21.04.2012. / 08:30

Autor: Hina

ŠvicarskI antiimigracijskI potez na predmet kritika

Vlada u Bernu je objavila da je odlučila pozvati se na "zaštitnu klauzulu" u svojem ugovoru s EU-om koji se tiče slobodnog kretanja ljudi, ponovno uvodeći kvote koje su ukinute prošle godine na "uvoz" radne snage iz središnje i istočne Europe

IlustracijaIlustracijaČetiri srednjoeuropske zemlje u petak su prosvjedovale jer su Švicarci donijeli odluku o ponovnom uvođenju kvota za radnike iz srednje i istočne Europe.

Članice Višegradske grupe - Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka izdale su zajedničko priopćenje u kojemu "izražavaju duboko žaljenje zbog švicarske odluke.

"Žao nam je što su Švicarci donijeli ovakvu odluku. Prvo zbog toga što švicarske vlasti na taj način prave razliku među zemljama članicama EU-a, unatoč tome što neke od naših četiriju država nisu ni ispunile kvotu, kada je riječ o radnicima migrantima", stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom na internetskoj stranici mađarske vlade.

"Drugo, shvaćamo da je riječ o isključivo političkoj odluci, budući da stanovništvo naših zemalja predstavlja samo 10 posto migranata iz zemalja EU-a koji žive i rade u Švicarskoj".

Vlada u Bernu je objavila da je odlučila pozvati se na "zaštitnu klauzulu" u svojem ugovoru s EU-om koji se tiče slobodnog kretanja ljudi, ponovno uvodeći kvote koje su ukinute prošle godine na "uvoz" radne snage iz središnje i istočne Europe.

Od 1. svibnja odobrit će 2000 dozvola za građane iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske za život i rad u Švicarskoj prema 6.000 dozvola koje je izdala prošle godine.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 21.04.12. 09:15

Pa imaju ljudi (Švicarci) pravo da određuju tko će im useljavati u zemlju.
Isu stvar rade i USA, Kanada,Australija ........


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika