20.04.2012. / 14:13

Autor: Hina

Odluka o granici do 2015.

Pravorijek arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, s obzirom na prošlog tjedna postavljene rokove objema stranama i uobičajenu praksu, bit će poznat krajem 2014, a najkasnije u ožujku 2015. godine, neslužbena je slovenska ocjena koju je u petak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Odluka o granici između Slovenije i Hrvatske očekuje se do 2015.Odluka o granici između Slovenije i Hrvatske očekuje se do 2015.Pravorijek arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, s obzirom na prošlog tjedna postavljene rokove objema stranama i uobičajenu praksu, bit će poznat krajem 2014, a najkasnije u ožujku 2015. godine, neslužbena je slovenska ocjena koju je u petak objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Uz procjenu o roku za pravorijek, list prenosi i utvrđeni kalendar po kojemu će se odvijati procedure pred arbitražom.

Arbitražni sud prošlog je tjedna na sastanku s predstavnicima obiju država odredio vremenski raspored postupka arbitraže. Prema njemu, Hrvatska i Slovenija do 11. veljače iduće godine moraju dostaviti svoje memorandume, podneske u kojima će iznijeti svoju argumentaciju u graničnom sporu. Nakon toga imaju oko devet mjeseci vremena da do 11. studenog 2013. predaju memorandume u kojima će odgovoriti na argumentaciju protivne strane, navodi list. Zadnji korak u postupku bit će usmena prezentacija pred sudom koja će se s obzirom na već sasvim utvrđene rokove održati krajem svibnja ili početkom lipnja 2014.

"Usmeni dio predstavlja završetak iznošenja argumentacije pred arbitražnim sudom, a s obzirom na praksu iz prošlosti, po ocjenama naših neslužbenih izvora, arbitražnu presudu s velikom vjerojatnošću treba očekivati krajem 2014. ili početkom 2015. godine, između listopada 2014. i ožujka 2015.", navodi ljubljanski "Dnevnik".

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta trebao bi prema navodima "Dnevnika" vjerojatno u lipnju ove godine raspravljati o najosjetljivijem dijelu priprema za arbitražu, koji se odnosi na definiranje predmeta graničnog spora u memorandumu, ali i o drugim tehničkim detaljima, navodi list.

"Dnevnik" navodi da je do produljenja roka do kojega Slovenija i Hrvatska i moraju predati svoje memorandume došlo i zbog nekih tehničkih detalja koji su potvrđeni na prošlotjednom sastanku arbitražnog suda s predstavnicima obiju država u sporu.

Prema arbitražnom sporazumu, dvije su države svoje memorandume sudu trebale podnijeti do do 9. prosinca ove godine, ali je objema stranama rok produžen za dva mjeseca jer je na sastanku dogovoreno da memorandum moraju pripremiti u najmanje 25 primjeraka u tvrdom uvezu i još toliko primjeraka u elektronskoj inačici, te prateću dokumentaciju sa zemljovidima i viđenjem toka granice, navodi slovenski dnevnik.

I Slovenija i Hrvatska već su uplatile po 200.000 eura za troškove postupka arbitraže, a cijeli postupak Sloveniju će po neslužbenim procjenama stajati oko pet milijuna eura, tvrdi list.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika