20.04.2012. / 16:28

Autor: Nacional.hr

Pripremite se, Pirati dolaze

Osnivači stranke Bojan Kopitar, Ivan Voras i Dario Vidović kažu da će se stranka prvenstveno koncentrirati na pitanja autorskih prava, patentne zaštite, slobode pojedinca na internetu i državne transparentnosti, što su teme kojima se piratske stranke i u ostalim zemljama općenito bave

Bojan Kopitar, Ivan Voras i Dario Vidović, osnivači hrvatske piratske stranke Bojan Kopitar, Ivan Voras i Dario Vidović, osnivači hrvatske piratske stranke U poplavi političkih stranaka koje se u Hrvatskoj prije svakih izbora pojavljuju kao gljive poslije kiše, pojavila se jedna koja bi mogla imati popriličan broj pristaša, ali i članova. Naime, iako još nije u potpunosti službeno, Hrvatska će kroz koji dan dobiti i Piratsku stranku. Postupak registracije je gotov a trenutno se formiraju lokalni ogranci.

A da misle ozbiljno govori i činjenica da su prije nekoliko dana sudjelovali na općoj skupštini Piratskih stranki koja se održavala u Pragu te su i hrvatsku stranku učlanili u tu organizaciju.

Nacional je osnivače i program stranke predstavio još prije dva mjeseca u jeku borbe protiv ACTA-e koja je na noge digla cijelu Europu.

Osnivači stranke Bojan Kopitar, Ivan Voras i Dario Vidović kažu da će se stranka prvenstveno koncentrirati na pitanja autorskih prava, patentne zaštite, slobode pojedinca na internetu i državne transparentnosti, što su teme kojima se piratske stranke i u ostalim zemljama općenito bave, a na tim tezama su i spomenute stranke u svojim zemljama osvojile brojne glasove.

Čelnici buduće piratske stranke svjesni su da ove teme nisu ljudima trenutačno najbitnije: "Društvo ima i većih problema, a u vrijeme velike gospodarske krize i galopirajuće nezaposlenosti, pitanja autorskih prava ne zvuče bitno. Ti su problemi niže na listi prioriteta", priznaje Kopitar, ali je nesumnjivo da o tim temama treba razgovarati. Za to što se u Saboru o tome ne razgovara, Voras krivi generacijski jaz i tješi se riječima: "Ljudi koji će za koju godinu ući u Sabor, bit će oni koji su odrasli uz internet, dijeljenje glazbe, Twitter i tome slično. U našem društvu postoji premalo svijesti o tome koja prava čovjek može, a koja ne može imati na internetu."

Diljem svijeta djeluje više od 30 piratskih stranaka, a neke od njih su i ostvarile impresivne rezultate na parlamentarnim izborima u svojim zemljama. Tako pripadnici Piratske stranke iz Švedske svoje predstavnike imaju i u Europskom parlamentu, dok njemačka Piratska stranka ima svog zastupnika u Bundestagu. Možda ćemo i mi za koju godinu imati predstavnika Piratske stranke u Saboru.

Vezane vijesti

I na hrvatskim brodovima naoružana pratnja radi zaštite od pirata

I na hrvatskim brodovima naoružana pratnja radi zaštite od pirata

Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka kojim se, pod određenim uvjetima te kao zaštita od piratskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika