21.04.2012. / 14:11

Autor: Hina

Forsiranje pristanka

"Sloveniji prijeti grčki scenarij"

"Najgore što se može dogoditi Sloveniji idućih mjeseci je da njene obveznice zbog visokog rizika nitko ne bude htio kupiti. U tom ćemo se trenutku naći u grčkom scenariju", rekao je Lahovnik

IlustracijaIlustracijaSlovenski sindikati su politički instrumentalizirani, a štrajk javnih službenika i mogućnost referenduma o neizbježnim mjerama štednje Sloveniju bi približio "crnom", grčkom scenariju, ocjena je nekadašnjeg ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika koji je nedavno izabran za predsjednika nadzornog odbora "Mercatora".

"Najgore što se može dogoditi Sloveniji idućih mjeseci je da njene obveznice zbog visokog rizika nitko ne bude htio kupiti. U tom ćemo se trenutku naći u grčkom scenariju", rekao je Lahovnik za katolički radio Ognjište. Istaknuo je međutim da država još može izbjeći taj scenarij, ali pod dva uvjeta. Prvo, da ne dođe do političke blokade u odlučivanju o mjerama štednje. Drugo, da se postigne dogovor s, kako je rekao, "politički instrumentaliziranim sindikatima" kako ne bi tražili referendum na kojemu bi birači te mjere mogli odbiti.

"Ako bi vladin paket štednje na referendumu odbili, dali bismo jasan signal inozemstvu da nismo spremni ograničiti javnu potrošnju u razumne i održive okvire, a naši troškovi zaduživanja bi narasli ili naše obveznice nitko ne bi htio kupiti", rekao je Lahovnik, dodavši da je u tom smislu negativna poruka bio i štrajk javnog sektora u srijedu u kojemu je sudjelovala polovica javnih službenika, najviše u školstvu.

Premijer Janez Janša za ponedjeljak je sazvao sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka o mjerama štednje kojima njegova vlada u ovoj godini želi smanjiti proračunske troškove za 812 milijuna eura.

Janša je ovog tjedna u razgovoru za privatnu televizijsku postaju Info-TV za štrajk javnih službenika rekao da je za strane investitore predstavljao isto što bi predstavljalo postavljanje velikih plakata na slovenskim granicama: Ne dolazite u Sloveniju.

Janša je naveo da će slovenski kreditni rejting i uspjeh u najavljenoj prodaji državnih obveznica od milijardu eura na međunarodnom tržištu biti ugroženi i u slučaju da oporbene stranke ne pristanu da se u ustav vrlo brzo ne unese tzv. zlatno fiskalno pravilo. Njime se određuje da proračunski prihodi i rashodi ubuduće moraju biti uravnoteženi i bez zaduživanja, no dio sindikalnih lidera tvrdi da je riječ o jednoj vrsti društvene "neoliberalne revolucije" koju u Sloveniji po diktatu europskih konzervativaca želi provesti sadašnja Janšina vlada.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 21.04.12. 15:00

Slovenci su u bivsoj Yu bili netko - sada su nitko i nista.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 21.04.12. 15:13

sve drzave zive na Kredit --samo me interesira tko ih KREDITIRA ..?


registracija
4/6/11

VladSerbia, 21.04.12. 16:28

Kako je moguce da su uspeli toliko zaduziti?


registracija
20/8/10

McCoy, 21.04.12. 17:10

@VladSerbia
Da li ti izraz "EU fondovi" nesto govori? Nije li to upravo ono na sta racunaju sve zemlje bivse Yu a sada buduce clanice EU?


registracija
4/1/09

miroljubiv, 21.04.12. 17:40

Nije valjda da će dežela bankrotirati prije nas? Pošaljimo Jacu u emisare,ona će spasiti stvar.


registracija
13/1/11

Fenris, 22.04.12. 11:59

bezvezno politiziranje u unutarnjoj politickoj borbi..."sloveniji prijeti grcki scenarij"...
gluposti


registracija
22/4/12

Janjac, 22.04.12. 13:30

Rugali se nama Hrvatima...i oni ce da jedu korenje, sto je Seselj onomade svvojim Srbima prorokovao i imao je pravo, jer oni danas jedu korenje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika