21.04.2012. / 18:14

Autor: Hina

Dubrovački biskup

'Žaljenje načelnikaTrebinja u Dubrovniku je provokacija'

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić jučerašnju je izjavu načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka u Dubrovniku u kojoj je izrazio žaljenje, ali ne i ispriku za ratne događaje iz devedesetih, a pri čemu se pozvao na ekumenski dijalog, ocijenio "grubom politizacijom", "provokacijom" i "izjednačavanjem strana u sukobu".

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić jučerašnju je izjavu načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka u Dubrovniku u kojoj je izrazio žaljenje, ali ne i ispriku za ratne događaje iz devedesetih, a pri čemu se pozvao na ekumenski dijalog, ocijenio "grubom politizacijom", "provokacijom" i "izjednačavanjem strana u sukobu".

"Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tijekom ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali", stoji u biskopovu priopćenju.

Biskup Uzinić ocjenjuje kako "ovime nije, kako je kazao gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, otvoreno jedno novo poglavlje, nego se – srećom ovaj put samo riječima – ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata".

Osvrčući se na Ćukovu izjavu kako je "sad trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko-hercegovački i biskup dubrovački", biskup Uzinić upozorava kako je dolazak načelinka općine Trebinje u Dubrovnik politički događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i poukama koje su izmijenili zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i on.

"Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi politizira na tako grub način", stoji u priopćenju.

Uzinić ističe kako je međusobna suradnja Trebinja i Dubrovnika nužna ali ta suradnja i dijalog nemaju, niti mogu imati, budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću.

"Pozivam vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata da se ni na koji način ne daju isprovocirati ovim izjavama, nego da sačuvamo dostojanstvo ali i dužan pijetet prema svima onima koji su iz ljubavi prema Dubrovniku i domovini svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu", stoji u reagiranju dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 21.04.12. 19:33

Gospodin ''presvetli'' je lukav, kao sto je na kraju krajeva bas svaki ljudski um, ultimativno gledano izuzetno lukav. On ovdje spominje nekakvu slobodu koja je po njegovom videnju kao nesto prisutna u Hrvatskoj. Svi koji danas, toliko spominju tu rijec sloboda a to su samo oni kojima, zbog svoje trenutne drustvene pozicije odgovara ovakavo stanje stvari, koriste rijec sloboda kao nesto sto je zdravo za gotovo i njima daje, naravno prividni osjecaj nekakve sigurnosti da ce im takva pozicija u kojoj jesu potrajati i da ce im se takva ''sreca'' samo uvecavati. Lukavost uma jeste u tome da bez obzira bio on svjesatan samoobmane ili izgovarajuci samo tu rijec SLOBODA kako svi oni koji teze slobodi vise ne bi imali ''potrebe'' niti razmisljati a kamoli ''traziti'' nesto takvo kao sto je sloboda. Medutim i nazalost, umovi koji su zaokupljeni nekakvom tzv. vjerom, zgrtanjem bogatstva ili ambicijom u politici su zatupljeni i umrtvljeni umovi koji nikada na taj svoj nacin na koji djeluju nece moci znati sto sloboda zapravo jeste. Da bi covjek dosao do toga da spozna sto je istinska sloboda, um ''mora'' biti izuzetno budan i pazljiv iza cega stoji ogromna energija. Vise sanse za spoznaju slobode imaju dobri sportasi nego bilo kakvi tzv. intelektualci. Jednostavnost i iskrenost su takoder nezaobilazne za razumijevanje svega ovoga.


registracija
28/1/12

Bvalen16, 21.04.12. 23:59

Kad biskup Uzinić razgovara sa pravoslavnim episkopom onda je to suradnja a svi drugi pregovori i razgovori su provokacija,nešto se ne sjećam da se i pravoslavni episkop ispričao sa posipanje topova svetom vodicom a ipak je to suradnja..providno..


registracija
14/4/07

sabo, 22.04.12. 03:17

...., bilo je gore no sto je REKAO, pogotovu sa strane koja je otpocela da se KURCI znajuci da ima podrsku u rastakanju Yuge, u kojoj su neki hteli nesto vise-zna se sta preko pogace....!?


registracija
1/3/11

Laudate, 22.04.12. 07:53

Biskup je potpuno u pravu.
Tko ništa nije naučio iz prošlosti osuđen je da ju ponovi. Oprez je dobro došao. Hvala biskupe.


registracija
28/4/10

Zvonko, 22.04.12. 21:46

Kako to danas, s odmakom od 20 godina vide u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, svjedoči i ovaj, po Vlahušiću, hvale vrijedan iskorak iz Trebinja.
Naime, agresija 90-ih bi se mogla opisati na sljedeći način, anegdotski, koristeći slučaj pogibije dvaju mađarskih građana u prometnoj koju je izazvao Radimir Čačić. Imajući u vidu sve okolnosti te prometne, Srbi nam pokušavaju prodati spiku, kako eto Čačić poput Srba danas želi iskazati žaljenje za onim što se dogodilo u siječnju 2010. Sasvim se nedužne dvije osobe nađu na putu jednom pomahnitalom prometnom recidivistu, u kojem smrtno stradaju, a Čačić, zbog pretrpljenog stresa i straha za svoju političku karijeru, izrazi žaljenje. Mađarima je, prema Milanoviću, krimen što nisu bili vezani, a Čačiću, što je nedovoljno brzom vožnjom ostavio svjedoke prometne nezgode. Sreća je Mađarima što takve slučajeve neće procesuirati kakav, haško-tribunalskog karaktera sud, a nesreća Čačiću, što Mađari ne žele prihvatiti samo žaljenje, nego traže kaznu. :-)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika