20.04.2012. / 14:41

Autor: Deutsche Welle

YouTube se smije puštati neke njemačke izvođače

Internetski video portal YouTube je obavezan iz svoje ponude ukloniti sedam glazbenih djela, zbog kojih ga je tužila GEMA - njemačko društvo za zaštitu autorskih prava. Odluku je donio pokrajinski sud u Hamburgu

Screebshot YouTubeScreebshot YouTube"Ovaj video nažalost u Njemačkoj nije dostupan, jer vjerovatno sadrži glazbu koju prema pravilima GEME nije dozvoljeno objavljivati", to je obavijest na koje svakodnevno nailaze korisnici YouTubea u Njemačkoj. Pravni spor između YouTubea i GEME (Njemačko društvo za zaštitu autorskih prava) koji traje skoro dvije godine današnjom presudom je jednim dijelom okončan.

GEMA traži odštetu

GEMA ne ubire novac samo od koncerata i poreza na izdavanje CD-a - koje potom raspodjeljuje umjetnicima i autorima glazbe - već sve ofenzivnije i na internetu. Stroga pravila GEME i tu vrijede, ističe njena glasnogovornica Gaby Schilcher: „Ukoliko koristite intelektualno vlasništvo drugog čovjeka i pritom ga ne pitate za dozvolu i ništa mu ne platite, onda je to kazneno djelo. Kada mi iz GEME to uočimo tražimo novčanu nadoknadu. To znači da se tad mora platiti duplo veći novčani iznos od prvobitno predviđenog".

Zarada na internetu sve veća

U 2011. godini GEMA je preko interneta zaradila 21 milijun eura, što je za trećinu više nego godinu dana ranije, ali još uvijek mnogo manje od ukupne zarade GEME od preko 800 milijuna eura godišnje. I to je jedan od razloga što se online platforma YouTube našla u većem fokusu Društva za zaštitu autorskih prava i što je protiv nje 2010. godine pokrenuta tužba. Na YouTubeu se nalaze stotine tisuća pjesama, glazbenih video spotova ili koncertnih snimaka, za čije objavljivanje je neophodna dozvola GEME, kažu iz tog Društva. U optužnici se zahtjeva da video portal iz svoje ponude izbaci čitav niz zaštićenih glazbenih uradaka.

YouTube smatra da nije obavezan platiti

YouTube ne želi ništa platiti. „Mi nemamo utjecaja na sadržaj", kaže Mounira Latrache, glasnogovornica Googleovog koncerna: „Mi samo stavljamo na raspolaganje platformu po kojoj se svatko može slobodno kretati i slobodno staviti određene sadržaje. Zato mi ne možemo biti odgovorni za te sadržaje."

Za sada sporazuma nema

Preliminarni ugovor između YouTubea i GEME je istekao 2009. godine. Sada bi se trebalo sastaviti novi, bez obzira na ishod sudskog procesa i zahtjev za brisanjem dijela sadržaja. Glasnogovornica YouTubea kaže da je teško postići sporazom o minimalnoj naknadi: „Kao prvo ona je previsoka. Kao drugo, s obzirom da smo mi platforma koja se financira od oglašavanja, to se ne uklapa u naš poslovni model. Mi se ne možemo obvezati na plaćanje za svaki video koji se pogleda."

Pravni spor se nastavlja?

Novčana naknada za svaki odslušani glazbeni uradak mogla bi iznositi najmanje 0,6 centi. S obzirom na YouTube klikove koji se broje u milijardama, taj internet portal bi mogao da dobiti milijunske mjesečne račune. I u Njemačkom nacionalnom udruženju glazbene industrije se nadaju da će dogovor uskoro biti postignut. Međutim, sve to može još dugo potrajati. Stručnjaci iz muzičkeglazbene branši, među kojima je i Wolfgang Schulz ocjenjuju da će YouTube i GEMA poslije sudske presude čitav spor prenijeti na više instance.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika