21.04.2012. / 18:30

Autor: Deutsche Welle

Formula 1 umjesto ljudskih prava

Bez obzira na teške povrede ljudskih prava u Bahreinu, u toj zemlji se održava utrka Formule 1. Na taj način se podržava režim Bahreina, smatra komentator DW-a.

ArhivaArhivaDržava u kojoj ovoga vikenda gostuju bolidi Formule 1 je duboko podijeljena. Od početka prosvjeda u veljači prošle godine poginulo je skoro 50 ljudi. Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al-Kalifa, inače sunit, proglasio je ratno stanje i brutalno ugušio proteste oporbenih šijita. Brojni aktivisti su u zatvoru, neki od njih štrajkaju glađu. Pripadnici šijita su društveno izolirani i pod političkom su represijom.

Opet prosvjedi

I ovih dana se prosvjeduje protiv vladajućeg režima i kraljevske obitelji. Demonstracije se održavaju u izoliranim selima izvan glavnog grada Maname. Oporba ističe kako ovi skupovi nisu usmjereni protiv sudionika Formule 1, nego protiv režima koji organizacijom utrke pokušava izaći iz međunarodne izolacije. To ne sprječava državni aparat da upotrebi i oružje protiv demonstranata. Utrka, štoviše, pruža mogućnost ciničnog izgovora za brutalan nastup policije koja tvrdi da se prosvjednici moraju držati podalje od trkaće staze radi sigurnosti sudionika Formule 1. Već danima se u ovoj maloj, ali strateški vrlo važnoj zemlji, vrše uhićenja.

Mučenja i uhićenja

Zbog svega toga se održavanje ovakvog sportskog događaja pod ovim okolnostima može nazvati omalovažavanjem ljudskih prava. Prošle godine je utrka otkazana zbog nereda. Ove godine je automobilski savez FIA odlučio drugačije. Očito je njegova ovisnost o novcu vladajuće obitelji prevelika. Na taj način organizatori pružaju ruku jednom diktatoru. U proteklih godinu dana u Bahreinu se, naime, ništa nije promijenilo. Za krvavo gušenje ustanka iz prošle godine nitko nije odgovarao. Nacionalni dijalog, koji je pokrenut na pritisak međunarodne zajednice, predstavlja običnu farsu. U Bahreinu se i dalje krše ljudska prava. O tome se govori i u izvještaju organizacije Amnesty International, objavljenom tijekom ovoga tjedna.

Povrede ljudskih prava

Oporba želi iskoristiti utrku Formule 1 kako bi svijetu skrenula pozornost na teške povrede ljudskih prava i nepravdu u ovoj zemlji, što je s obzirom na odnos snaga koji trenutno vlada u zemlji razumljivo. Sukob suprotstavljenih interesa u Bahreinu je praktični isprogramiran. Režim će punom snagom udariti na demonstrante kako bi omogući da se utrka održi u miru i bez incidenata. U Manami Formulu 1, naime, žele iskoristiti kao neometanu reklamu za Bahrein i vladajuću elitu.

Nade organizatora utrke da će održavanje jednog velikog sportskog natjecanja pozitivno utjecati na stanje ljudskih prava u Bahreinu nisu se ispunile ni kada su u pitanju bili drugi sportski događaji. Olimpijske igre u Pekingu 2008. tako nisu nimalo doprinijele poboljšanju ljudskih prava u Kini. S tog gledišta Formula 1 je trebala i ove godine u širokom luku zaobići Bahrein.

Autor: Daniel Scheschkewitz

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Eksplozija pred britanskim veleposlanstvom

Eksplozija pred britanskim veleposlanstvom

U eksploziji bombe podmetnute pred zgradom britanskog veleposlanstva u Manami nema ljudskih žrtava, objavili su glasnogovornik britanskog… Više

Komentari

registracija
23/10/09

spinner, 21.04.12. 21:41

Snaga kapitala i kapitalističke dekadencije na djelu...


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.04.12. 23:22

kako se kapitalizam samo obrušava na Kinu i slične. A što je sa stanjem ljudskih prava recimo u demokratskoj USA. Zar 30 milijuna stanovnika ne može imati pravo na zdravstvenu zaštitu? Ili se to ne ubraja u ljudska prava?


registracija
15/11/06

rimaz, 22.04.12. 09:14

Ljudska prava? Što su ljudska prava ? DW piše znajući da pravih ljudskih prava nemaa niti u Njemačkoj. Mnogo pričamo o ljudskim pravima. Libija ih nije imala, ima li ih danas? Egipat, isto tako. Što treba napraaviti da bi u Bahreinu dobili ljudska prava? Ponajprije, zabraniti sport A potom, ubiti vladara i pustiti narod da napravi platformu ljudskih prava.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika