Objavljeno u Nacionalu br. 495, 2005-05-10

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Josip Broz Tito jest ratni zločinac

A političar Mesić, njegov kositreni vojnik, ubija nas svojom mudrošću

UZMI ILI OSTAVI
Utorak, HRT 2, 20.05
četiri kaktusa
Svima nama koji nikako da shvatimo pravila ove popularne Pervanove igre, živim svjedocima SAVJET: OSTAVI.

Javlja nam se da je Dan pobjede u Moskvi proslavljen "uz dosad neviđene mjere sigurnosti". Ovako drskom omalovažavanju druga Staljina i njegovih epohalnih sigurnosnih dostignuća nismo se nadali od bratske Hrvatske televizije TRANSFER
Srijeda, HRT 1, 23.53
vijenac
Zašto već dugo nigdje nema modne kritičarke koja se zvala Felicita Glavaš i ovako opisala stil odijevanja Radeljakove nevjeste: “Odjevne predmete doživljava kao statusni simbol, želi izgledati glamurozno, djelovati jako bogato, pokazati svoju financijsku situaciju i onda pogriješi». Nema ni njoj, Feliciti, inferiornih muških kolega iz drugih emisija, cvrkutavaca Korkuta i posebno dragocjenog Ciganovića (s onim njegovim ustima mladog Stane Dolanca). No dobro, imamo večeras fotografije Zlatka Kopljara koji u istoj pokornoj pozi, na bijeloj maloj podlozi, kleči po svjetskim centrima moći (New Yorku, Londonu, Pekingu, Moskvi), imamo kustose Branka Franceschija i Tihomira Milovca, imamo umjetnike Vladu Marteka i Borisa Demura koji spominju fluxus, spominju postkonceptualnu umjetnost i čovjeku odjednom postane mila iluzija da gleda pametnu televiziju.

TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?
Četvrtak, HRT 1, 20.10
kaktus
Nosonja Cyrano de Bergerac kaže svojem protivniku da će ga ubosti/probosti na kraju balade, ali mi imamo kviz znanja i u njemu voditelja koji ni od koga išta pitan neprekidno širi neznanje, pristojnije rečeno: sere. To je logična pojava na televiziji čiji ravnatelj Duvanović proglašava nemoral vrlinom, posebno u aferi “producent Erić i žena mu”. Kad je ta gospođa od muža joj Erića i od zaljubljenika u njene moralne kvalitete, rečenoga Galića, mogla primiti neke sitne novce tek tako (samo 55.000 kuna), e pa onda može naše glumče i voditeljče Tariče stalno naciji servirati svoju poluobaviještenost o svemu što mu padne na tzv. pamet. Jedno od večerašnjih njegovih ubojstava iz nehata zove se “ubit ću te na kraju balade”. Samo teška seljačina može tako izmrcvariti i ubiti Edmonda Rostanda (tko je to, tko je to?), što bi bilo oprostivo kad bi se emisija pomakla u neki kasniji sat, kad djeca spavaju, a odrasla Sandra Bagarić uči hrvatski.

BITANGE I PRINCEZE
Petak, HRT 2, 20.05
kaktus
Glumcu Bitorajcu koji joj važno kaže da nešto vidi, odgovara gđa Mila Elegović Balić: «Vidim ja, ti jednostavno moraš srat’, bila školjka slobodna ili ne». Naviknuti na američke i engleske serije u kojima svaka druga rečenica pokušava i najčešće uspijeva biti duhovita poanta, pohvaljujemo napore naše mlade hrvatske države, i u njoj serije, da se bar svakih trideset rečenica kaže nešto zabavno, što je puno bolji rezultat nego u prvim nastavcima «Bitanaga i princeza». Još koju godinu i eto nas, imamo mi vremena.

VIJESTI
Subota, RTL TV, 18.45
vijenac
Ova čudna njemačka televizija koja se osramotila aferom «Mijenjam ženu» (razotkrivenom vrhunski u isto takvim novinama, «24 sata», tri KN) večeras jedina donosi Mesićev partizanski pozdrav partizanima na svečanosti u Zagrebu: «Drugarice i drugovi». Ljudima je to bilo drago čuti, a na svim vijestima čuli smo svi da političar Mesić tvrdi da je sramotno našega druga Titu zvati ratnim zločincem. Budući da Tito jest ratni zločinac koji divljaše Bleiburgom, političar Mesić jest danas njegov postojani kositreni vojnik koji nas ubija svojom političkom mudrošću. Njegovi historiografsko-politički dosezi podsjećaju na njegova prethodnika s Pantovčaka, čuvenog liječnika nacije Tukija.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
četiri kaktusa
Gospođa gošća, novinarka Kutle-Mutle-Tutle dnevnog lista «Morning Glory», biva pitana što li ona misli o g. Miljenku Manjkasu, navodnom novom uredniku «Večernjeg lista». Gospođa gošća kaže da nema komentara i dodaje da je to legitiman potez vlasnika. Tako britko zbore naši vrhunski kolumnisti, čuvari svih naših javnih vrlina, ali tko smo mi da se u to petljamo, nas zanima televizija i u njoj naš pogrebnik i voditelj A. Stanković koji se sa ženom-britvom odmah žestoko složio: «Pa da, čovjeka nema, pa onda ne ćemo o njemu». Pa nema ni Marksa, dragi naš Stankoviću, prijatelju naš, a prijatelj Tvornice duhana Rovinj, HRT direktor Mirko Galić Duvanović i inače je strogo zabranio da se o onima kojih fizički nema, npr. pokojnom 1475. (MCCCCLXXV.) predsjedniku Hrvatske, liječniku Franji Tuđmanu, kaže išta nedostojno. Tim krunskim Galićevim argumentom srušena je ne samo jedna novogodišnja emisija u kojoj se bezazleno imitiralo Tukija, nego i uredništvo zabavnog programa, pa je Stankovićev žestoki oprez na mjestu.

RETROMANIJA
Nedjelja, RTL TV, 20.15
četiri kaktusa
Najveći mogući strah pred kamerom pokazuje g. Cvitković, onaj bucko sa Stojedinice. Budući je ovo prvi slučaj da se nekome od trte mijenja glas, to nova jedinica za tremu pred tv kamerama glasi «jedan minja».
Koristimo priliku da zahvalimo na gostovanju živog nam «Idola» Vlade Divjana i izvedbi «Maljčika» i molimo da ubuduće budu izostavljani fenomeni poput «Srebrnih krila».

SHPITZA
Nedjelja, HRT 1, 22.15
vijenac
Budno i zadovolljno pratimo Marinu iz ciklusa «Smijeh na Savi», tj. na splavi koja se zove «Papillon» i nasukana je nešto niže od veslačkog kluba «Zagreb». Konačno neka duhovita žena za mikrofonom U prošloj «Špici» komentirala je novinske vijesti hrvatskih novina o 18 tisuća muškaraca u Srbiji koji su zadovoljni učinjkom lijeka što produžuje i deblja penisek za 30 posto. Time nam se htjelo reći «osamnaest tisuća Srba ima veći kuvac ()Marina malo račla, op.a.) od vas, zar ćete to dopustiti». Kad je spomenula postotak povećanja, simpatična gđica Marina se bolno kao uhvatila u predjelu rasporka, a večeras je naciju upoznala s osnovnim elementima kompjutorske igrice «umlati jaja i kuvac čekićem».

VIJESTI
Ponedjeljak, HRT 1, 10.00
kaktus
Javlja nam se da je u Moskvi, u nazočnosti šezdeset držvanih vođa, proslavljen Dan pobjede, a na prvom mjestu ističe se da je to činjeno «uz dosad neviđene mjere sigurnosti». Ovako drskom omalovažavanju druga Staljina i njegovih epohalnih sigurnosnih dostignuća nismo se nadali od bratske Hrvatske televizije.

RIJEČ I ŽIVOT
Ponedjeljak, HRT 1, 12.45
vijenac
Istom iz ove emisije saznajemo da je dr. Josip Jurčević izdao knjigu «Bleiburg» (uz pomoć svoje obitelji) u kojoj se na temelju dokumenata, a ne iskaza svjedoka (kaže nam Jurčević), dokazuje da je zločin planirao vrh države i partije
HRT-ov novinar Božo Vodopija pokazuje gdje je 1806. godine pala topovska kugla Crnogoraca koji nisu ušli u Dubrovnik, ali su pod izlikom borbe protiv Napoleona popljačkali sve živo u Konavlima, o čemu se javno govori tek otprije petnaest godina. Dubrovački profesor dr. Vinicije Lupis ističe da je komunizam nedovoljno negativno prikazan u školskim udžbenicima. Tako je, živio govornik.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika