23.04.2012. / 11:50

Autor: Nacional.hr

Bauk kaznio Finu

„Posao je odrađen na vrijeme, predmet je bio Registar zaposlenih u javnom sektoru, a ne centralizirani obračun plaća", izjavili su iz Fine

Arsen Bauk (Pixsell)Arsen Bauk (Pixsell)Od početka ove godine državnoj agenciji Fini obustavljena je isplata 786 tisuća kuna, jer ni nakon dvije godine nije dovršila Registar zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama, izvještava Novi list.

Suma je to koju je agencija trebala dobivati svaki mjesec u ovoj i sljedećoj godini za obradu podataka iz registra. Vlada je odlučila ne isplatiti novac, jer neodrađeni posao i dalje omogućava isplatu plaća preko Centralnog sustava plaća, nego se i dalje koristi 180 sustava. Ovo je prvi put kako je država, odnosno zahtjev Ministarstva uprave na čelu s Arsenom Baukom, uskratila novac.

Iz Fine tvrde kako je njihov posao bio 'isključivo uspostava i podrška sustavu Registra zaposlenih u javnom sektoru, a ne centraliziranog obračuna plaća' i kako su ga odradili na vrijeme, dok iz Vlade kažu kako je samo po sebi jasno da je jedan od ciljeva uspostave registra bilo baš centralizirano plaćanje za sve.

„Posao je odrađen na vrijeme, predmet je bio Registar zaposlenih u javnom sektoru, a ne centralizirani obračun plaća. Registar je trebao, što je i napravljeno, biti temelj za daljnju uspostavu obračuna plaća, u smislu da osigura potrebne podatke o zaposlenicima. Međutim, centralizirani obračun plaća za ukupno 2 230 institucija je posao daleko šireg obuhvata od uspostave Registra i taj posao kao takav nije obuhvaćen, niti troškovno pokriven, Ugovorom o Registru", izjavili su iz Fine.

Neslužbeni izvori iz Vlade ističu kako bi najstroža mjera mogla biti obustava isplate plaća dok se ne odradi posao. Prve uplate se očekuju kad zaposleni u Ministarstvu uprave i Ministarstvu financija dobiju prve plaće preko Centralnog sustava plaća, koji će u fazama osiguravati isplatu dohotka svih 240 tisuća zaposlenih u javnom sektoru. Tako će Ministarstvo financija lakše kontrolirati broj zaposlenih, troškove plaća, putovanja, posebnih dodataka i prekovremenih sati.

Dodajmo kako je Fina novac dobila samo za prošlu godinu i to ukupno 9,9 milijuna kuna. „Ta sredstva su još uvijek manja od iznosa kojeg je Fina investirala u razvoj Registra, a troškovi podrške i održavanja su u potpunosti ostali nepokriveni", poručuju iz Fine.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 23.04.12. 14:27

Fina,samo jedan od niza uspostavljenih mastodona HDZ-a za potrebe discipliniranja naroda.Čisti politički proizvod sa opasnim namjerama.


registracija
24/7/11

mrvek, 23.04.12. 16:11

Čestitke na potezu. Samo tako nastavite sa svim državnim tvrtkama.


registracija
29/4/09

florenz, 24.04.12. 08:01

Stara je uvriježena praksa da se ugovori sastavljaju na način da ih se može svaka ugovorna strana čitati na svoj način: ugovaratelj da mu se uradi više a davatelj usluge da za iste pare uradi što manje. Onda se pravorijek traži od suda, od osnovne instance do sve viših u žalbenom postrupku i dok posao "stoji" mjesecioma i godinama, troškovi se sudovanja gomilaju, posao "stoji" vrijeme prolazi a efekata nema. Sad je i Vlada počela s takvim ugovorima a baš ona raspolaže pravnim resursima da se to ne događa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika