 17:24

Tito i smrbadija največi krvoloci


registracija
12/11/11

Janko1979, 20.04.12. 21:27

Gledajuci mu sina koji je pataloski lazov u saboru,mogu da razumijem druga Tita.

Slava ti,druze TITO!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika